ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

20.000 ευρώ για ξανθά μαλλιά: Ο «τιμοκατάλογος» των κυκλωμάτων εμπορίας βρεφών

neogennito-570
Η Ελλάδα είναι παράδεισος για τα κυκλώματα αγοραπωλησίας βρεφών που χρεώνουν από 7.000 μέχρι 20.000 ευρώ για να δώσουν ένα νεογνό σε άτεκνα ζευγάρια.
Στον τιμοκατάλογο που μόνο φρίκη και ντροπή προκαλεί, τα πάντα παίζουν ρόλο καθώς τα παιδιά είναι εμπορεύματα και όχι άνθρωποι. Από την ταχύτητα παράδοσης μέχρι και το… χρώμα του νεογνού, τα άτεκνα ζευγάρια πληρώνουν ανάλογα με το τι θέλουν να αποκτήσουν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», «φθηνότερα» είναι τα μελαχρινά νεογνά και πιο ακριβά τα ξανθά ή ανοιχτόχρωμα. Η τελική τιμή επηρεάζεται επίσης από τον χρόνο παράδοσής του: τα... ετοιμοπαράδοτα βρέφη κοστίζουν ακριβότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα, ενώ θεωρείται πλεονέκτημα να έχουν γεννηθεί πριν από μόλις τρεις έως πέντε ημέρες και σίγουρα να μην έχουν «σαραντίσει».
Επίσης, κυκλώματα διακινητών χρεώνουν περισσότερο αν το ζευγάρι επιλέξει μωρό της αρεσκείας του ανάμεσα σε δύο, τρία νεογέννητα. Στους υποψήφιους γονείς, τα κυκλώματα εμφανίζουν την μητέρα του βρέφους, ιδιαιτέρως αν αυτή είναι Ρομά από την Βουλγαρία. Σε αντίθετη περίπτωση, παρουσιάζουν για παράδειγμα μία μητέρα από την Ρωσία για να δημιουργήσουν την προσδοκία ότι το παιδί τους θα είναι ψηλό και ξανθό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ραντεβού για την παράδοση - παραλαβή δίνονται όχι κοντά στα δημόσια μαιευτήρια όπου συνήθως γίνεται ο τοκετός, αλλά έξω από ακριβές ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου το κύκλωμα να καλλιεργήσει την εντύπωση στους αγοραστές ότι το νεογνό ανήκε σε εύπορο ζευγάρι και άρα έχει αυξημένες πιθανότητες να είναι υγιές.
Τα περισσότερα από αυτά τα κυκλώματα ελέγχονται από Βούλγαρους υπηκόους. Οι ίδιοι εντοπίζουν με την βοήθεια των συνεργών τους, έγκυες ομοεθνείς τους και τις μεταφέρουν στην Ελλάδα για τοκετό. Σε κάποιες περιπτώσεις πείθουν γυναίκες να μείνουν έγκυες και να τεκνοποιήσουν με απώτερο σκοπό να πουλήσουν το παιδί τους αντί ποσού που συνήθως ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Για όσο διάστημα παραμένουν στην Ελλάδα, οι αλλοδαπές «φιλοξενούνται» σε διαμερίσματα μισθωμένα από το κύκλωμα και γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία, όπου ο έλεγχος είναι πλημμελής.
Ρόλο συνεργών παίζουν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι που αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Η βιολογική μητέρα συντάσσει ενώπιον  συμβολαιογράφου πληρεξούσιο με το οποίο εξουσιοδοτεί δικηγόρο να παραστεί αντ’ αυτής στο δικαστήριο (Πρωτοδικείο) που θα επικυρώσει την υιοθεσία. Η συναινετική υιοθεσία είναι νόμιμη υπό την προϋπόθεση ότι δεν «παρεμβάλλεται χρήμα». Σε διαφορετική περίπτωση διώκεται ως κακούργημα.