ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Το αφιέρωμα για τα 200 χρόνια της Φιλικής Εταιρίας

ΕΣΤΙΑ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ
ΠΛ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 1
601 00 ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Τηλ.: 6977 289170

Κατερίνη, 7 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ανοικτή πρόσκληση σε όλους



Το απόγευμα στις 7:00 στο Αλεξάνδρειο Λιτοχώρου

        Με ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους Πιεριείς, παρουσιάζεται την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014 στις 7:00 μ.μ. στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου (κόμβος Λιτοχώρου), το μουσικό-ιστορικό και λογοτεχνικό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας της οποίας η συμβολή στην επανάσταση του 1821 υπήρξε καθοριστική.

        Η εκδήλωση τελείται υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 39ου συνεδρίου της Πολιτιστικής Ένωσης Εργαζομένων του ΟΤΕ το οποίο φιλοξενείται στην Πιερία από 7 έως 10 Μαΐου 2014, με τον Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ του Νομού μας να έχει το συντονιστικό και οργανωτικό ρόλο.

         Το αφιέρωμα το οποίο επιμελείται η Εστία Πιερίδων Μουσών διανθίζεται από τέσσερις χορωδίες, από απαγγελίες και αφηγηματικό λόγο, καθώς και ακούσματα του παραδοσιακού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

         Το χορωδιακό μέρος το συγκροτούν οι χορωδίες Εστίας Πιερίδων Μουσών, Δημοτική Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», «fons musicalis» Αιγινίου και «Ολύμπιες Φωνές» του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Πόρων-Πλαταμώνα. Ορχήστρα 21 μελών και οι σολίστες Μαρία Δραγασιά, Γεώργιος Ανδρικόπουλος και Ηλίας Παπάζογλου συμπληρώνουν το μουσικό μέρος της εκδήλωσης της οποίας την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση έχει ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης.

         Τα ποιήματα απαγγέλει ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος, ενώ στην αφήγηση των ιστορικών κειμένων και στην παρουσίαση της εκδήλωσης είναι ο Περικλής Χατζηγιάννης.

         Σημαντική επίσης θεωρείται η συμβολή του Εθνολόγου και Ιστορικού Θεόδωρου Ζαπουνίδη στην συγγραφή των κειμένων.

         Ο πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης που επιμελήθηκε το όλο εγχείρημα, τονίζει: «Μετά από πρόσκληση της Επιτροπής βιβλιοθήκης και εσωτερικών θεμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνδιοργανώσαμε με άλλες τρεις Πιερικές χορωδίες το αξιόλογο αυτό αφιέρωμα, τιμή στη συμβολή της Φιλικής Εταιρείας στην Ελληνική Επανάσταση. Η εντυπωσιακή παρουσίαση της εκδήλωσης προ ένδεκα ημερών στην παλαιά Βουλή των Αθηνών, μας ικανοποιεί και μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε ανάλογες πρωτοβουλίες. Θεωρώ ότι η παρουσίαση του αφιερώματος και στο Αλεξάνδρειο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για κάθε συντοπίτη να απολαύσει το δημιούργημα μας. Η Ε.Π.Μ. γιορτάζει φέτος τα 60χρονά της και τιμά αυτή την επέτειο με σειρά εκδηλώσεων με την ονομασία «Εαρινές ημέρες Μουσών 2014».  Περιμένουμε την Πιερική κοινωνία και μαζί με τους συνέδρους του ΟΤΕ να τιμήσουμε όλοι μαζί την Φιλική Εταιρεία».


         Αξίζει να επισημανθεί η σημαντική συμβολή στην προετοιμασία του αφιερώματος από τον ακούραστο εργάτη Έφορο της χορωδίας της Ε.Π.Μ. Αντώνιο Μπίντα.