ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Η σημασία των αποκριών για τα παιδιά

 


Αγοράζοντας μια αποκριάτικη στολή ή φτιάχνοντας μια μεταμφίεση για το παιδί, του δίνουμε τη δυνατότητα να υποδυθεί κάποιο ρόλο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι τα παιδιά υποδύονται ρόλους στο παιχνίδι τους ήδη από την προσχολική ηλικία. Πόσες φορές δεν παίζουν το γιατρό, το μάγειρα, το στρατιώτη, την πριγκίπισσα; Τις Απόκριες όμως μπορούν να το κάνουν «με την άδεια της αστυνομίας», καθώς η αποδοχή της μεταμφίεσης δίνει φτερά στην παιδική φαντασία.

Και δεν είναι τυχαίο ότι τα αγόρια συνήθως επιλέγουν στολές που τους επιτρέπουν να υποδυθούν κάποια πρότυπα δύναμης και εξουσίας (αστυνομικός, κάου μπόι, κομάντο κ.ά.), ενώ τα κορίτσια συχνότερα ταυτίζονται με μια όμορφη πριγκίπισσα, κάποιο μοντέλο ή μια σταρ.

Η έλλειψη δύναμης που τόσο έντονα αισθάνονται τα παιδιά, ξεπερνιέται μέσα από μια μεταμφίεση για λίγες ώρες ή με κάποιες συμβολικές πράξεις στο παιχνίδι τους. Ακόμη καλύτερο είναι να φτιάξουμε μαζί με το παιδί μια στολή, μια μάσκα ή ό,τι άλλο χρειάζεται για να τροφοδοτήσουμε τη φαντασία του αυτή την περίοδο.

Δεν είναι δύσκολο να ντύσετε ένα μικρό πειρατή, για παράδειγμα: ένα κόκκινο μαντίλι στο κεφάλι, ένα κάλυμμα ματιού που θα φτιάξετε με λίγο χαρτόνι, λάστιχο και ένα δίσκο από βαμβάκι για ντεμακιγιάζ, ένα ρολό από χαρτί κουζίνας για κιάλι, ένα σπαθί από σκληρό χαρτόνι ντυμένο με αλουμινόχαρτο, ένα ωραίο μουστάκι με το μολύβι των ματιών της μαμάς και… σαλπάρουμε για το νησί των θησαυρών!

Τα παιδιά χαίρονται ιδιαίτερα την όλη διαδικασία και εκτιμούν περισσότερο το αποτέλεσμα της συνεργατικής δουλειάς.