ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Φοροδιαφυγή και ξέπλυμα


Aρκετά άτομα από τον αθλητικό χώρο βρίσκονται στις λίστες που δημοσίευσε η «Le Monde» ως μέρος της γιγαντιαίας έρευνας που βαφτίστηκε SwissLeaks και αφορά δισεκατομμύρια δολάρια που πέρασαν από τους λογαριασμούς της HSBC Γενεύης μεταξύ 2005 και 2007 με στόχο τη φοροδιαφυγή ή το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Φλάβιο Μπριατόρε, πρώην αφεντικό της Benetton και της Renault, που κατόπιν έγινε μεγαλομέτοχος στους Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, ήταν δικαιούχος σε 9 λογαριασμούς της εν λόγω τράπεζας, από τους οποίους διακινήθηκε...
το ποσό των 73 εκατ. ευρώ.

Ισως ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία της μοτοσικλέτας, ο Βαλεντίνο Ρόσι, είχε δύο λογαριασμούς ύψους 23,9 εκατ. δολαρίων στην HSBC Γενεύης. Οπως ανακοίνωσε πάντως ο δικηγόρος του, ο Ιταλός πρωταθλητής έχει ήδη διευθετήσει το θέμα με την ιταλική Εφορία και έχει καταβάλει 30 εκατ. ευρώ πρόστιμο σε φόρους.
O Φλάβιο Μπριατόρε (αριστερά) και ο Βαλεντίνο Ρόσι (δεξιά) | EPA
Ο δισ. πρωταθλητής της Formula 1 Φερνάντο Αλόνσο (2005 και 2006) είχε τέσσερις λογαριασμούς ύψους 42,3 εκατ. δολαρίων. Ο Φινλανδός συνάδελφός του, Χέικι Κοβαλάινεν, είχε έναν λογαριασμό συνδεδεμένο με άλλους τρεις, από τους οποίους πέρασε το ποσό των 133.000 δολαρίων.

Ο Αλόνσο, πάντως, σκοπεύει να καταθέσει αγωγές κατά όσων ευθύνονται για τη δημοσίευση του ονόματός του στη συγκεκριμένη λίστα. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Ισπανού πιλότου, «ο Φερνάντο Αλόνσο ήταν και είναι πάντα σύννομος και εντάξει στις φορολογικές του υποχρεώσεις όπως αυτές ορίζονται από τη νομοθεσία της χώρας στην οποία διαμένει (σ.σ.: μέχρι πρότινος στην Αγγλία, τώρα στο Ντουμπάι).

Επίσης, είναι απαράδεκτο να αναμειγνύονται στην ίδια λίστα άτομα που φοροδιαφεύγουν, αυτοί που αργότερα ρύθμισαν τις οφειλές τους και αυτοί -όπως ο Αλόνσο- που δεν έχουν παρανομήσει αλλά απλώς έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς». 
O Φερνάντο Αλόνσο (αριστερά) και ο Ντιέγο Φορλάν (δεξιά) | Reuters/ EPA
Το φως της δημοσιότητας είδε και το όνομα του Μαράτ Σάφιν. Ο Ρώσος βετεράνος τενίστας, πρώην Νο 1 στον κόσμο, νικητής 2 Γκραν Σλαμ και βουλευτής στη ρωσική Δούμα από το 2011, είχε τρεις λογαριασμούς στην HSBC Γενεύης ύψους 4,87 εκατ. δολαρίων. Ο Ταϊλανδός τενίστας Πάραντορν Σριτσαπάν είχε «κρύψει» 1,5 εκατ. δολάρια σε πέντε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Στη λίστα των φοροφυγάδων, τη SwissLeaks, υπάρχουν και δύο ποδοσφαιριστές: ο πολυτιμότερος παίκτης του Μουντιάλ 2010, Ντιέγο Φορλάν (1,4 εκατ. ευρώ), και ο Κριστόφ Ντιγκαρί, μέλος της εθνικής ομάδας της Γαλλίας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 (2 εκατ. ευρώ).

Βασιλική Παπαντωνοπούλου από efsyn