ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ | ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 Ο Σάββας Καρυπίδης, επαγγελματίας αθλητής - Ολυμπιονίκης με την Εθνική Ομάδα Χειροσφαίρισης είναι παντρεμένος με την Βασιλική και πατέρας της Ελισάβετ και του Ιωάννη. Γεννήθηκε το 1979 στην πόλη της Κατερίνης, όπου και μεγάλωσε. Αποφοίτησε από το 4ο Γενικό Λύκειο, συνεχίζοντας τις πανεπιστημιακές σπουδές στο τμήμα Επιστημών Αγωγής Αθλητισμού του Α.Π.Θ.

Από νεαρή ηλικία ήταν έκδηλη η στοχευμένη ενασχόληση του με τον τομέα του αθλητισμού, εκκινώντας από τα νεανικά τμήματα χειροσφαίρισης του Αρχελάου, φτάνοντας ως την ανδρική ομάδα. Τα επόμενα χρόνια -σε διασυλλογικό επίπεδο- ακολούθησε μια πορεία σε ομάδες χειροσφαίρισης της Ελλάδας και του εξωτερικού, που συνοδεύτηκε τόσο από προσωπικές, όσο και και συλλογικές επιτυχίες. Κυπελλούχος και Πρωταθλητής Ελλάδας, πολυτιμότερος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος, πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της Bundesliga, συμμετοχή στο HBL All Star Game, καθώς και στη Μικτή Ομάδα Κόσμου Χειροσφαίρισης, υπήρξαν ορισμένες από τις πλέον αξιομνημόνευτες στιγμές. Σε εθνικό επίπεδο, τίμησε το εθνόσημο, φορώντας την γαλανόλευκη σε πλήθος διεθνών διοργανώσεων (Ευρωπαϊκό & Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Μεσογειακοί Αγώνες), διατελώντας για χρόνια αργηχός της Εθνικής Ομάδας. Κορυφαίο, ωστόσο, γεγονός υπήρξε η κατάκτηση της 6ης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.  

Μετά τον τερματισμό της αθλητικής του καριέρας επέστρεψε στη γενέτειρά του. Η ενασχόληση του με τον τομέα του αθλητισμού παρέμεινε ενεργή, καθώς διετέλεσε υπ. αθλητικού σχεδιασμού στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας. Συγχρόνως αποδεχόμενος την πρόσκληση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης, ανέλαβε το ρόλο του επιστημονικού συνεργάτη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χειροσφαίρισης Νέων, που πραγματοποιήθηκε το 2021 στον Πειραια