ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΡΑ Οι διάλογοι του διαζυγίου Τσίπρα-Σακελλαρίδη





To γλεντάει αυτές τις μέρες ο Βηματοδότης. Μετά την αποκάλυψη της Παράγκας της Συγγρού, η πάντα καλά πληροφορημένη στήλη του ΒΗΜΑτος έρχεται σήμερα να αποκαλύψει το παρασκήνιο και τους διαλόγους του χωρισμού Τσίπρα-Σακελλαρίδη.
«Αυτό που κάνεις, Γαβρίλη, είναι ανέντιμο» είπε ο Αλ. Τσίπρας στον μέχρι πρότινος εξ απορρήτων συνεργάτη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη (φωτογραφία) και του ζήτησε (ομολογουμένως όχι με τόσο κομψό τρόπο) να αποχωρήσει και από το κόμμα και να παραδώσει την έδρα του στον (εκλογολόγο του και υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης) Χρ. Βερναρδάκη.
 
Αλλά τι είδους ανέντιμη πράξη έκανε ο κ. Σακελλαρίδης και ανάγκασε τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τον πετάξει έξω από την ΚΟ;
 
Μαθαίνω, ότι οι σχέσεις Τσίπρα - Γαβρίλη είχαν αρχικώς διαταραχθεί με την ψήφιση του Μνημονίου εκ μέρους της κυβέρνησης και ότι ο κ. Σακελλαρίδης (ο οποίος ανήκε στην ομάδα των «53» υπό τον Ευ. Τσακαλώτο) αρνήθηκε να εισέλθει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου, λέγοντας πως δεν μπορεί να στηρίξει ένα μνημονιακό κυβερνητικό πρόγραμμα.
 
Και προτού σας αποκαλύψω τον διάλογο που είχαν και που οδήγησε στην αποπομπή του κ. Σακελλαρίδη, σας λέω πως σύμφωνα με πληροφορίες («ανασφαλείς» - όπως χαρακτηρίστηκαν) ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κάποια ανάμειξη στην υπόθεση Πανούση. Ποια ανάμειξη είχε, εάν είχε; Ουδείς ως τώρα γνωρίζει μετά βεβαιότητος.
 
Τον κ. Τσίπρα πολύ τον απασχολούσε η αποστασιοποίηση του κ. Γαβρίλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταίως δεν μετείχε σε καμία κομματική διαδικασία και σπανίως εμφανιζόταν στη Βουλή. Ο ίδιος μάλιστα έλεγε συχνά ότι δεν συμφωνεί με το κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά δεν έχει σκοπό να συγκρουστεί, «μόνο ιδεολογική σύγκρουση θα έχω μαζί τους». Μου λένε ότι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να τον βάλει στον... ίσιο (κομματικό) δρόμο. Πώς; Με απεσταλμένους! Εστειλε τρεις φορές προσωπικούς του απεσταλμένους να τον συναντήσουν και να του πουν ότι πρέπει να συμμορφωθεί.
Και φτάνουμε στο πρωί της Πέμπτης με το τηλεφώνημα. Ο κ. Τσίπρας τού είπε πως έχει πληροφορίες ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Στην πραγματικότητα ο κ. Σακελλαρίδης είχε σκοπό όχι να μην ψηφίσει αλλά να απέχει από την ψηφοφορία δίνοντας έτσι ένα μήνυμα. Το γεγονός ότι δεν απάντησε στους τρεις απεσταλμένους του Πρωθυπουργού έκανε τον κ. Τσίπρα να του επιτεθεί φραστικά. Αφού του είπε ότι «είναι ανέντιμο αυτό που κάνεις», ότι«δεν μπορείς να ψηφίζεις α λα καρτ», ότι «ψήφισες τον νόμο για τα προαπαιτούμενα», σημείωσε: «Πρέπει να τελειώνουμε, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί...».
Ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι άλλοι φάνηκαν ανέντιμοι, αφήνοντας να πλανώνται στον αέρα διάφορες... υποθέσεις. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε. Εκείνο ίσως που προκαλεί πρωτοτυπία της αριστερής διακυβερνήσεως είναι ότι η διαγραφή του κ. Σακελλαρίδη ήταν η πρώτη που έγινε προληπτικά. Προτού καν εκδηλώσει στην ψηφοφορία τις προθέσεις του...