ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Κι όμως! Η ψήφος στη ΝΔ βοηθά πλέον στην αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε γιατί...


Από τον Στάθη Παλαιολόγο
"PRESS-GR

Σταθερό παραμένει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Στις πιο πολλές μάλιστα βρίσκεται πλέον στα όρια της αυτοδυναμίας με περίπου 147 έδρες.
Επομένως, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση έχει κλειδώσει. 
Με βάση τον εκλογικό νόμο, η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται από τη διαφορά των... δύο πρώτων κομμάτων
Εξαρτάται από τα μικρά κόμματα: τι ποσοστά θα πάρουν και αν θα μπουν στη Βουλή.
Αυτοδυναμία μπορεί να υπάρξει και με μια ψήφο διαφορά, μεταξύ των δύο πρώτων, και με δέκα μονάδες. Όσο πιο ψηλό είναι όμως το άθροισμα των ποσοστών των άλλων κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, τόσο δυσκολότερη γίνεται η αυτοδυναμία.

Για παράδειγμα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει 36%, η ΝΔ 34% και τα άλλα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή πάρουν αθροιστικά 20%, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει 150 έδρες. 
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει, πάλι, 36%, η ΝΔ πάρει 29% και τα άλλα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή πάρουν αθροιστικά 25%, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί στις 145 έδρες!

Από τη στιγμή λοιπόν που η ΝΔ δεν μπορεί να πάρει την πρώτη θέση, κάθε ψήφος προς αυτήν είναι "χαμένη ψήφος". Βοηθά μόνο τη ΝΔ να κρατήσει σχετικά υψηλό ποσοστό αλλά δεν δυσκολεύει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως...

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η πραγματικότητα είναι ότι μόνο η ψήφος στα μικρότερα κόμματα, που θα μπουν στη Βουλή,  μπορεί να εμποδίσει την αυτοδυναμία.
Όποιος θέλει αυτοδυναμία, ψηφίζει απευθείας ΣΥΡΙΖΑ ή ...ΝΔ.
Όποιος δεν θέλει, ψηφίζει όχι ΝΔ αλλά μικρότερα κόμματα -και ειδικώς εκείνα που μπαίνουν στη Βουλή-  π.χ. ΑΝΕΛ από το χώρο της κεντροδεξιάς ή ΠΑΣΟΚ από το χώρο της κεντροαριστεράς.
Όσο περισσότερα από τα μικρά κόμματα μπουν μάλιστα στη Βουλή -και με υψηλότερο ποσοστό- τόσο δυσκολότερη γίνεται η αυτοδυναμία.