ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Ο Μύθος του Δία, του Θεού του Ουρανού

 Ο Δίας ήταν ο θεός των θεών. Άρπαξε την απόλυτη εξουσία από τον πατέρα του και στη συνέχεια τη μοιράστηκε με τα αδέρφια του. Παραμένει στη μυθολογία ως ο υπέρτατος θεός, από τον οποίο δεν αφαιρέθηκε ποτέ η εξουσία.

Ο Δίας ήταν ο σημαντικότερος από τους Ολύμπιους θεούς . Απέκτησε αυτό το καθεστώς νικώντας τον Κρόνο, τον πατέρα του, ο οποίος είχε τον απόλυτο έλεγχο πριν από την αναμέτρησή τους. Ωστόσο, από την αρχή, ο Δίας είχε μια συγκεκριμένη μοίρα.

Ο μύθος του Δία υποστηρίζει ότι ο Κρόνος, ο θεός της δημιουργίας, έλαβε μια προφητεία από τη μητέρα του, τη Γαία. Προέβλεψε ότι ένας από τους γιους του θα κατέληγε να του στερήσει τον θρόνο. Για το λόγο αυτό, ο Κρόνος κατάπιε κάθε παιδί που είχε με τη γυναίκα του, τη Ρέα .

Στενοχωρημένη από την κατάσταση, η Ρέα ήθελε να σώσει το μικρότερο από τα παιδιά της. Ως εκ τούτου, όταν ήρθε η ώρα να γεννήσει, πήγε στο νησί της Κρήτης και γέννησε το μωρό της στα κρυφά. Έπειτα, έδωσε στον Κρόνο μερικές πέτρες τυλιγμένες σε σπάργανα . Ο θεός κατάπιε το πακέτο, μη ανυποψίαστος για την απάτη.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την παιδική ηλικία του θεού του ουρανού. Το πιο παραδοσιακό δείχνει ότι τον  θήλαζε μια κατσίκα που ονομαζόταν Αμάλθεια. Κάποιοι νεαροί πολεμιστές, που ονομάζονταν Κουρήτες, τον φύλαγαν. Συγκρούστηκαν τα όπλα τους όταν το παιδί έκλαψε για να μην τον ακούσει ο Κρόνος.

Μια άλλη από τις πιο διαδεδομένες εκδοχές του μύθου του Δία δείχνει ότι ο θεός ανατράφηκε από μια νύμφη που ονομαζόταν Αδαμάνθεα. Ήξερε ότι ο Κρόνος κυβερνούσε τους ουρανούς, τη γη και τη θάλασσα. Έτσι, για να κρύψει το αγοράκι, το κρέμασε από ένα δέντρο με σχοινιά. Έτσι, αιωρήθηκε ανάμεσα στον ουρανό, τη γη και τη θάλασσα και ο Κρόνος δεν μπορούσε να τον δει.

Όταν ο Δίας ενηλικιώθηκε, ανάγκασε τον Κρόνο να αναμασήσει ό,τι είχε καταπιεί. Πρώτα, ήρθε η πέτρα τυλιγμένη σε σπάργανα και μετά τα αδέρφια του, με την αντίστροφη σειρά από την οποία τα είχαν καταπιεί. Μετά από αυτό, απελευθέρωσε τους Εκατόνχηρες, γίγαντες με 100 χέρια και 50 πρόσωπα, που ήταν αδέρφια του Κρόνου και είχαν φυλακιστεί στα Τάρταρα.

Ο μύθος του Δία ισχυρίζεται επίσης ότι απελευθέρωσε τους Κύκλωπες , γίγαντες με ένα μόνο μάτι στο μέτωπό τους, οι οποίοι ήταν κλεισμένοι σε ένα μπουντρούμι στα Τάρταρα. Για να απελευθερώσει αυτά τα όντα, ο Δίας σκότωσε το Campe, ένα τέρας που ήταν μισό γυναίκα και μισό θαλάσσιο τέρας. Είχε επίσης μέρη από άλλα επικίνδυνα ζώα να προεξέχουν από το σώμα της.

Ο νέος Όλυμπος

Για να καθιερώσει την κυριαρχία του, ο Δίας και τα αδέρφια του, καθώς και τα όντα που είχε απελευθερώσει, διεξήγαγαν έναν κολοσσιαίο πόλεμο εναντίον των Τιτάνων. Αυτή η αντιπαράθεση ήταν γνωστή ως Τιτανομαχία . Κέρδισε στο τέλος και οι ηττημένοι φυλακίστηκαν στα Τάρταρα, το βαθύτερο μέρος της Γης.

Μετά τη νίκη, ο Δίας και τα μεγαλύτερα αδέρφια του, ο Ποσειδώνας και ο Άδης, έριξαν κλήρο για την παγκόσμια κυριαρχία . Στον Δία δόθηκε η κυριαρχία του ουρανού και του αέρα. Στον Ποσειδώνα δόθηκαν οι ωκεανοί και στον Άδη ο κόσμος των νεκρών ή ο κάτω κόσμος. Έτσι, οι τρεις μαζί κυβέρνησαν τη Γη.

Η πρώτη σύζυγος του Δία ήταν η Μήτις, μια συνετή και πονηρή Τιτάνισσα. Είχε βοηθήσει τον θεό του ουρανού να δώσει στον Κρόνο ένα φίλτρο που τον δηλητηρίασε, προκαλώντας τον να αναμασήσει τα παιδιά του. Προφήτευσε ότι θα γεννούσε μια κόρη που θα κυβερνούσε τον κόσμο. Τότε ο Δίας κατάπιε το παιδί . Αργότερα, από το μέτωπό του γεννήθηκε η Αθηνά. Ωστόσο, δεν ανέτρεψε ποτέ τον πατέρα της.

Ένας επιβλητικός θεός

Ο μύθος του Δία ισχυρίζεται ότι παντρεύτηκε την Ήρα, την αδερφή του. Δεν ήθελε να τον παντρευτεί, αλλά μετατράπηκε σε πληγωμένο πουλί. Όταν η Ήρα αγκάλιασε το πουλί στο στήθος της, ο Δίας ξαναπήρε τη φόρμα του και την κατατρόπωσε. Τότε συμφώνησε να τον παντρευτεί.

Ο Δίας και η Ήρα απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Άρης ο θεός του πολέμου. Ειλείθυια, η θεά του τοκετού. Hebe, η θεά της αιώνιας νεότητας. και τον Ήφαιστο, τον θεό της φωτιάς. Ωστόσο, ο θεός του ουρανού είχε αμέτρητες άλλες περιπέτειες με διαφορετικές θεές και θνητές. Πράγματι, με τη Θέμιδα, τη θεά της δικαιοσύνης, απέκτησε έξι κόρες. Έκανε και παιδιά με τη Δήμητρα και τη Λητώ.