ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Πώς να αντιμετωπίσετε τη διάσπαση

Αισθανθήκατε ποτέ πραγματικά
 αποσπασμένος ενώ συνομιλείτε με κάποιον; 
Ή, διαπιστώσατε ότι όσο και να διαβάσατε ένα κείμενο δεν μπορούσατε να το καταλάβετε; Έχετε επιστρέψει ποτέ σπίτι χωρίς να θυμάστε το ταξίδι σας; Αυτού του είδους οι εμπειρίες είναι γνωστές ως διάσπαση.

Η διάσπαση είναι ένας μηχανισμός που σας επιτρέπει να ξεφύγετε από την πραγματικότητα. Συνήθως επηρεάζεται από μια περίοδο συναισθηματικής διαταραχής που μπορεί να χρονολογείται ακόμη και από την παιδική ηλικία. Στην πραγματικότητα, η διάσταση μπορεί να εξηγηθεί με την έκφραση «Εδώ στο σώμα αλλά όχι στο μυαλό».

Ωστόσο, η διάσπαση δεν είναι πάντα δυσλειτουργική. Τούτου λεχθέντος, συχνά συνδέεται με το άγχος.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη διάσπαση

Η διάσπαση εμφανίζεται σε ένα ευρύ φάσμα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να κυμαίνεται από το να μην θυμάσαι στιγμές της ημέρας σου μέχρι την ονειροπόληση. Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας

Η πρώτη μας πρόταση θα βοηθήσει τις αισθήσεις σας στην παρούσα στιγμή. Δοκιμάστε να αγγίξετε κάτι γύρω σας (π.χ. ένα σακάκι, έναν τοίχο), να μυρίσετε ένα μπουκάλι κολόνια ή ακόμα και να πιέσετε το έδαφος με τα πόδια σας.

Στην πραγματικότητα, η εμπλοκή των αισθήσεών σας σας βοηθά να «αισθανθείτε συνδεδεμένοι» και στο εδώ και τώρα. Το πιο σημαντικό, πρέπει να γνωρίζετε τι κάνετε αυτή τη στιγμή. Σταδιακά, οι αισθήσεις σας θα σας βοηθήσουν να εργαστείτε στη διάσπαση και θα είστε σε θέση να εστιάσετε την προσοχή σας σε νοητικό επίπεδο στη δραστηριότητα, το μέρος ή το άτομο που θέλετε.

Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε την αρωματοθεραπεία. Μπορεί να βοηθήσει καθώς οι οσφρητικοί βολβοί της μύτης σας στέλνουν πληροφορίες για τα αρώματα στο μεταιχμιακό σας σύστημα. Αυτή είναι η περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα συναισθήματά σας.

Ασκήσεις αναπνοής

Η αναπνοή είναι ένα σημαντικό εργαλείο . Μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις που σας προκαλούν δυσφορία. Επίσης, κάνοντας ασκήσεις αναπνοής μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συνδεδεμένοι με την πραγματικότητα.

Αυτή είναι μια πρακτική που μπορείτε να εφαρμόσετε σταδιακά. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ χρόνο σε αυτό.

Σταδιακά, μπορείτε να μάθετε και να αναπτύξετε την ικανότητα να αναπνέετε με χρήσιμους τρόπους που μπορείτε στη συνέχεια να κάνετε πράξη.

Κάντε δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε «παρών»

Οι παρακάτω δραστηριότητες θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε στο παρόν:

  • Περιγράψτε το περιβάλλον σας. Ξεκινήστε περιγράφοντας πού βρίσκεστε, συμπεριλαμβάνοντας σταδιακά πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Θα ανακτήσετε σταδιακά τη σύνδεσή σας με αυτό που σας συμβαίνει τώρα.
  • Ασκηθείτε σε ένα άθλημα. Βρείτε ένα άθλημα. Βεβαιωθείτε ότι είναι το είδος στο οποίο πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας για να εκτελέσετε.
  • Κάντε συνειδητή διατροφή. Αφιερώστε την προσοχή σας στις στιγμές που τρώτε, ακούγοντας τις σωματικές και ψυχικές σας αισθήσεις.
  • Εξασκηθείτε στον διαλογισμό ή στην επίγνωση . Το Mindfulness σας βοηθά να συνειδητοποιήσετε την παρούσα στιγμή. Σας βοηθά να σταματήσετε να δίνετε προσοχή σε σκέψεις του παρελθόντος ή του μέλλοντος. Ο Jon Kabat-Zinn, παγκόσμιος ηγέτης στο mindfulness, το ορίζει ως εξής:
  • Θεραπεία και διάσπαση

    Υπάρχουν ορισμένες τεχνικές για τη διαχείριση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της διάσπασης. Μπορείτε να αναζητήσετε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία για να σας παρέχει πιο συγκεκριμένα εργαλεία για να το αντιμετωπίσετε.

    Στη θεραπεία, μπορεί να καταλήξετε να αναγνωρίσετε τον λόγο για τις εμπειρίες διάσπασής σας. Αυτές είναι εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες για το σχεδιασμό ενός σχεδίου παρέμβασης που θα βοηθήσει πραγματικά.

    Όπως όλοι είμαστε διαφορετικοί, έτσι είναι και οι εμπειρίες μας από τη διάσπαση. Πράγματι, πίσω από κάθε μεμονωμένη περίπτωση, υπάρχει μια ιστορία με διαφορετικές εμπειρίες, συναισθήματα, παράγοντες και σκέψεις.

  • Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πραγματοποιήσετε όλες τις προαναφερθείσες δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να κάνετε μόνο εκείνα που σας παρακινούν και σας κάνουν να εστιάσετε την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή, βελτιώνοντας έτσι τα επεισόδια διάσπασής σας. Απλά πρέπει να βρείτε την πιο κατάλληλη εναλλακτική για εσάς.

    Βρείτε τι είναι αυτό που σας βοηθά πραγματικά να αισθάνεστε συνδεδεμένοι με την παρούσα στιγμή. Τι σας δίνει πλήρη συνείδηση, ώστε να μπορείτε να ζήσετε και να ζήσετε την τρέχουσα στιγμή; Μην ξεχνάτε ότι αυτή είναι μια δεξιότητα που απαιτεί χρόνο για να την αποκτήσετε, οπότε μην σκέφτεστε να ρίξετε πετσέτα στο πρώτο εμπόδιο.

    Μπορείτε να επιλέξετε τρέξιμο ή σχέδιο. Ή, μπορείτε να επιλέξετε να εφαρμόσετε πολλές διαφορετικές επιλογές στην πράξη. Βεβαιωθείτε ότι δεν επιλέγετε μόνο αυτά που είναι εύκολα για εσάς. Δοκιμάστε και συνδυάστε κάποιες που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αποσύνδεσή σας αλλά και θα σας ενδιαφέρουν να καθιερώσετε ως συνήθειες . Θυμηθείτε, όπως αναφέραμε προηγουμένως, ο διαχωρισμός είναι σε ένα φάσμα, όπως και τα εργαλεία για τη διαχείρισή του.