ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

1ο ετήσιο Συνέδριο Γεωπολιτικής-Γεωστρατηγικής και Γεωοικονομίας

 

                                           
 
     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
                         
11 Απριλίου 2023
 
Το Ινστιτούτο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, υλοποίησε το
 “1ο ετήσιο Συνέδριο Γεωπολιτικής-Γεωστρατηγικής και Γεωοικονομίας” 
στην Ελλάδα, στις 7, 8 και 9η Απριλίου, στο ξενοδοχείο “Athens Marriott” στην Αθήνα (στο πλαίσιο της διοργάνωσης του “Money Show”).
Στις εργασίες του  Συνεδρίου συμμετείχαν 57 διακεκριμένοι νυν και πρώην Υπουργοί,  Ανώτατοι Διπλωματικοί και Επίτιμοι Πρέσβεις, Ανώτατοι Στρατιωτικοί (ε.α., πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και Αρχηγοί Κλάδων Ε.Δ.), καταξιωμένοι Δημοσιογράφοι, Διεθνολόγοι και Ερευνητές Επιστημονικών Ιδρυμάτων, πρώην Διευθυντές Γενικών Διευθύνσεων Εξοπλισμών των Ε.Δ. και των Αμυντικών Βιομηχανιών, Διοικητές, Διευθύνοντες Σύμβουλοι μεγάλων Επιχειρήσεων και μέλη Συνδέσμου Επιχειρήσεων.



Εξετάσθηκαν όλα τα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα στο σημερινό δυναμικά εξελισσόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον και η θέση της χώρας μας σε αυτό και οπωσδήποτε οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως διαμορφώνονται διμερώς αλλά και πολυμερώς.
Το Συνέδριο φιλοδοξεί να γίνει διεθνής θεσμός στην χώρα μας, όπου θα εξετάζονται τα κρίσιμα ζητήματα της Διεθνούς Πολιτικής, ο Παγκόσμιος Ανταγωνισμός ισχύος, η θέση της Ελλάδος σε αυτόν και οι σχέσεις της Ελλάδος  με την Τουρκία.

Η διαδικασία διεξαγωγής των εργασιών του Συνεδρίου έγινε με την συμμετοχή των προσκεκλημένων σε στρογγυλό τραπέζι (συνεδρίαση με Chatham House Rules), με συντονισμένο διάλογο από έγκριτους Δημοσιογράφους, προκειμένου να εξετασθεί και αναλυθεί διεξοδικά το  θέμα κάθε επί μέρους Συνεδρίασης.  Σε κάθε Συνεδρίαση, καταγράφηκαν τα συμπεράσματα και οι προβληματισμοί, οι οποίοι θα
δημοσιευθούν σύντομα.




     Στέλιος Φενέκος                                                         Νίκος Μεγαπάνος
Πρόεδρος ΔΣ του ΙΝ.Α.Π.                                    Επιστημονικός Διευθυντής. ΙΝ.Α.Π.