ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Ο Bruce Willis και η διάγνωση της μετωποκροταφικής άνοιας

 Ο Bruce Willis ήταν πάντα ο κινηματογραφικός ήρωας που κατέληξε να σώσει τον κόσμο. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η αποχώρησή του λόγω αφασίας. Τώρα γνωρίζουμε την οριστική διάγνωση της κατάστασής του. Πώς θα είναι η ζωή του από εδώ και πέρα; Λένε ότι ο Bruce Willis χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει πολλαπλές στρατηγικές για να γυρίσει τις τελευταίες του ταινίες. Είχε ένα πλεονέκτημα στο ότι οι ταινίες στις οποίες παίζει συνήθως είναι γεμάτες δράση, οπότε οι μεγάλοι διάλογοι είναι ασυνήθιστοι. Παρόλα αυτά, οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε στην απομνημόνευση των σεναρίων έγιναν όλο και πιο εμφανείς.

Για το λόγο αυτό, οι σεναριογράφοι προσπάθησαν να κάνουν τις προτάσεις τους πιο σύντομες. Ο Γουίλις χρησιμοποίησε επίσης ακουστικά στα οποία ένας προτρεπτικός του υπενθύμιζε τι να πει. Επιπλέον, ανέλαβε εξειδικευμένη θεραπεία για να τον διευκολύνει να θυμάται τα σενάρια. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2022 ανακοινώθηκε η οριστική του απόσυρση, λόγω της γλωσσικής διαταραχής, αφασίας.

Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται πάντα λόγω κάποιου τύπου εγκεφαλικής βλάβης. Ήταν η οικογένεια του Willis, που πρόσφατα, μέσω των social media, ανακοίνωσε την οριστική διάγνωση της κατάστασής του: μετωποκροταφική άνοια . Είναι μόλις 67 ετών και η ζωή του θα αλλάξει αναπόφευκτα τα επόμενα χρόνια.

Μετωπο κροταφική άνοια

Από τότε που η οικογένεια του Μπρους ανακοίνωσε τη διάγνωση αφασίας την άνοιξη του 2022, ισχυρίζονται ότι «η κατάστασή του έχει προχωρήσει». Πράγματι, η πρόσφατη δήλωση της οικογένειας κατέστησε σαφές ότι τα προβλήματα επικοινωνίας του ήταν μόνο το σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος. Τώρα, κατά κάποιο τρόπο, έχουν ανακουφιστεί γιατί ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια.

Το πρόβλημα με την μετωποκροταφική άνοια είναι ότι είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος για την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα πάρα πολλά.  Έρευνα που διεξήχθη από διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια υπογραμμίζει την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ανάπτυξη καλύτερων μηχανισμών περίθαλψης.

Εδώ είναι τι γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για αυτήν την κατάσταση.

Η αιτία

Η μετωποκροταφική άνοια προκαλείται από τη συσσώρευση του βιοδείκτη tau μαζί με άλλες πρωτεΐνες. Αυτά τα στοιχεία καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα που βρίσκονται τόσο στον μετωπιαίο όσο και στον κροταφικό λοβό. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτή η αλλαγή.

Η διαταραχή είναι ένας τύπος άνοιας πρώιμης έναρξης, που εμφανίζεται μεταξύ 45 και 64 ετών. Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι διαγνωστικές τεχνικές για την πάθηση έχουν βελτιωθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι τόσο συχνή νευροεκφυλιστική διαταραχή όσο η νόσος Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον.

Μετωπο κροταφική άνοια και Αλτσχάιμερ: είναι το ίδιο;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι άνοιας. Αν και υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της μετωποκροταφικής άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, παρουσιάζουν ορισμένες διαφορές.

  • Στην μετωποκροταφική άνοια, οι αμυλοειδείς πρωτεΐνες και οι νευριτικές πλάκες που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ δεν εμφανίζονται.
  • Στην έναρξη της μετωποκροταφικής άνοιας, η μνήμη παραμένει ανέπαφη, όπως και οι οπτικοχωρικές λειτουργίες, σε αντίθεση με τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Δυστυχώς, αυτές οι δύο καταστάσεις επηρεάζουν τόσο την προσωπικότητα όσο και τη λειτουργικότητα του πάσχοντος. Πράγματι, είναι διαταραχές που έχουν τεράστιο αντίκτυπο, περιορίζουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών και για τις οποίες δεν υπάρχει θεραπεία.

Πώς θα είναι η ζωή του από εδώ και πέρα;

Από εδώ και πέρα, η ζωή του Bruce Willis δεν θα είναι πια η ίδια. Οι άνοιες δημιουργούν σενάρια τεράστιας θλίψης, τόσο για τους πάσχοντες όσο και για τις οικογένειές τους . Οι τελευταίοι είναι καθημερινοί μάρτυρες της φθοράς της αργής αλλά αναπόφευκτης μεταμόρφωσης του αγαπημένου τους προσώπου σε έναν εξαιρετικά διαφορετικό άνθρωπο.