ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Δικάζεται τον Ιούνιο ο Σ.Χιονίδης για παράνομες αμμοληψίες σε …αρχαιολογική περιοχή!


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ


Καταστράφηκαν αρχαιολογικά ευρήματα; Δικηγόρος που ενεπλάκη στην υπόθεση, δήλωσε δημοσίως, σε πολύ πρόσφατη εκδήλωση: Είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει και ένα τέτοιο αποτέλεσμα…

Πρόκειται για Δίκη που ήταν να γίνει στην αρχή τής χρονιάς, αλλά ο Δήμαρχος την ανέβαλε, προφανώς λόγω προεκλογικής περιόδου.

Το αδίκημα φέρεται να τέλεσε ο Σάββας Χιονίδης τον Αύγουστο του 2014, δηλαδή μετά από τη νίκη του στις περασμένες δημοτικές εκλογές.

Παρουσίαση θέματος,
Φωτογραφικό υλικό:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

Για παράνομες αμμοληψίες σε χαρακτηρισμένο …αρχαιολογικό χώρο (!) στη Νεοκαισάρειαδικάζεται τον Ιούνιο ο Δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης.
Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα που έγινε, έρευνα που περιλαμβάνει διάφορες πληροφορίες (και διασταύρωση πληροφοριών) καθώς και δηλώσεις που έγιναν σε επίσημη εκδήλωση, η δίκη εναντίον τού Δημάρχου Κατερίνης, που θα γίνει στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, αναμένεται να έχει και ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Η Δίκη είναι αναβολής, ήταν να γίνει προεκλογικά, αλλά ο Δικηγόρος τού Σάββα Χιονίδη την ανέβαλε. Και θα γίνει μετεκλογικά.

Πρόκειται για μια δίκη με μεγάλο ενδιαφέρον δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναμένεται να δοθεί και απάντηση στο ερώτημα εάν και τι είδους αρχαιολογικά ευρήματα μπορεί να καταστράφηκαν στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο κατά τη διάρκεια παράνομων εργασιών που πραγματοποίησαν μηχανήματα εκσκαφής τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό.
Ήταν μια δίκη που επρόκειτο, αρχικά, να γίνει τον Φεβρουάριο του 2019, δηλαδή προεκλογικά, αλλά ο Σάββας Χιονίδης ζήτησε και πήρε αναβολή. Αποφεύχθηκε έτσι να διεξαχθεί αυτή η δίκη προεκλογικά, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί τώρα, μέσα στον Ιούνιο (μετεκλογικά).
Οι παράνομες αμμοληψίες φέρεται να έγιναν τον Αύγουστο του 2014, δηλαδή μετά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές τού Μαΐου εκείνης της περιόδου, όπου ο Σάββας Χιονίδης είχε επανεκλεγεί Δήμαρχος Κατερίνης. Το υλικό των παράνομων αμμοληψιών ελήφθη για εργασίες στο γήπεδο της Νεοκαισάρειας.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι παράνομες αυτές δραστηριότητες έγιναν πλησίον τού Λόφου τού Αδριανού σε παρακείμενο χώρο έδρασης παλαιοντολογικών ευρημάτων τής Νεοκαισάρειας.

Αποκαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια ανοιχτής ημερίδας στη Νεοκαισάρεια για τα Μαμούθ. 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την ανοιχτή ημερίδα (17.5.2019)
Αποκαλύψεις που αφορούν την επικείμενη Δίκη έγιναν την Παρασκευή 17 Μαΐου, εννιά ημέρες πριν από την πρώτη Κυριακή των Δημοτικών Εκλογών, κατά τη διάρκεια ανοιχτής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Νεοκαισάρεια Δ.Κατερίνης και συγκεκριμένα στο Εκθετήριο του Μαστόδοντα.
Η ημερίδα αυτή έγινε, επειδή στοιχεία από μαμούθ βρέθηκαν στη Νεοκαισάρεια, με σκοπό τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου που θα τα φιλοξενεί. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε οΌμιλος Φίλων τής Φύσης και του Ανθρώπου «Μαστόδοντας».
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο διεθνούς φήμης Παλαιοντολόγος Dick Mol καθώς και ηΚαθηγήτρια Παλαιοντολόγος τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Τσουκαλά.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την ανοιχτή ημερίδα (17.5.2019)

Μετά το πέρας των ομιλιών ζητήθηκε από τους διοργανωτές να τεθούν ερωτήσεις. Και μεταξύ των ερωτήσεων, τέθηκε και δημοσιογραφική ερώτηση που αφορούσε το τι συνέβη τον Αύγουστο του 2014 με τις παράνομες αμμοληψίες στη Νεοκαισάρεια αλλά και με την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί (σε βάρος τού Δημάρχου Σάββα Χιονίδη).
Επί της σχετικής ερώτησης, απάντηση έδωσαν τόσο η Καθηγήτρια κ. Τσουκαλά όσο καιΔικηγόρος που εμπλέκεται σε ένα τμήμα τής υπόθεσης. Μεταξύ δε των άλλων που ειπώθηκαν, ο Δικηγόρος ανέφερε και τα εξής:
Δικηγόρος: Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, πράγματι, για παράνομες αμμοληψίες κατά των φυσικών προσώπων των αρμοδίων τής (Δημοτικής) Αρχής -δεν χρειάζεται να πω περισσότερες λεπτομέρειες, νομίζω καταλαβαινόμαστε για ποιον πρόκειται- (για τον Σάββα Χιονίδη).




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την ανοιχτή ημερίδα (17.5.2019)


Σε ερώτηση Δημοσιογράφου: για το αν καταστράφηκαν ή όχι αρχαιολογικά ευρήματα, οΔικηγόρος ανέφερε μεταξύ άλλων:
Δικηγόρος: …«Έμμεσα, αν θα μπορούσαμε να συνάγουμε ένα συμπέρασμα, θα λέγαμε ότι μια παράνομη αμμοληψία σε έναν (αρχαιολογικό) χώρο η οποία έγινε χωρίς άδεια, χωρίς τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, …πολύ πιθανόν είναι να έχει και ένα τέτοιο αποτέλεσμα» (καταστροφή αρχαιολογικών ευρημάτων)...
Ερώτηση Καθηγήτριας Παλαιοντολογίας Α.Π.Θ. Ευαγγελίας Τσουκαλά, προς τονΔικηγόρο: «Εσείς τι νομίζετε; Δηλαδή, ποιο είναι το θέμα» (έγινε, άραγε, καταστροφή αρχαιολογικών ευρημάτων);
Δικηγόρος: «Πιθανότατα, από τις αμμοληψίες αυτές μπορεί να υπήρξαν κάποια προβλήματα με τα αρχαιολογικά και τα λοιπά ευρήματα».



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την ανοιχτή ημερίδα (17.5.2019)

Ο Δικηγόρος, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι η υπόθεση, αφού βρίσκεται πλέον στα χέρια τής Δικαιοσύνης, απομένει πλέον να γίνει η Δίκη, οπότε, κατά την ακροαματική διαδικασία, θα παρουσιαστούν διάφορα στοιχεία που αφορούν το θέμα αυτό καθώς και πτυχές του, για το τι συνέβη τον Αύγουστο του 2014, αλλά και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της παράνομης ενέργειας με την οποία φέρεται να σχετίζεται άμεσα ο Δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης