ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Οι 5 λόγοι που ο Τσίπρας δεν θέλησε ποτέ τη ρήξη

Ορδές από αριστερούς ακτιβιστές έκλειναν φθηνά εισιτήρια για να έρθουν στην Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο και να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τη διαφαινόμενη τότε νέα κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα. Σε λιγότερο από 9 μήνες η ευφορία του κινήματος κατά της λιτότητας είχε παρέλθει.
Τι πραγματικά συνέβη στο μεσοδιάστημά; Αυτό αναρωτιέται στο νέο του ντοκιμαντέρ ο γνωστός δημοσιογράφος του BBC, Πολ Μέισον, ο οποίος βρέθηκε ………
στην Αθήνα το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το διάστημα και κατέγραψε την πορεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα. To πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον «Άνγκελα πάρε τα αρχ…ια μας» είναι ήδη στον αέρα και θα ακολουθήσουν άλλα τρία.
Ο James Bloodworth, έγραψε στο politico κάποιες αποκλειστικές πληροφορίες από το ντοκιμαντέρ και σας τις παρουσιάζουμε.
1)  Ο Τσίπρας ποτέ δεν σκόπευε να φύγει από την Ευρωζώνη
«Η καρδιά και η ψυχή μου μου έλεγαν φύγε, αλλά το μυαλό μου έλεγε ότι πρέπει να βρω μία λύση», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στον Πολ Μέισον. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώριζε ότι το να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα προκαλούσε «την κατάρρευση των τραπεζών και έπειτα ολόκληρης της οικονομίας».
Και εν τέλει αυτό ήταν ένα βήμα που δεν ήθελε να κάνει. «Αν έφευγα εκείνη τη νύχτα, ίσως γινόμουν ήρωας για μία νύχτα, ίσως για δύο, τρεις, αλλά θα ήταν καταστροφή για τις επόμενες ημέρες και νύχτες – όχι μόνο για εμένα αλλά για την πλειονότητα των Ελλήνων».
Ο Τσίπρας παραδέχεται στον Μέισον, ότι αν έκανε κάτι διαφορετικά αυτό θα ήταν «να πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή».  «Πιστεύω ότι χάσαμε χρόνο και στο τέλος ξεμείναμε από δυνάμεις και χρήματα. Αν το ξέραμε θα είχαμε πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή.»
2) Ο Βαρουφάκης, παραγκωνίστηκε επειδή ήταν προετοιμασμένος να φύγει από την Ευρώπη.
«Αισθάνθηκα τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μου», αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο τέταρτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον, σχετικά με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συμβιβαστεί μετά το δημοψήφισμα με την Τρόικα που δεν έδειξε να συγκινείται από το συντριπτικό ΌΧΙ.
«Αισθάνθηκα απίστευτη λύπη και μία αίσθηση ότι προδώσαμε το 62% των Ελλήνων οι οποίοι με αξιοσημείωτο κουράγιο πήγαν ενάντια σε εξουσίες, σε media που τους τρομοκρατούσαν στα σαλόνια τους μέσα από τηλεοράσεις και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενάντια σε κλειστές τράπεζες, ενάντια στην ΕΚΤ, ενάντια στην Τρόικα», αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Πιστεύω ότι τους προδώσαμε και ότι δεν είχαμε το ιστορικό δικαίωμα να το κάνουμε αυτό».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαβεβαίωνε τον Πολ Μέισον ότι ο ίδιος έχει συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές και ότι «δεν θα κάνουμε κάτι που θα μειώσει μισθούς και συντάξεις».
Μόνο δύο εβδομάδες αργότερα, ο νέος υπουργός οικονομικών υπέγραψε τα σκληρά μέτρα λιτότητας που περιλάμβαναν μειώσεις σε συντάξεις, αυξήσεις φόρων και ιδιωτικοποιήσεις.
3) Ο Τσίπρας πιστεύει ότι η Ευρωζώνη φοβόταν ένα domino σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν ενέδιδε στις ελληνικές πιέσεις
«Πιστεύω ότι έκαναν ότι έκανα σε εμάς, όχι μόνο επειδή δεν μας συμπαθούσαν αλλά επειδή θέλησαν να αποφύγουν ένα domino σε άλλες χώρες», ανέφερε ο Τσίπρας.
Παραδέχεται ότι δεν ήταν θετική η εξέλιξη, μιλώντας στον Μέισον. «Αλλά το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν το δικαίωμα, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν το αίσθημα τους και να αισθανθούν ότι η αξιοπρέπειά τους ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Αυτές ήταν ιστορικές στιγμές για την Ελλάδα και τους Έλληνες».
4) Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό που κάνουν τα ριζοσπαστικά κόμματα: απέτυχε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες
Αυτό που σημειώνει ο Bloodworth στο Politico είναι ότι αν το ντοκιμαντέρ μας λέει κάτι, είναι ότι αυτή η ελπίδα που επενδύθηκε από την αρχή στον ΣΥΡΙΖΑ από τους απλούς Έλληνες αλλά και τους αριστερούς ιδεολόγους συγκεκριμένα, ήταν από την αρχή λάθος τοποθετημένη.
«Οι Έλληνες πίστεψαν ότι μπορούσαν να νικήσουν την λιτότητα, απλώς ψηφίζοντας κατά», αναφέρει ο ίδιος ο Μέισον στο ντοκιμαντέρ. «Η Ευρώπη τους έδωσε την επιλογή: παραδοθείτε ή θα καταστρέψουμε την οικονομία σας».
Το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα κοινό λάθος για τα κόμματα της αριστεράς. Προϋπέθετε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έπραξαν άσχημα γιατί ήταν κακές και όχι επειδή εξαναγκάστηκαν από την ευρωζώνη.
Μπορεί να πεις ότι ο Τσίπρας τελικά επιτέλεσε μία προδοσία, αναφέρει ο Bloodwarth. Μπορείς πάλι να πεις ότι κοίταξε τον γκρεμό και όπως έκαναν και τα προηγούμενα κόμματα, έκανε ένα τεράστιο βήμα πίσω.
5)      Ο Ακτιβισμός του hashtag έχει τα όριά του
Ένα σκληρό μάθημα που δίνει το ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον, αλλά και η ίδια η πικρή ελληνική ιστορία είναι ότι ο ακτιβισμός που κινείται από hashtag, twitter και λοιπά έχει τα όριά του.
Μόλις ξεκαθαρίστηκε ότι ο Τσίπρας υπέκυψε στις απαιτήσεις της Τρόικας, εξερράγη το twitter με κατηγορίες εναντίον Τρόικας και Τσίπρα. Το hasg tag #Thisisacoup το είδε σχεδόν το ένα έβδομο του παγκόσμιου πληθυσμού. Και δεν συνέβη τίποτα.