ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Μπενφίκα... ποτέ! Η Σεβίλη πήρε το Europa League στα πέναλτι...

Μπενφίκα... ποτέ! Η Σεβίλη πήρε το Europa League στα πέναλτι...
Τορίνο, Ιταλία
Η Σεβίλη κατέκτησε το Europa League επικρατώντας 4-2 της Μπενφίκα σ΄έναν συναρπαστικό τελικό που κρίθηκε στα πέναλτι. Το ματς έγινε στο «Στάδιο Γιουβέντους» στο Τορίνο και δεν σημειώθηκε γκολ σε 120 λεπτά παιχνιδιού. Στη διαδικασία των πέναλτι ο Μπέτο απέκρουσε δύο εκτελέσεις και οδήγησε την ομάδα του Ουνάι Έμερι στην κατάκτηση του τροπαίου για τρίτη φορά στην ιστορία της.

Στο πρώτο ημίχρονο οι «Αετοί» ήταν πιο κινητικοί, πιο... ενοχλητικοί για τους αμυντικούς της Σεβίλης, χωρίς να δημιουργήσουν την κλασική ευκαιρία. Αυτή καταγράφηκε με την έναρξη του δεύτερου μισού του αγώνα, όταν στο 47' ο Λίμα πρόλαβε την έξοδο του Μπέτο, αλλά ο Παρέχα απομάκρυνε πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή. Οι Ροντρίγκο και Γκαϊτάν απείλησαν στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και οι Ισπανοί είχαν τις δικές τους καλές στιγμές με δύο σουτ του Ρέγες (53', 61'), που εξουδετέρωσε ο Ομπλακ, ο πρώτος Σλοβένος μετά τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς που αγωνίστηκε σε τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου.



Στο 84' ο Λίμα προσπάθησε να αιφνιδιάσει από μακριά τον Μπέτο και να «κλέψει» το ματς, όμως ο έμπειρος (Πορτογάλος) γκολκίπερ της Σεβίλης ήταν σε ετοιμότητα και πραγματοποίησε εξαιρετική επέμβαση. Ενα λεπτό αργότερα, όμως, έκανε άστοχη έξοδο, αλλά ο αρχηγός της Μπενφίκα, Εζέκιελ Γκαράι, δεν κατάφερε με κεφαλιά να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Η Μπενφίκα πίεσε πολύ στο τελευταίο δεκάλεπτο, αλλά οι Σεβιγιάνοι αμύνθηκαν αποτελεσματικά και πέτυχαν το στόχο τους που, από ένα σημείο και μετά, ήταν να στείλουν το ματς στην παράταση.



Κλεισμένη στο μισό γήπεδο η Σεβίλη έψαχνε μια αντεπίθεση. Και την βρήκε στο 102' όταν ο Κολομβιανός, Κάρλος Μπάκα, με φανταστική ατομική ενέργεια επιχείρησε να πάρει το τρόπαιο... σπίτι του, αλλά είδε τη μπάλα να φεύγει ελάχιστα άουτ. Ετσι, το τρόπαιο θα κατέληγε στην ομάδα που θα αποδεικνυοταν πιο ψύχραιμη στα πέναλτι.

Εκεί, ηρώας αναδείχθηκε ο Μπέτο που απέκρουσε τις (πανομοιότυπες) εκτελέσεις των Καρντόσο και Ροντρίγκο και χάρισε στην ομάδα του το τρίτο τρόπαιο της ιστορίας της, σε ισάριθμες παρουσίες σε τελικό (2006, 2007 οι προηγούμενες). Ενας ήρωας γεννημένος στη Λισαβόνα, που όμως δεν πέρασε ποτέ το κατώφλι του «Ντα Λουζ» αφού ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής της Σπόρτινγκ.



Η σειρά των πέναλτι:


ΜΠΕΝΦΙΚΑ - ΣΕΒΙΛΗ
Λίμα 1-0
1-1 Μπάκα
Καρντόσο (Απόκρουση)
1-2 Μπιά
Ροντρίγκο (Απόκρουση)
1-3 Κόκε
Λουϊζάο 2-3
2-4 Γκαμέιρο

Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)

Κίτρινες: Κόκε - Σικέιρα, Αντρέ Αλμέιδα

ΣΕΒΙΛΗ (Ουνάι Εμερι): Μπέτο, Κόκε, Παρέχα, Φάσιο, Μορένο, Μπιά, Καρίσο, Ρέγες (78΄ Μαρίν, 104΄ Γκαμέιρο), Ράκιτιτς, Βιτόλο (110΄ Φιγκέιρας), Μπάκα.

ΜΠΕΝΦΙΚΑ (Ζόρζε Ζεσούς): Ομπλακ, Μάξι Περέιρα, Λουϊζάο, Γκαράι, Σικέιρα (99΄ Καρντόσο), Ρούμπεν Αμορίμ, Αντρέ Γκόμες, Γκαϊτάν (119΄ Καβαλέιρο), Σουλεϊμάνι (25΄ Αντρέ Αλμέιδα), Λίμα, Ροντρίγκο.


Η κατάρα του... τσιγγάνου Μπέλα Γκούτμαν

Για τους «Αετούς» της Λισαβόνας αυτός ήταν ο 8ος χαμένος ευρωπαϊκός τελικός, μετά την περίφημη... ουγγρική κατάρα του πρώην προπονητή της, Μπέλα Γκούτμαν. Το είχε προβλέψει, άλλωστε το 1962, μετά την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης, καθώς ο συγχωρεμενος ήταν σφόδρα ενοχλημένος από το γεγονός ότι η διοίκηση των «Αετών» τον αντικατέστησε και μάλιστα τον άφησε... απλήρωτο!

Ξεστόμισε τότε την εξής κατάρα: «Να μην πάρετε ευρωπαϊκό τίτλο και να μην κερδίσει άλλη πορτογαλική ομάδα δύο συνεχόμενα κύπελλα Ευρώπης τα επόμενα 100 χρόνια»!

Η «κατάρα» του Γκούτμαν, ο οποίος είχε τσιγγάνικες ρίζες, συνεχίστηκε και στο Τορίνο με τον 8ο χαμένο ευρωπαϊκό τελικό (πέντε εκ των οποίων στο άλλοτε κύπελλο πρωταθλητριών) για τη Μπενφίκα και ο μύθος... συνεχίζεται.