ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ''Ε.Κ.Α.Β.''

Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της υγείας και ειδικότερα στον ευαίσθητο τομέα της ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ που κύριος εκφραστής είναι οι ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ του Ε.Κ.Α.Β. προκαλεί πανικό, στους πολίτες της Πιερίας, καθώς η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδιασμού στην εφαρμογή των νέων μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Υγείας έχουν απορυθμίσει παντελώς τον τρόπο λειτουργίας του  ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ.
  Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε πως σκοπός του ΕΚΑΒ είναι ο συντονισμός  της παροχής σε ΕΚΤΑΚΤΕΣ περιπτώσεις ΑΜΕΣΗΣ βοήθειας και ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ  στους πολίτες και η μεταφορά τους σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και φυσικά όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες της άμεσης ανταπόκρισης των Διασωστών του ΕΚΑΒ σε επείγουσες καταστάσεις όπως τροχαίο, εργατικό ατύχημα, ανακοπή καρδιάς, πνιγμός, εγκεφαλικό και πολλά άλλα περιστατικά στα οποία ο χρόνος προσέγγισης από εξειδικευμένο προσωπικό  είναι πολύτιμος.
Οφείλουμε λοιπόν, όλοι να αναγνωρίσουμε και να ευχαριστήσουμε, όλους τους Διασώστες του ΕΚΑΒ, που με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση ήταν παρών 365 ημέρες το χρόνο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε όλα τα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ.
Δυστυχώς όμως η πρόσφατη διαθεσιμότητα των οδηγών ασθ/ρων των Νοσοκομείων, με  προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού, όπως προανέφερα, αλλάζει τα δεδομένα. Μέσα στον πανικό οι ιθύνοντες μετακινούν τους οδηγούς – πληρώματα ασθ/ρων των Κέντρων Υγείας, οι όποιοι συνεπικουρούσαν στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών,  στο Νοσοκομείο για να καλύψουν τα κενά των οδηγών, πράγμα αδύνατον αφού είναι λιγότεροι  κατά το ήμισυ, με τραγική συνέπεια οι Διασώστες του ΕΚΑΒ να επωμίζονται επιπλέων την κάλυψη των Κ.Υ. αλλά και περιστατικά του Νοσοκομείου.
Έτσι λοιπόν μην εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι ολόκληρες περιοχές του νομού μένουν τελείως ακάλυπτες από ασθ/ρο του ΕΚΑΒ, αφού είτε θα πραγματοποιεί εξιτήριο από κάποιο Κ.Υ. είτε μη επείγουσα διακομιδή σε Νοσοκομείο άλλου νομού, με τραγική συνέπεια την καθυστέρηση άφιξης και παροχής των πολύτιμων πρώτων βοηθειών στους συμπολίτες μας που θα έχουν ανάγκη καθώς και στις χιλιάδες των τουριστών που επισκέπτονται τον νομό Πιερίας.
Ας ευχηθούμε λοιπόν να μην θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας της προχειρότητας και της αδιαφορίας που για ακόμη μία φορά χαρακτηρίζει τους πολιτικούς αυτής της χώρας……….!!!
Π.Κ. κάτοικος ΠΙΕΡΙΑΣ