Οι ιώσεις αποτελούν το συχνότερο αίτιο απουσίας των παιδιών από το σχολείο. Τα παιδιά είναι δυνατόν να προσβληθούν από αρκετές ιώσεις κάθε χρόνο. Αυτές μεταδίδονται γρήγορα μέσα στο σχολικό περιβάλλον και από το ένα παιδί στο άλλο. Συχνότερα εμφανίζονται τους χειμερινούς μήνες. Πολλοί ιοί, όπως αυτοί του κοινού κρυολογήματος, μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων που ελευθερώνονται στον αέρα όταν ένας ασθενής φτερνίζεται, βήχει ή φυσά την μύτη του.
Μπορείτε να μολυνθείτε από μια ίωση αν:
- ένας ασθενής φτερνίζεται, βήχει ή φυσά τη μύτη του κοντά σας
- αν αγγίξετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας, αφού έχετε ακουμπήσει μια μολυσμένη από τον ιό επιφάνεια, όπως ένα παιχνίδι ή ένα πόμολο.
Αν και είναι αδύνατο να αποφύγετε εντελώς τη μετάδοση ιώσεων, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να περιορίσετε τη μετάδοση ιώσεων σε εσάς και την οικογένεια σας.
Για να ελαττώσετε τον κίνδυνο να αρρωστήσετε:
- Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Το πιο σημαντικό ίσως από όλα τα μέτρα. Τρίψτε τα καλά για 20 δευτερόλεπτα και βοηθήστε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Παιδιά και ενήλικες πρέπει να πλένετε τα χέρια σας, αφού φυσήξετε τη μύτη σας, μετά από την αλλαγή πάνας ή τη χρήση της τουαλέτας, πριν από το φαγητό ή το μαγείρεμα, καθώς και όταν επιστρέφετε στο σπίτι μετά από μια έξοδο σε δημόσιο χώρο. Δυνατόν να φέρετε μαζί σας στις εξόδους σας μια μικρή συσκευασία απολυμαντικού υγρού ή αντισηπτικά μαντηλάκια για τα χέρια. Διδάξτε στα παιδιά σας τη σημασία του πλυσίματος των χεριών.
- Αποφεύγετε να αγγίζετε την μύτη, το στόμα και τα μάτια σας με άπλυτα χέρια, ειδικά αν γύρω σας υπάρχει κάποιος ασθενής ή αν έχετε αγγίξει επιφάνειες σε δημόσιους χώρους
- Απολυμαίνετε το περιβάλλον σας. Καθαρίστε συχνά επιφάνειες που αγγίζουν πολλοί (χερούλια σε πόρτες, βρύσες, διακόπτες, πληκτρολόγια, παιχνίδια, τηλέφωνα κλπ) με σαπούνι και νερό ή με ένα απολυμαντικό διάλυμα.
- Μείνετε μακριά από άτομα που νοσούν με ιώσεις. Αποφύγετε στενές επαφές, όπως φιλιά, χειραψίες, αγκαλιές. Αποφύγετε ασθενείς να βήχουν ή να φτερνίζονται προς το μέρος σας.
- Εμβολιαστείτε έναντι του ιού της γρίπης. Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός προστατεύει από τη γρίπη, μια βαριά ίωση, και απευθύνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών και ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου (>60 ετών, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, έγκυες κλπ)
- Αποφύγετε να μοιράζεστε ποτήρια και μαχαιροπίρουνα μέσα στην οικογένεια, ειδικά αν κάποιος είναι άρρωστος
- Προτιμήστε χάρτινες πετσέτες στην κουζίνα και στο μπάνιο, παρά μια κοινής χρήσης βαμβακερή πετσέτα. Εναλλακτικά έχετε ξεχωριστή πετσέτα για κάθε μέλος της οικογένειας.
- Πετάξτε αμέσως τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα, καθώς αποτελούν εστία μόλυνσης για κάθε επιφάνεια που θα αφεθούν.
- Να ντύνεστε με επαρκώς ζεστά ρούχα και αποφύγετε να βγείτε έξω με βρεγμένα μαλλιά.
Το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά το σώμα μας να καταπολεμήσει τις ιώσεις. Υπάρχουν τρόποι να υποστηρίξουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα:
- Μην καπνίζετε! Ο καπνός του τσιγάρου δυνατόν να ερεθίσει τους αεραγωγούς και να αυξήσει την ευαλωτότητα σε ιώσεις του αναπνευστικού. Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα δυνατόν να κάνει εσάς και τα παιδιά σας ευάλωτους σε ιώσεις.
- Μη χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά, αν δεν χρειάζονται
- Θηλάστε τα βρέφη, αν είναι δυνατόν. Το μητρικό γάλα μεταφέρει αντισώματα στα παιδιά που τα προστατεύουν από ιώσεις, ακόμα και αρκετό χρονικό διάστημα μετά από τη διακοπή του θηλασμού
- Διατηρείστε ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Ο επαρκής ύπνος, η καλή διατροφή και η φυσική άσκηση θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σας και το προετοιμάζουν για να αντιμετωπίσει κάθε ίωση.
- Ελέγξτε το stress. Το συναισθηματικό stress εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και καθιστά τα άτομα περισσότερο ευάλωτα σε ιώσεις.
Γράφει ο:
Ευάγγελος Φραγκούλης
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής