ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ελληνίδα δασκάλα απολύθηκε επειδή κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση παιδιών

Ελληνίδα δασκάλα απολύθηκε επειδή κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση παιδιών

Ελληνίδα δασκάλα στη Ν. Υόρκη βρήκε τον μπελά της επειδή κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση παιδιών από φοιτητή που έκανε πρακτική. Κατέθεσε αγωγή εναντίον του σχολείου
Απίστευτη περιπέτεια για μια Ελληνοαμερικανίδα δασκάλα στη Νέα Υόρκη, η οποία υποστηρίζει δικαστικά ότι απολύθηκε από το ιδιωτικό νηπιαγωγείο στο οποίο δίδασκε, επειδή επέμεινε σε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση παιδιών από φοιτητή που έκανε πρακτική. Τι δήλωσε ο δικηγόρος της στο New Greek TV.
Η υπόθεση έχει απασχολήσει τόσο τα Αμερικανικά όσο και τα Δανέζικα ΜΜΕ, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη προέρχονται από τρεις διαφορετικές χώρες: Η «πέτρα του σκανδάλου» είναι ο 22χρονος Μάλτε Τόμσεν, με καταγωγή από την Δανία, ο οποίος κατηγορήθηκε από την Ελληνοαμερικανίδα δασκάλα Μαριάντζελα Κεφαλά ότι παρενόχλησε σεξουαλικά παιδάκια του νηπιαγωγείου. Όλα αυτά, στον χώρο ενός εκ των δημοφιλέστερων – και ακριβότερων – ιδιωτικών σχολείων της Νέας Υόρκης: Του ενός από τα τρία παραρτήματα των International Pre Schools, που ξεσήκωσε θύελλα ερωτηματικών – αλλά και αντιδράσεων – για την στάση του, να απολύσει την Ελληνίδα εκπαιδευτικό (σ.σ. Ελληνίδα με διπλή υπηκοότητα) επειδή επέμεινε στην καταγγελία της.
«Η πελάτισσά μου είδε αυτόν τον εκπαιδευόμενο (σ.σ. Τόμσεν) να απλώνει τα χέρια του σε παιδάκια νηπιαγωγείου, με τρόπο που θεώρησε ότι ήταν ανάρμοστος», αναφέρει αρχικά στο New Greek TV ο Patrick Boyd από το δικηγορικό γραφείο Boyd Law Group, που έχει αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό της κ. Κεφαλά. Σύμφωνα με το σχετικό δικαστικό έγγραφο, που βρίσκεται στην διάθεση του New Greek TV, ο Τόμσεν άγγιξε τα παιδάκια στα οπίσθια και τα ανάγκασε με την σειρά του να αγγίξουν τα δικά του γεννητικά όργανα!
Όπως αναφέρει η πλευρά της κ. Κεφαλά, η ίδια ενημέρωσε άμεσα την Προϊστάμενή της, η οποία με την σειρά της μετέφερε την καταγγελία σε δυο αρμόδια στελέχη του σχολείου. Όμως, η συμπεριφορά τους εξέπληξε την Ελληνίδα εκπαιδευτικό, καθώς, όπως ισχυρίζεται, την αποθάρρυναν από το να καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία, ενώ, μετά από μια εσωτερική έρευνα – η οποία θεωρήθηκε ανεπαρκής από τις Αρχές – έβγαλαν το πόρισμα ότι δεν τελέστηκε κανένα αδίκημα και δεν προχώρησαν σε κανένα περιοριστικό μέτρο κατά του 22χρονου.  Αντίθετα, επέκτειναν την συνεργασία μαζί του, θεωρώντας ότι δεν διέπραξε κάτι το μεμπτό. Κατόπιν τούτου, τερμάτισαν πρόωρα την σύμβαση με την Μαριάντζελα Κεφαλά, που έμεινε άνεργη από την μια στιγμή στην άλλη.
Πάντως, η Αστυνομία και οι Δικαστικές Αρχές δεν αντιμετώπισαν με τον ίδιο τρόπο την καταγγελία. Αντίθετα, προχώρησαν στην σύλληψη του 22χρονου, με τον Δικαστή να μην πείθεται από τους ισχυρισμούς του και να διατάζει την προφυλάκισή του με εγγύηση ύψους 400.000 δολαρίων. Ο νεαρός οδηγήθηκε στις Φυλακές του Rikers Island, με την οικογένειά του να υποθηκεύει περιουσιακά στοιχεία για να καταβάλει τελικά το ποσό και να τον αποφυλακίζει.
«Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι πως οι ιθύνοντες του σχολείου – το οποίο έχει ετήσια δίδακτρα ύψους 25.000 δολαρίων – δυσαρεστήθηκαν ιδιαίτερα με τον θόρυβο που έγινε και θεώρησε ότι η καταγγελία τους ντρόπιασε. Είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω. Είναι φοβερό το γεγονός ότι απέλυσαν μια νεαρή δασκάλα για αυτόν τον λόγο», συνεχίζει ο Μπόιντ, ο οποίος κατέθεσε αγωγή εναντίον του σχολείου για λογαριασμό της εντολέως του, διεκδικώντας αποζημίωση και όλα τα νόμιμα δικαιώματά της, εφόσον αποδείξει ότι η απόλυση ήταν άδικη.
«Η κ. Κεφαλά απολύθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία δεν μπορούσε να βρει δουλειά σε κάποιο άλλο σχολείο. Συνεπώς, θα πρέπει να διεκδικήσει τους μισθούς που έχασε με τους ανάλογους τόκους. Παράλληλα, όμως, απώτερος στόχος δικός μας είναι να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των δασκάλων να καταγγέλουν αυτές τις συμπεριφορές στα σχολεία, χωρίς να φοβούνται ότι θα απολυθούν. Είμαι πατέρας ο ίδιος, έχω τρία παιδιά και είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως αυτό που έκανε η κ. Κεφαλά είναι απολύτως σωστό», συνεχίζει ο κ. Μπόιντ.
Πάντως, η Μαριάντζελα Κεφαλά είχε καταγράψει τις περίεργες συναναστροφές του 22χρονου στο κινητό της τηλέφωνο αλλά, κατόπιν συμβουλής δικηγόρου, τις έδειξε στην Αστυνομία και όχι στους προϊσταμένους της.
Θέμα σε ΗΠΑ και… Δανία
Το θέμα της Μαριάντζελας Κεφαλά έχει απασχολήσει τα μεγάλα ΜΜΕ της Νέας Υόρκης, μεταξύ των οποίων και την εφημερίδα New York Times. Όμως, έφτασε μέχρι και την Δανία, όπου τα εκεί Μέσα Ενημέρωσης συνομίλησαν με την οικογένειά του.
Τι υποστηρίζει ο ίδιος ο Τόμσεν; Ότι είναι το θύμα της υπόθεσης, καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει «μια δασκάλα που έκανε μονίμως παράπονα για τους συναδέλφους της» και ντετέκτιβ οι οποίοι «τον πίεζαν να ομολογήσει κάτι που δεν έκανε».
«Η σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων είναι για μένα από τις χειρότερες πράξεις που μπορεί να κάνει κάποιος», ανέφερε ο Τόμσεν σε δηλώσεις του, αρνούμενος ότι έπραξε αυτά που του καταλογίζονται.
Παράλληλα, το σχολείο, το οποίο λόγω ονόματος αλλά και κόστους διδάκτρων δέχεται σκληρή κριτική, προχώρησε στην πρόσληψη ειδικευμένων στελεχών στην επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει την συνεχή πίεση από τα ΜΜΕ.
«Απρόθυμοι με την αστυνομία»
Στο έγγραφο της αγωγής εναντίον του σχολείου, η πλευρά της Μαριάντζελας Κεφαλά επικαλείται πληροφορίες ότι οι πρώην εργοδότες της ήταν εξαιρετικά απρόθυμοι να συνεργαστούν με την Αστυνομία και πως οι Αρχές επέκριναν την εσωτερική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο. Παράλληλα, δημοσιεύματα θέλουν αγανακτισμένους γονείς να προσλαμβάνουν ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να διαλευκανθεί τι συνέβη στο σχολείο, ενώ φέρεται να υπήρξε και μια τάση μείωσης του αριθμού των μαθητών.
Στην προκειμένη περίπτωση, η Μαριάντζελα Κεφαλά διεκδικεί αποζημίωση, ενώ, όπως τονίζει ο δικηγόρος της, δεν αποκλείεται το σχολείο να αναγκαστεί να την επαναπροσλάβει.
Πάντως, με δεδομένους τους αργούς ρυθμούς των Πολιτειακών Δικαστηρίων, η υπόθεση της κ. Κεφαλά δύσκολα θα ξεκαθαρίσει πριν το τέλος του χρόνου.
news247 Νοέμβριος 11 2014  Πηγή: newgreektv