ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

The Never Married, ένα New Normal

 Οι Fry και Parker (2021) του Pew Research Center ανέφεραν ότι το 2021, το 38 τοις εκατό των ενηλίκων βρέθηκε να είναι χωρίς σύντροφο, σε σύγκριση με το 29 τοις εκατό το 1990 - στατιστικά στοιχεία που οφείλονται κυρίως στη μείωση του γάμου . Πράγματι, τα τελευταία 50 χρόνια, το ποσοστό γάμου έχει μειωθεί κατά περίπου 60 τοις εκατό (Pandey, 2023). Το 2021, 47,35 εκατομμύρια άνδρες δεν παντρεύτηκαν ποτέ, σε σύγκριση με 41,81 εκατομμύρια γυναίκες (Duffin, 2022). Και σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο Οικογενειακών Μελετών, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο αριθμός των ατόμων που δεν παντρεύτηκαν ποτέ έχει αυξηθεί από 21 τοις εκατό σε 35 τοις εκατό - μια αύξηση 14 ποσοστιαίων μονάδων (Wang, 2020).

Οι αιτίες του να μην παντρευτείς ποτέ

Οι λόγοι για τις αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση είναι πολλοί σύμφωνα με τον Wang (2020):

  1. 1. Οι νεαροί ενήλικες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να παντρευτούν. η διάμεση ηλικία για τους πρώτους γάμους είναι τα 28 για τις γυναίκες και τα 30 για τους άνδρες. Το 1970, άνδρες και γυναίκες παντρεύτηκαν στα 20 τους
  2. Η συγκατοίκηση έχει γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική. Η συμβίωση είναι ένα λιγότερο περίπλοκο μοντέλο σχέσης που συνοδεύεται από μια εύκολη καταπακτή διαφυγής (σε σύγκριση με τον γάμο) εάν η σχέση αποτύχει
  3. Τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα είναι πλέον λιγότερο πιθανό να παντρευτούν. Η δημιουργία οικογένειας είναι μια δαπανηρή πρόταση και πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι θα ήταν πολύ αγχωτικό να παντρευτούν ή να δημιουργήσουν οικογένεια χωρίς οικονομική ασφάλεια
  4. Οι γυναίκες προτιμούν έναν άντρα που είναι οικονομικά σταθερός. Όταν τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται, ο αριθμός των επιλέξιμων ανδρών συρρικνώνεται.

Αρκετοί συναισθηματικοί παράγοντες μπορούν επίσης να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι δεν παντρεύονται ποτέ. Αλλά ο μοναδικός λόγος που βλέπω στην κλινική μου πρακτική είναι η ανάγκη για έλεγχο . Ο Viorst (1998) όρισε τον έλεγχο ως: «Η ικανότητα διαχείρισης, κυριαρχίας, άσκησης εξουσίας, επιρροής, περιορισμού, καταστολής ή περιορισμού» (Σ. 9). Τα άτομα που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ, όλα φαίνεται να μοιράζονται ιστορίες σχετικά με τον έλεγχο με τρόπο που τους άφησε ανένδοτους να μην δεσμευτούν ποτέ σε κανέναν. Και όπως οι περισσότερες έννοιες, αυτή η συμπεριφορά κυμαίνεται σε μια συνέχεια από το να μην έχεις ποτέ σχέση με κάποιον, ακόμη και αν είναι βραχύβια, έως το να μην παντρευτείς ποτέ.

Η προέλευση του ελέγχου

Τα περισσότερα άτομα που επιθυμούν τον έλεγχο αναφέρουν ότι έχουν βιώσει τουλάχιστον έναν πολύ ελεγχόμενο ή κυρίαρχο γονέα. το είδος του γονέα που έχει μια προσέγγιση «ο τρόπος μου ή ο αυτοκινητόδρομος». Ο παρείσακτος, αυταρχικός, νηπιακός ή μικροδιαχειριστής γονέας μπορεί επίσης να είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας. Άλλοι που δεν παντρεύτηκαν ποτέ έχουν αναφέρει ανίκανους γονείς που έχουν επανειλημμένα δημιουργήσει χάος, όπως ανεξέλεγκτες δαπάνες που οδηγούν σε χρεοκοπία και απώλεια. Οι γονείς με εθιστικές συμπεριφορές είναι συχνά εκτός ελέγχου, μεταφέροντας συχνά το άγχος -δημιουργώντας χάος στα παιδιά τους.

Άλλοι που δεν παντρεύτηκαν ποτέ μπορεί να ελέγχονταν «εκτός» της οικογένειας καταγωγής τους. Για παράδειγμα, μια γυναίκα βιάστηκε ραντεβού σε ένα πάρτι αδελφότητας και ορκίστηκε ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ στον εαυτό της να έρθει αρκετά κοντά με κανέναν ξανά. Η κοπέλα ενός άλλου άντρα τον άφησε στο βωμό και υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι δεν θα ήταν ποτέ ξανά τόσο ευάλωτος.

Μια υπόθεση που δεν θα παντρευτεί ποτέ

Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η παθολογία εμπλέκεται στο να μην παντρευτείς ποτέ, αυτό σίγουρα δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Μερικοί από τους ποτέ παντρεμένους που έχω θεραπεύσει τα πάνε μια χαρά, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στη συνέχεια. Αν έχουν φίλους και οικογένεια και δεν βρίσκονται σε χρόνια κατάσταση μοναξιάς, δεν βλέπω κανένα λόγο να υποθέσω παθολογία. Όλοι θα θέλαμε όσο το δυνατόν περισσότερο έλεγχο στον κόσμο μας. Κάποιοι απλώς τυχαίνει να είναι πιο πρόθυμοι να το ακολουθήσουν από άλλους. Πολλοί από τους ποτέ παντρεμένους που έχω δει είναι «ελεύθεροι». Κανείς δεν τους λέει τι να κάνουν (εκτός από το αφεντικό) και σπάνια βιώνουν την αίσθηση ότι είναι «παγιδευμένοι». Αγοράζουν ό,τι θέλουν όποτε θέλουν και ασχολούνται με χόμπι όταν τους αρέσει. Τείνουν επίσης να κάνουν παρέα με άτομα με ομοϊδεάτες (που δεν είναι παντρεμένοι ή άγαμοι) με τα οποία μπορούν να απολαύσουν τη ζωή.

Μήπως κατά καιρούς νιώθουν μοναξιά; Ναί. Αλλά όχι αρκετά για να αρπάξω την ευκαιρία να παντρευτώ. Εάν έχουν επαρκείς πόρους, και οι περισσότεροι από αυτούς που βλέπω είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, είναι σχετικά ικανοποιημένοι. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα άτομα που δεν παντρεύτηκαν ποτέ έρχονται να με δουν για βοήθεια σχετικά με τους γονείς ή τα μέλη της οικογένειας που επιμένουν να ζουν έναν πιο συμβατικό τρόπο ζωής, όχι επειδή είναι δυσαρεστημένοι με την επιλογή της οικογενειακής τους κατάστασης. Πολλοί παντρεμένοι δεν μπορούν να πουν το ίδιο.