ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Κράτος παραβάτης

Aποδείξεις προσκόμισε στη Βουλή ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες εμπλοκής των εκάστοτε κυβερνήσεων, που με νομοθετικές παρεμβάσεις έρχονται -κατόπιν εορτής- να καλύψουν παραβάσεις και ευθύνες δημοσίων λειτουργών. Η δράση του Γενικού Επιθεωρητή φαίνεται ότι προκαλεί ήδη ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να ζητεί από τον Λ. Ρακιντζή να περιορίσει το έργο του.

Ζητούν να σταματήσει να υποδεικνύει συγκεκριμένες φορολογικές δράσεις νομικών ή φυσικών προσώπων, ακόμα και εμπλεκόμενων σε υποθέσεις διαφθοράς δημοσίων λειτουργών, με τη δικαιολογία ότι οι φορολογικοί έλεγχοι προγραμματίζονται από το υπουργείο Οικονομικών. Βάζουν φραγμούς, καθώς επιχειρούν οι ίδιοι να έχουν κάθε έλεγχο των υποθέσεων, που...
θα επιλέξουν να ερευνούν.

Οι υποθέσεις, στις οποίες αναφέρθηκε ο Γενικός Επιθεωρητής, βγάζουν μάτι και δείχνουν πώς οι κυβερνήσεις καλύπτουν εκ των υστέρων τις παραβάσεις. Ψηφίζουν νόμους στη Βουλή που απαλλάσσουν δημόσιους λειτουργούς από τις ευθύνες τους. Ο έλεγχος στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων το 2009 εντόπισε σοβαρές μισθολογικές υπερβάσεις, ο εισαγγελέας ξεκίνησε διώξεις για απιστία, μέχρι το 2011 που οι υπερβάσεις νομιμοποιήθηκαν και κάθε διαδικασία ελέγχου ακυρώθηκε. Το ίδιο έγινε και έπειτα από έλεγχο το 2010 στον ΟΚΑΝΑ, για να μπει φρένο με νόμο τρία χρόνια μετά.

Μέσα σε μία διετία διεγράφησαν με νόμο τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων, οι διοικήσεις των οποίων απαλλάχθηκαν από κάθε προσωπική ευθύνη, όπως και συνυπόχρεοι ιδιώτες. Φέτος, τροποποιήθηκε άρθρο του Ποινικού Κώδικα, ώστε ορισμένες κατηγορίες προσώπων να μην θεωρούνται, πλέον, υπάλληλοι νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στα οποία μπορούν να διατεθούν επιχορηγήσεις. Η διάταξη μπορεί να επανήλθε έπειτα από ένα 20ήμερο, αλλά για τις εκκρεμείς υποθέσεις οι κατηγορούμενοι μπορούν να την επικαλεστούν.

Σειρά άλλων νομοθετικών διατάξεων αφορούν σε εκκρεμείς ποινικές διώξεις για διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ, επιδόματα σε προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων του υπουργείου Υγείας, μέλη διοικήσεων τραπεζών, αγροτικούς συνεταιρισμούς κ.ά. Η πρακτική αυτή προσβάλλει τους απλούς πολίτες, στους οποίους το κράτος δείχνει σε κάθε ευκαιρία το άγριο πρόσωπό του και ακυρώνει την ουσία της νομοθετικής εξουσίας, που αποτελεί πυλώνα σε ένα κράτος δικαίου. Ροκανίζει την ίδια την υπόσταση της δημοκρατίας.

Από enet