ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΝΕΟ ΣΚΛΗΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ 2015 ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Η «ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Η ΜΟΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Όλες οι εξελίξεις μετά το πρόσφατοEurogroup της Πέμπτης (6/11) επιβεβαιώνουν ότι στην καλυτέρα των περιπτώσεων η Ελλάδα των Σαμαρά-Βενιζέλου οδεύει, υπό τη μορφή της «γραμμής προληπτικής στήριξης», σε νέο σκληρόσκληρότατο,μνημόνιο.
Και λέμε ότι αυτό θα συμβεί στην καλυτέρα των περιπτώσεων, διότι ακόμα και αυτή η επαχθέστατη μεθόδευση της «προληπτικής στήριξης» στηρίζεται σε μια παρακινδυνευμένη υπόθεση: ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές τους επόμενους μήνες, (πληρώνοντας σε κάθε περίπτωση πολλαπλάσια επιτόκια από αυτά της τροϊκανής χρηματοδότησης), πράγμα δύσκολο αν όχι και απίθανο.
Το πλέον πιθανό είναι ότι η χώρα της παραδομένης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τηνπεπατημένη της τελευταίας τετραετίας, συνεχίζοντας τον «κλασσικό» δρόμο της τρόικας και υπογράφοντας νέο «κλασσικού» τύπου μνημόνιο, το οποίο όχι μόνο θα περιέχει σκληρά μέτρα εισοδηματικής αφαίμαξης αλλά κυρίως άκρως επώδυνες και στραγγαλιστικές νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις.
Στο μεταξύ ο κυριακάτικος αστικός τύπος σκορπίζει γενικώς τη σύγχυση στην κοινή γνώμη και μάλλον καθόλου τυχαία παρουσιάζει αντικρουόμενα σενάρια.
Η Καθημερινή της Κυριακής (09/11) εμφανίζει την τρόικα ως ταύρο σε υαλοπωλείο να ζητάει από την κυβέρνηση «γη και ύδωρ» και την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων «εδώ και τώρα» ως προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια στάση από την τρόικα θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην κυβερνητική πορεία, που μπορεί να σημάνει και «θανατηφόρο» κυβερνητικό έμφραγμα.
Από την άλλη το Βήμα της Κυριακής (9/11), πέραν από την ωμή παρέμβαση που κάνει με το κύριο άρθρο του στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην «Αριστερή Πλατφόρμα», παρουσιάζει ως δεδομένη την «προληπτική γραμμή» με δήθεν πιο χαλαρή εποπτεία, η οποία θα βασίζεται σε ένα νέο λιγότερο «παρεμβατικό» μνημόνιο, το οποίο θα περιλαμβάνει 10, τουλάχιστον, δεσμεύσεις-υποχρεώσεις της Ελλάδας.
Το νέο αυτό μνημόνιο, που θα μετονομασθεί πιο εύηχα ως «Σύμφωνο συμβίωσης» ή «Εταιρική Συμφωνία» θα περιλαμβάνει, πάντα κατά το Βήμα της Κυριακής, πολλά από τα προαπαιτούμενα του τρέχοντος μνημονίου, τα οποία η τρόικα θα επιτρέψει να μεταφερθούν προς υλοποίηση στον καινούργιο χρόνο.
Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι σίγουρα και τα δύο ρεπορτάζ, Καθημερινής και Βήματος, υπηρετούν κυρίως επικοινωνιακές σκοπιμότητες, υπερβάλλοντας είτε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ενώ η χώρα οδεύει ασφαλέστατα σε μια μνημονιακή, επί της ουσίας, πορεία, που όπως από την αρχή του κειμένου, θα είναι μάλλον χειρότερη και ίσως πιο επώδυνη στην πράξη από τις καταστάσεις που βιώσαμε ως τώρα.
Στη συνέχεια η Iskra παρουσιάζει περίληψη από το Κυριακάτικο ρεπορτάζ του Βήματος:
ΔΕΚΑ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
Σε νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μπαίνει η κυβέρνηση, για να κλείσει τη συμφωνία εν όψει της εφαρμογής της νέας πιστωτικής γραμμής στήριξης τύπου ECCL (Enhanced Conditions Credit Line) από την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν ήδη καταλήξει στις δέκα κατευθύνσεις που θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας:
1. Η διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η εξομοίωση των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων για σύνταξη πριν από τα γενικά όρια ηλικίας.
2. Η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων.
3. Η αλλαγή του φοροελεγκτικού μηχανισμού και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΓΓ Εσόδων.
4. Η ολοκλήρωση των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο και η προσαρμογή του πλαισίου για τις απεργίες στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
5. Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη.
6. Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ.
7. Η εφαρμογή νέου ολοκληρωμένου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από το 2016.
8. Ο περιορισμός μη μισθολογικών δαπανών στο Δημόσιο.
9. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
10. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, αν και η γραμμή τύπου ECCL συνοδεύεται από την υπογραφή Μνημονίου (MoU - Memorandum of Understanding), η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η λέξη Μνημόνιο μόνο αρνητικά αντανακλαστικά μπορεί να δημιουργήσει στην κοινωνία.
Έτσι, το Μνημόνιο ενδέχεται να αντικατασταθεί από μία συμφωνία - ατζέντα που θα περιλαμβάνει ταδέκα παραπάνω σημεία ή και κάποια ακόμη, που αποτελούν εν πολλοίς ανολοκλήρωτες δράσεις του Μνημονίου.
Πάντως, νέες δυσκολίες έχει μπροστά της η κυβέρνηση, αν η νέα συμφωνία -όπως κι αν αυτή ονομαστεί- θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή.
Σάββατο 08 Νοεμβρίου 2014