Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης πραγματοποίησε σήμερα ομιλία στην Καρλσρούη, για την ανάγκη αναμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ομιλία δόθηκε στο πλαίσιο σειράς ομιλιών που οργανώνονται από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο και τα πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ, της Χαϊδελβέργης και του Τίμπινγκεν. Ο τίτλος της ομιλίας ήταν «Οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα. Μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική είναι αναγκαία».
Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην γενεαλογία της κρίσης και στην …….
…….αντιμετώπισή της μέσα στο δεδομένο πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο των οργάνων της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που ανακύπτουν από τα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Έκανε λόγο για την έλλειψη μιας στιβαρής ευρωπαϊκής πολιτικής με προοπτική και για τις αναταράξεις που δημιουργούνται από την έλλειψη σχεδίου και την καθυστέρηση της ενοποίησης, η οποία είναι αναγκαία μέσα στις συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Μίλησε για την ανάγκη αντιμετώπισης των αιτίων της κρίσης, καθώς και για την ανάγκη ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης που δεν μπορεί να περιορίζεται στη λιτότητα και την ύφεση αλλά θα πρέπει να εφευρίσκει τρόπους συνεργασίας που ταιριάζουν στις σύγχρονες συνθήκες υπέρβασης των συνόρων και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των πληθυσμών της Ένωσης.
Σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σήμερα 10 Φεβρουαρίου είναι αβέβαιη η εξέλιξη. Από αύριο ίσως παρθούν αποφάσεις τόσο από το Eurogroup όσο και από την ελληνική κυβέρνηση. Στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη επικρατεί ευνοϊκό κλίμα για την Ελλάδα, όπως δείχνουν τα σχόλια σε σημαντικές εφημερίδες πολλών χωρών. Ο διάλογος με την Ελλάδα θεωρείται επιβεβλημένος. Διάλογος, όμως, που αναμένεται να οδηγήσει στην οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος. Θα συμβάλει έτσι στην ανάδειξη θεμάτων όπως η οικονομική στήριξη της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία. Αν περιοριστεί σε αψιμαχίες για θέματα, όπως την αμφισβήτηση προηγούμενων υποχρεώσεων της, θα χάσει τη στήριξη που έχει κερδίσει και κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως μη συνεργάσιμη χώρα. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στηρίζει αλλαγές πολιτικής στην Ένωση και περιμένει τη θετική συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, κινδυνεύει να αλλάξει στάση αν η Ελλάδα ταυτιστεί με τις περιθωριακές κινήσεις διαμαρτυρίας στον ευρωπαϊκό χώρο».
tovima.