ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Εκλογές Μολδαβίας: «Πραξικόπημα» της φιλο-ΕΕ κυβέρνησης

Δελαστικ Γ.
Σημεία και τέρατα έκανε ο φιλογερμανικός συνασπισμός που κυβερνά τη Μολδαβία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής για να μπορέσει να διατηρήσει την εξουσία. Εφτασε μέχρι του εξωφρενικού σημείου τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, την Πέμπτη, να… απαγορεύσει τη συμμετοχή στις εκλογές ενός φιλορωσικού κόμματος που θα έμπαινε σίγουρα στη Βουλή και θα έδινε τη νίκη στο αντι-ΕΕ στρατόπεδο!!! Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το σημαντικότερο και ισχυρότερο κόμμα του φιλο-ΕΕ κυβερνητικού συνασπισμού, το οποίο ανήκει στον Μολδαβό ολιγάρχη Βλαντ Φιλάτ, έχασε δέκα ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες! Κατρακύλησε στο 19,4% και ήρθε δεύτερο κόμμα, πίσω από το πιο ανοιχτά φιλορωσικό μολδαβικό κόμμα, το Σοσιαλιστικό, το οποίο έκανε την έκπληξη και ήρθε πρώτο με 21,5%. Ξεπέρασε έτσι το επίσης φιλορωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο τα τελευταία 15 χρόνια έπαιρνε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ποσοστό……….
…………
μεταξύ 40% και 50%. Αυτή τη φορά οι κομμουνιστές ήρθαν τρίτοι με μόνο 17,9% των ψήφων. Αιτία της συρρίκνωσης της εκλογικής τους επιρροής ήταν το γεγονός ότι ο 73χρονος ηγέτης του κόμματος και πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορόνιν έκανε «νερά» αναφορικά με τον φιλορωσικό προσανατολισμό του κόμματός του. Αλλωστε ο Βορόνιν ήταν αυτός που ως πρόεδρος της Μολδαβίας άρχισε τις διαπραγματεύσεις για την εταιρική σχέση ΕΕ – Μολδαβίας. Αντιθέτως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ – Μολδαβίας και υποστηρίζει την ένταξη της Μολδαβίας στην τελωνειακή ένωση της οποίας ηγείται η Ρωσία.
Ηπροεκλογική του εκστρατεία μάλιστα βασίστηκε σε αφίσες που απεικονίζουν τον ηγέτη των Μολδαβών σοσιαλιστών Ιγκόρ Ντοντόν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με αυτήν τη γραμμή βγήκε πρώτο κόμμα. «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έγινε η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης. Θέλουμε το μέλλον μας να είναι με τους παραδοσιακούς εταίρους μας. Θα είμαστε μαζί με τη Ρωσία!» δήλωσε ο Ντοντόν μόλις ανακοινώθηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο Ντοντόν θα ήταν ήδη πρωθυπουργός, αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στο ομολογουμένως πρωτοφανές εκλογικό πραξικόπημα να απαγορεύσει, θέτοντας εκτός νόμου, το φιλορωσικό κόμμα Πατρίδα, του Μολδαβορώσου επιχειρηματία Ρενάτο Ουσάτι, μόλις διαπίστωσε ότι το κόμμα αυτό θα έμπαινε σίγουρα στη Βουλή τρεις (!) μέρες πριν από τις εκλογές. Η απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος αυτού έγινε με πρόσχημα ότι δήθεν το χρηματοδότησαν ρωσικές πηγές με… 500.000 ευρώ! Ο Ουσάτι έφυγε αμέσως από τη Μολδαβία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για κατάρτιση σχεδίου δολοφονίας του. Την Τετάρτη, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση συνέλαβε τέσσερις άντρες ως δήθεν υπόπτους τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων και την Παρασκευή τους κατηγόρησε ότι σχεδίαζαν… πραξικόπημα!!! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση της Μολδαβίας ουσιαστικά απαγόρευσε στους Μολδαβούς μετανάστες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ψηφίσουν.
Στη Ρωσία, ιδιαιτέρως προκλητική ήταν η στάση της μολδαβικής κυβέρνησης. Σωστά εκτιμώντας ότι οι Μολδαβοί που εργάζονται στη Ρωσία ήταν πολύ πιθανόν να ψηφίσουν κόμματα της φιλορωσικής μολδαβικής αντιπολίτευσης, η μολδαβική κυβέρνηση άνοιξε στη Ρωσία, όπου ζουν περίπου 700.000 Μολδαβοί μετανάστες, μόνο… 5 (ναι, πέντε!) εκλογικά τμήματα. Αν υποθέσει κανείς ότι από τους 700.000 Μολδαβούς της Ρωσίας περίπου 400.000 με 500.000 είναι σε ηλικία που έχουν δικαίωμα ψήφου, θα έπρεπε να ψηφίσουν σε μία μέρα σε κάθε εκλογικό τμήμα περίπου… 100.000 ψηφοφόροι!!! Τελικά, από τους 700.000 Μολδαβούς της Ρωσίας ψήφισαν μόνο… 15.000 – δηλαδή 3.000 άτομα σε κάθε εκλογικό τμήμα! Με αυτές τις πραξικοπηματικές κινήσεις όμως ο φιλο-ΕΕ κυβερνητικός συνασπισμός της Μολδαβίας κατέκτησε, έστω και οριακά, τη νίκη.
Οι Δημοκρατικοί πήραν το 15,7% των ψήφων και οι Φιλελεύθεροι το 9,4%, οπότε συνολικά ο κυβερνητικός συνασπισμός πήρε λίγο πάνω από το 44% των ψήφων και η φιλορωσική αντιπολίτευση λίγο κάτω από το 40%. Η κυβέρνηση «ανάστησε» ξαφνικά μια φράξια «μεταρρυθμιστών» κομμουνιστών, την οποία χρηματοδότησε και της επέτρεψε να χρησιμοποιήσει αρχικά που ταυτίζονται με εκείνα του κομμουνιστικού κόμματος! Οι «Μεταρρυθμιστές Κομμουνιστές» της κυβέρνησης πέτυχαν να παραπλανήσουν αδαείς ψηφοφόρους και πήραν 4%, αφαιρώντας ουσιαστικά τις ψήφους αυτές από το φιλορωσικό μπλοκ! Ενας επίσης φιλορωσικός σχηματισμός που συμμετείχε στις εκλογές, το Μπλοκ υπέρ της Τελωνειακής Ενωσης με τη Ρωσία, πήρε 4% των ψήφων, αλλά δεν εκπροσωπείται στο μολδαβικό κοινοβούλιο, καθώς το όριο εισόδου σε αυτό βρίσκεται στο 6%. Η τελική κατάληξη όλων αυτών των μηχανορραφιών είναι ότι κατάφεραν να δώσουν στη φιλο-ΕΕ μειοψηφία την κυβέρνηση της Μολδαβίας!
Εθνος