ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

«Έχουν γνώση οι φύλακες» για την μεγάλη μπάζα της ιδιωτικοποίησης της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!!!

ΑΡΘΡΟ ΤΕΛΗτου Αριστοτέλη Βασιλάκη
<telisvas@gmail.com>
Όλα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες, στους δρόμους της Αθήνας, συνθέτουν ένα ιδιότυπο Deja Vu, σχετικά με την «ασφάλεια» εγκαταστάσεων και ανθρώπων… Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο μας στοίχισε πανάκριβα στους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004 και αποτελεί ένα πολύ ωραίο «κολπάκι» διαχρονικά, για να τα κονομάνε διάφοροι επιτήδειοι και λαμόγια του δημοσίου τομέα…
Η Ασφάλεια γενικότερα ως κλάδος θα λέγαμε ότι είναι μια ΥΠΗΡΕΣΙΑ, με ΜΗ προσμετρίσιμη παραγωγικότητα, συνακόλουθα ………….
και με ΜΗ καταγεγραμμένη επαρκώς αποτελεσματικότητα. Πολύ δύσκολα κάποια αρχή μπορεί να καταχωρήσει ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ στατιστικά, για την αποτελεσματικότητα ενός συστήματος ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και των ανθρώπων που το υπηρετούν. Και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα βασικά χαρακτηριστικά και η γενικότερη υφή της συγκεκριμένης εργασίας, όπως η ΕΜΠΕΙΡΙΑ, η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, η ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ, δεν μπορούν να αποτυπωθούν επαρκώς σε κανένα χαρτί, κατ’ επέκταση σε καμία μελέτη.
Να θυμίσω πως η «μικρή και ανασφαλής» Ελλάδα, διοργάνωσε τους πιο ασφαλείς Ολυμπιακούς αγώνες, αφού πρώτα υποχρεώθηκε (μέσω δημοσιευμάτων του Βρετανικού και του Αμερικάνικου τύπου) να ξοδέψει υπέρογκα ποσά για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Στην ΑΣΦΑΛΕΙΑ όλα είναι θεωρητικά και εξαρτώνται από τον «εχθρό». Κανείς δεν θα περίμενε ότι η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, θα αποδεικνύονταν τόσο εύκολοι στόχοι. Είναι προφανές πως στην ΑΣΦΑΛΕΙΑ μετράει ΠΡΙΝ και ΠΑΝΩ απ’ όλα το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος!!! Η Ελλάδα αποδείχτηκε ΑΣΦΑΛΗΣ το 2004, γιατί δεν είχε «εχθρούς»… Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία για προφανείς πολιτικούς λόγους έχουν ΑΡΚΕΤΟΥΣ εχθρούς, γι’ αυτό το λόγο όσα ποσά και να ξοδέψουν για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ, θα συνεχίσουν να είναι ευάλωτες και διάτρητες…
Να έρθουμε και στα της Ελλάδας του 2015, δηλαδή μιας εντελώς διαφορετικής Ελλάδας, από εκείνη του 2004… Τότε όπως ανέφερα παραπάνω η Ελλάδα δεν είχε εχθρούς, γι αυτό και ήταν ΑΣΦΑΛΗΣ προορισμός. Εν έτη 2015 η Ελλάδα είναι ΑΝΑΣΦΑΛΗΣ χώρα, επειδή έχει αποκτήσει εχθρούς. Και μάλιστα τους πλέον επικίνδυνους. Τους ίδιους της τους πολίτες!!!!
Κι επειδή οι καιροί είναι πονηροί, δεν δύναμαι να πιστέψω πως οι κυβερνώντες κρίνουν ως τριτεύουσες τις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σε μια κοινωνία, η οποία κυριολεκτικά βράζει, στην οποία αναπτύσσεται ραγδαία το έγκλημα και η κοινωνική αντίδραση για τα άδικα, αντιδημοκρατικά και αντικοινωνικά μέτρα που έχουν παρθεί τα τελευταία 6 χρόνια, από τους ελάχιστους σε βάρος των πολλών.
Θεωρώ πως τα κρυφά σχέδια, συγκεκριμένων σκοτεινών κέντρων, που συνηθίζουν να ξεκοκαλίζουν το κρατικό χρήμα είναι η ΠΛΗΡΗΣ ιδιωτικοποίηση των ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!!!
Σας φαίνονται υπερβολικά όλ’ αυτά; Αν το καλοσκεφτείτε και κάνετε μια έρευνα στην αγορά εργασίας, θα παρατηρήσετε πως οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης αποτελούν παράδειγμα σύγχρονης εργασιακής δουλείας,  μαύρης εργασίας και αντιπαραγωγικότητας!!! Δίνουν μισθούς πείνας, πολλές φορές απασχολούν προσωπικό που έχει συνταξιοδοτηθεί χωρίς ασφάλιση, απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, μηδενική εκπαίδευση του προσωπικού, καμία επιχειρησιακή υποστήριξη και γενικότερα μια κατάσταση που παραπέμπει σε σύγχρονο δουλεμπόριο.
Τι σημαίνει αυτό; Κάποιος θα πει μείωση του κόστους για την Ασφάλεια. Εδώ είναι όμως το μυστικό κύριοι. Η πλήρης μεταφορά των υπηρεσιών Ασφάλειας του κράτους στις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, σημαίνουν κατακόρυφη αύξηση του κόστους ασφάλειας, αφού το κράτος αναλαμβάνει πλήρως το εργολαβικό κόστος (μπορεί ο φύλακας να στοιχίζει 500 ευρώ, στο κράτος όμως η συνολική εργολαβία στοιχίζει από 2000 ευρώ και πάνω το οκτάωρο)!!! Μόνο που επειδή οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, είναι πολύ χαμηλής ποιότητας, είναι αυταπόδεικτο πως το κράτος «θ’ αναγκαστεί», ν’ αυξήσει κατακόρυφα τις φυλάξεις, καθώς και τις προμήθειες σε υποστηρικτικά τεχνικά μέσα Ασφαλείας, (κάμερες παρακολούθησης κλπ), για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του. Κι εκεί βρίσκεται η μεγάλη κονόμα… Η μεγάλη ΜΠΑΖΑ… Άλλωστε σύμφωνα με τη δημιουργική λογιστική των «ιθυνόντων»,  οποιαδήποτε πρόσληψη επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και θεωρείται περίπου ως «αρρώστια» για την ελληνική οικονομία και οποιαδήποτε εργολαβία στο δημόσιο, θεωρείται «φάρμακο», αφού δίνεται δουλειά στον ιδιωτικό τομέα!!!! Παπαρίτσες μάντολες, λέω εγώ… Να τα βάλουν και πάλι στην «από μέσα» θέλουν, τα διάφορα λαμόγια του δημοσίου τομέα…
Που βρίσκεται η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης τακτικής…; Η διαφορά έγκειται στο εξής. Τα χρήματα αντί να πηγαίνουν στις τσέπες του σημερινού δημοτικού αστυνόμου, σχολικού φύλακα ή αγροφύλακα, (ο οποίος ή θα μείνει άνεργος ή θα γίνει σεκιουριτάς με τον μισό μισθό απ’ ότι έπαιρνε, στην καλύτερη περίπτωση) θα πηγαίνουν στις τσέπες του εργολάβου ασφάλειας. Ο οποίος ΚΑΙ προφανώς θα είναι ο εκλεκτός κάποιου Υπουργού ή κάποιου διοικητή δημόσιου οργανισμού, για να μην γράψω ότι ο ίδιος ο Υπουργός ή ο διοικητής θα είναι κρυφός μέτοχος της εταιρείας security!!!
Σας ακούγονται περίεργα όλ’ αυτά; Όλα έχουν ξαναγίνει. Ειδικά στην Ελλάδα… Ελπίζουμε να έχουν γνώση οι φύλακες… Εμείς τουλάχιστον έχουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.