ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Ευάγγελος Βενιζέλος - του Γιώργου Λακόπουλου - ..θα αποκτήσει τον τίτλο του πιο αποτυχημένου αρχηγού κόμματος...

euaggelos-benizelos 
Tη στιγμή που θα ανακοινωθεί το κόμμα Παπανδρέου αυτομάτως κάποιος άλλος θα αποκτήσει τον τίτλο του πιο αποτυχημένου αρχηγού κόμματος όλων των εποχών: ο Β. Βενιζέλος.....

Το περίφημο κόμμα του Γ. Παπανδρέου μπορεί να μην είναι τίποτε περισσότερο από τον τελευταίο σταθμό της κενοδοξίας ενός αποτυχημένου πολιτικού που επιμένει να αποτύχει για μια φορά ακόμη. Συνηθίζεται άλλωστε στις δυναστείες η τρίτη γενιά να μην έχει αίσθηση των πραγμάτων...
Με αυτό το αρχηγικό βιογραφικό προκύπτει ότι το κόμμα Παπανδρέου, είναι ότι είναι, αλλά πρωτίστως είναι δημιούργημα του ιδίου του Βενιζέλου. Μένει ένας ακόμη γύρος για να επιδείξει τα προσόντα του: ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του κόμματος
Αυτό το κόμμα όμως έχει μια ιδιαίτερη αξία: τη στιγμή που θα ανακοινωθεί αυτομάτως κάποιος άλλος θα αποκτήσει τον τίτλο του πιο αποτυχημένου αρχηγού κόμματος όλων των εποχών: ο Βαγγέλης Βενιζέλος! Η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ από τον Παπανδρέου είναι το προτελευταίο αποτέλεσμα της διαδρομής του. Το τελευταίο θα βγει από την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου.
Ας δούμε ορισμένους από τους σταθμούς της πορείας ενός πολιτικού που πίστευε ότι είναι χαρισματικός , άρα θα επικρατήσει ως ... φυσικό φαινόμενο, και μάλλον εντός του υπάρχει πάντα κάτι που είχε πει ο Δημήτρης Τσάτσος: «Θα είναι τυχερή η Ελλάδα, αν την κυβερνήσει ο Βενιζέλος» - τέτοια τύχη ούτε στους εχθρούς της...
-Δεν κατάφερε -με δική του υπαιτιότητα κατά γενική ομολογία -το 2007 να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – όταν ήταν ακόμη μεγάλο κόμμα- και το μόνο που έμεινε από την προσπάθειά του ήταν η πορεία προς το ... Ζάππειο και η δηλώσεις κατά του ιδιότυπου Ρέλου- τον οποιο συγχώρησε για τον καφέ που του έριξε, ως ...μελλοντικός αρχηγός της δημοκρατικής παράταξης!
-Δεν κατάφερε να το διασπάσει το ΠΑΣΟΚ στα τέλη του ίδιου χρόνου, παρ ότι προσπάθησε και ας κατηγορεί σήμερα τον Παπανδρέου για διασπαστή. Κάποιοι δικοί του δηλαδή, γιατί ο ίδιος είναι πολύ προσεκτικός όταν πιάνει στο στόμα του τον προκάτοχό του – αντίθετα με το 2007 που του έσουρνε μύρια όσα-και προφανώς έχει τους λόγους του.
-Δεν κατάφερε να δημιουργήσει το περίφημο «Ρεύμα ιδεών» για το οποίο είχε ξεσηκώσει τους δικούς του μετά την ήττα του 2007 επειδή του το απαγόρευσε ο... Παπανδρέου στην περίφημη συνάντηση που είχαν στη Χαριλάου Τρικούπη τον Φεβρουάριο του 2008 από την οποία βγήκε άλλος άνθρωπος – και έτσι έμεινε..
-Δεν κατάφερε να συστήσει εσωτερικό πόλο και να λειτουργήσει ως εσωκομματική αντιπολίτευση ως το 2009 και στη συνέχεια υποτάχθηκε πλήρως στον Παπανδρέου , ο οποίος έγινε έτσι ο μόνος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που δεν είχε κανέναν εσωτερικό αντίλογο από τον υποτιθέμενο αντίπαλο του, πέρα από μερικά ειρωνικά σχόλια στις παρέες του.
-Δεν κατάφερε το 2012 να διατηρήσει ούτε το ένα τρίτο της προγενέστερης εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ. Καθηλώθηκε στο 12% και μετά από μεγάλη προσπάθεια κατάφερε το 2014 το κατεβάσει στο 8% - αλλά μάλλον δεν είναι ικανοποιημένος και πάει για παρακάτω- καθώς ο ίδιος καταγράφεται ως αντιπαθητικός πολιτικός αρχηγός, ή έστω με τις λιγότερες συμπάθειες...
-Δεν κατάφερε να δημιουργήσει ούτε καν τα σχήματα που ο ίδιος επεδίωξε . Το φλερτ με τους «58» απεδείχθη απλώς μπαρούφα – και τους έβλαψε κιόλας, όπως λένε - η «Ελιά» ήταν φούσκα που έσκασε και η «Δημοκρατική Παράταξή» του δεν θα υπάρξει ποτέ. Με απλά λόγια έκανε τρεις προσπάθειες να διαλύσει και τυπικά το ΠΑΣΟΚ και απέτυχε και στις τρεις και τώρα θα κατεβεί στις εκλογές με το κόμμα που ... δεν ήθελε - από την ίδρυση του !.
-Δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη εντολή που πήρε από την κομματική βάση όταν εξελέγη- όπως εξελέγη: την ανασυγκρότηση του κόμματος. Αντίθετα τα βασικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν : άλλοι για τους χειρισμούς του, όπως ο Ραγκούσης στη λίστα Λαγκάρντ κει άλλοι γιατί ο ίδιος... καυγάδισε προσωπικά μαζί τους. Σπουδαίοι Έλληνες όπως ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος απομονώθηκαν από τον ίδιο και αποσύρθηκαν ,για να μείνει στο τέλος μόνος με υπαρχηγό τον Χρήστο Πρωτόπαπα . Ακόμη και στο συνέδριο έτρεχε μόνος και βγήκε δεύτερος, καθώς όλοι ξέρουν ότι εσωκομματικά πρώτος είναι ο γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης.
-Δεν κατάφερε να διατηρήσει την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας με την ΝΔ , αλλά αντίθετα έγινε παρακολούθημα του Αντώνη Σαμαρά και θαυμαστής του... Γεωργιάδη. Όσο η κυβέρνηση ήταν τρικομματική του ήταν πιο εύκολο να συνασπίζεται με τον Σαμαρά και όχι με τον Κουβέλη. Για πρώτη φορά αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε μόνο επαίνους για τον αρχηγό της Δεξιάς και μόνο κατηγορίες για τα κόμματα της δημοκρατικής παράταξης.
-Δεν κατάφερε να συνεννοηθεί εξ αρχής με τα όμορα κόμματα, όπως η ΔΗΜΑΡ, πρωτίστως γιατί την αντιμετώπιζε αλαζονικά, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν τον θεωρούσε όμορο – του εαυτού του;- κόμμα. Πρακτικά μετακίνησε το ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Δεξιάς , τα επιχειρήματα και τη ρητορική της οποίας κατά του Αλέξη Τσίπρα υιοθέτησε πλήρως και...ανιστόρητα.
-Δεν κατάφερε να διατηρήσει την παραδοσιακή παρουσία του ΠΑΣΟΚ στον ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό χώρο και στα αντίστοιχα όργανα, καθώς διέλυσε την προηγούμενη ομάδα του στο ευρωκοινοβούλιο και τώρα δεν έχει καν ομάδα. Ακόμη και τη δραστήρια ευρωβουλευτίνα , του δικού του κλίματος μάλιστα, Συλβάνα Ράπτη, που τον είχε ξελασπώσει πολλές φορές, κατάφερε να αφήσει εκτός Ευρωκοινοβουλίου με τους χειρισμούς του στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου.
-Τέλος δεν κατάφερε αυτό που είναι η βασική αποστολή ενός αρχηγού: να διατηρήσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ .Επί των ημερών του αφού έχασε την ιδεολογική του ταυτότητα, την πολιτική φυσιογνωμία του και την οργανωτική του υπόσταση, τώρα χάνει και τη μισή του δύναμη και τελικά τριχοτομείται.
Εκτός από το κόμμα Παπανδρέου, υπάρχει ήδη – και έλαβε μέρος στις Ευρωεκλογές - το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ίδρυσε ο Στέφανος Τζουμάκας- ο πρώτος που κατήγγειλε τον Βενιζέλο στο ΠΑΣΟΚ και τελικά αποχώρησε αξιοπρεπώς και χωρίς παραχωρήσεις. Χωρίς να υπολογίσουμε και το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου που ... υπάρχει ακόμη.
Ένας αντίστοιχος κατάλογος θα μπορούσε να δημιουργηθεί και για τα επιτεύγματα του ανδρός στα υπουργεία που του ανατέθηκαν από τέσσερις Πρωθυπουργούς. Από τους χειρισμούς του με τη βασιλική περιουσία, τον βασικό μέτοχο, τη συνταγματική αναθεώρηση, μέχρι το κούρεμα του δημοσίου τομέα με το PSI που αφορούσε αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα και τη θητεία ότι στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ξεχώρισε η καταγγελία μιας ... Κύπριας ευρωβουλευτίνας και ο διορισμός του .... Χατζημαρκάκη ως πρέσβη εκ προσωπικοτήτων!
Ένας άλλος κατάλογος μπορεί να δημιουργηθεί με τις κατά καιρούς δηλώσεις του για πρόσωπα, καταστάσεις και εξελίξεις-, ακόμη και για τα θέματα της επιστήμης του : το Σύνταγμα- που άφησαν εποχή.
Δεν υπάρχει λόγος όμως να επεκταθεί κανείς σε τέτοιες λεπτομέρειες, όταν η αρχηγική διαδρομή του αρκεί για να σχηματιστεί το προφίλ ενός πολιτικού αρχηγού που δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα θετικό στοιχείο στον απολογισμό του , πλην της διαβεβαίωσής του ότι ... μιλάει με την Ιστορία.
Με αυτό το αρχηγικό βιογραφικό προκύπτει ότι το κόμμα Παπανδρέου, είναι ότι είναι, αλλά πρωτίστως είναι δημιούργημα του ιδίου του Βενιζέλου. Μένει ένας ακόμη γύρος για να επιδείξει τα προσόντα του: ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του κόμματος.
Ήδη δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι το τελευταίο επίτευγμα του ανθρώπου που δεν είχε καμιά σχέση με τη γέννηση του ΠΑΣΟΚ αλλά έχει την αποκλειστική σχέση με το θάνατο του, θα είναι να αφήσει , με τους χειρισμούς του , εκτός Βουλής όσους ατυχείς και φιλότιμους Πασόκους τον ακολουθούν ακόμη - οι υπόλοιποι θα έμεναν ούτως ή άλλως.

http://www.thetoc.gr