ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΦΩΤΟ: ΑΥΤΟΣ "κάρφωσε" στον Τσίπρα τα σχέδια του Σαμαρά για δίμηνη παράταση του Προγράμματος!

Ένα "tweet" ήταν αρκετό, ώστε να ξεσκεπαστεί το σχέδιο του Σαμαρά, να ζητήσει δίμηνη παράταση από τους δανειστές, αντί για εξάμηνη που έπρεπε, ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα "διάσωσης" της κυβέρνησής του!

Σύμφωνα με το tromaktiko.gr, ο Πόλ Μέισον, δημοσιογράφος του Channel 4, πήγε ένα βήμα πιο πέρα τις καταγγελίες του Α. Τσίπρα από την Βουλή ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ μπορούσε να πάρει εξάμηνη παράταση, όπως της πρότειναν οι Ευρωπαίοι, προτίμησε δίμηνη για να δυσχεράνει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Η απερχόμενη κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες. Φρόντισε να δημιουργήσει, με απολύτως δική της ευθύνη, ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης για τη νέα Κυβέρνηση, ώστε να εξαναγκάσει τη χώρα να ξαναμπεί σε περιπέτειες και σε βαθύ μνημόνιο. Και αυτό σας το λέω πια μετά λόγου γνώσεως, αφού από τις επαφές μου με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώθηκα ότι αρχική επιλογή των εταίρων μας ήταν η εξάμηνη τεχνική παράταση του προγράμματος και κατόπιν ελληνικής επιμονής προσδιορίστηκε το χρονικό όριο της 28ης Φεβρουαρίου» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, χωρίς να αποκαλύψει ποιος ήταν ο αξιωματούχος που του το είπε.
Αυτό το έργο ανέλαβε να κάνει ο Μέισον.
«Εμαθα: Ο Γιούνκερ είπε στον Τσίπρα: Στον Σαμαρά προσφέρθηκε εξάμηνη παράταση του προγράμματος αλλά αυτός ζήτησε δύο (μήνες), για να μικρότερο το χρονοδιάγραμμα» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Να ποιος «κάρφωσε» τον Σαμαρά στον Τσίπρα για την δίμηνη παράταση - Φωτογραφία 2

Ο Π. Κουρουμπλής βγάζει ΣΤΗ ΦΟΡΑ τα άπλυτα του Άδωνι- Τα «χρυσά» συμβόλαια με τους Γερμανούς!

Ο Π. Κουρουμπλής βγάζει ΣΤΗ ΦΟΡΑ τα άπλυτα του Άδωνι- Τα «χρυσά» συμβόλαια με τους Γερμανούς!
Τα... τσέπωσαν για τα καλά, Γερμανοί εμπειρογνώμονες και Task Force, από τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας!
Σύμφωνα με το .planetnews.gr, ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης είχε υπογράψει κατά τη διάρκεια της θητείας του χρυσή συμφωνία με την Task Force για την εκπόνηση μελετών για τις αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν στην ΠΦΥ και στον ΕΟΠΥΥ.
Μελέτες που όμως είχε ζητήσει ταυτόχρονα από Έλληνες επιστήμονες οι οποίες βεβαίως δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ.
Η συμφωνία κλείσθηκε και η Task Force εισπράττει. Μάλιστα κατά τις σχετικές αποκαλύψεις την τότε περίοδο για το χρυσό συμβόλαιο Άδωνι με τους Γερμανούς από τη εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο κ.Γεωργιάδης εμφανίστηκε μαινόμενος κατά της εφημερίδας.
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριζε ότι πρόκειται για ανοικτό διαγωνισμό, σύμφωνα με τον οποίο, όποιος κερδίσει και εργαστεί για την ανασυγκρότηση του συστήματος θα εισπράξει και τα χρήματα. Βέβαια η αλήθεια απείχε παρασάγγας. Η συμφωνία είχε ήδη κλειστεί και το ρευστό είχε συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Όμως αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε βρήκε στα συρτάρια του υπουργείου κανέναν σχέδιο δια χειρός Γερμανών και ελάχιστες πρόχειρες μελέτες.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρει μάλιστα πως αυτά που δόθηκαν θα μπορούσαμε απλά ως χώρα να τα ζητήσουμε δωρεάν από τη Γερμανική κυβέρνηση και να μας τα δώσει.
Άγνωστο παραμένει πως θα ενεργήσει το υπουργείο Υγείας στην αποκάλυψη αυτή καθώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εμφανίζεται εξαγριωμένος λέγοντας σε στενούς του συνεργάτες πως «οι Γερμανοί μας δανείζουν και μας τα ξαναπαίρνουν πίσω μέσω τέτοιων συμβολαίων.»
Να σημειωθεί πως με βάση έγγραφο που υπέγραφε ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, είχε αποφασισθεί σε πρώτη φάση για το έργο της ΠΦΥ και του νέου ΕΟΠΥΥ να διατεθούν μόνο για την πρώτη φάση 1 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για την όλη τεχνική υποστήριξη των Γερμανών εμπειρογνωμόνων θα δίνονταν 4,5 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, άλλα 10 εκατ. είχε αποφασιστεί να διοχετευθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υγεία εν δράσει» πρόγραμμα που ήταν υπό τον έλεγχο Γερμανών ειδικών με επικεφαλής τον Χ.Ράιχενμπαχ.
Με βάση την απόφαση που είχε ληφθεί, τα μέλη της Task Force θα αναλάμβαναν τη «διοικητική και τεχνική υποστήριξη της Διεύθυνσης ΠΦΥ του Υ.Υ. στο πλαίσιο της υλοποίησης/εφαρμογής των τιθέμενων στόχων στο πρόγραμμα του Κυβερνητικού Εργου, καθώς και των προτεινόμενων δράσεων στο πρόγραμμα Health in Action. Το έργο προωθείται υπό τις ανωτέρω αυστηρές προϋποθέσεις και έχει διάρκεια 24 μήνες».
Η πρώτη σύμβαση που προβλέπει την πρώτη...δόση στους Γερμανούς ύψους 1 εκατ. ευρώ

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Θυσιαστήκαμε για να γλιτώσουν οι τράπεζες και οι ευρωπαϊκοί λαοί, αλλά δεν πάει άλλο!


Oελληνικός λαός θυσιάστηκε και το ελληνικό κράτος έγινε αποικία χρέους των ευρωπαϊκών κρατών, προκειμένου να διασωθούν οι ιδιωτικές τράπεζες των κρατών αυτών. Εφόσον φυσικά υποθέσουμε ότι η Ελλάδα πράγματι χρεοκόπησε στα τέλη το 2009 με χρέος 125% του ΑΕΠ και ότι δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα πλην  της τρόϊκας και των μνημονίων και μόνο με αυτή την προϋπόθεση. Η εξεταστική επιτροπή που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας, θα μας λύσει αυτή την... απορία.
Αν αυτό δεν γινόταν (και πάντα με την πιο πάνω προϋπόθεση) τότε θα έπρεπε οι αντίστοιχοι λαοί των ευρωπαϊκών κρατών να διασώσουν μόνοι τους τις τράπεζές τους, προκειμένου να μην χρεοκοπήσουν τα κράτη τους, έπειτα από την αδυναμία της χώρας μας να εξοφλήσει τα χρέη της.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πίεσαν το ψοφοδεές ελληνικό πολιτικό σύστημα να φορτωθεί ο ελληνικός λαός αυτό το βάρος όλων των άλλων λαών. Υποχρέωσαν τον ελληνικό λαό να σηκώσει στις πλάτες του όλες τις ζημιές των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τη μορφή χρέους πλέον προς τα ευρωπαϊκά κράτη, τα κοινοβούλια των οποίων σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα και μας κουνούν το δάκτυλο.
Προσπαθήσαμε φιλότιμα όσο μπορούσαμε, εξαθλιωθήκαμε, ταπεινωθήκαμε, αλλά αποτέλεσμα δεν βγαίνει. Ο δρόμος αυτός έγινε αδιέξοδο. Τιμωρούνται οι τίμιοι πολίτες ενώ την έχουν γλιτώσει τα λαμόγια.
Ζητάμε λοιπόν από τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς να καλύψουμε από κοινού τις ζημιές των ιδιωτικών ευρωπαϊκών τραπεζών (οι οποίες δεν είναι άμοιρες του επιχειρηματικού τους κινδύνου) και όχι μόνοι μας. Δεν μπορούμε άλλο.
Ζητάμε επιπλέον από τους άλλους λαούς να μας συνδράμουν να πιάσουμε τα λαμόγια που διασπάθισαν το ελληνικό χρήμα, το οποίο όμως τώρα είναι παρκαρισμένο στις δικές τους τράπεζες.
Ζητάμε πολλά;
ΥΓ1. Ναι τα χρήματα αυτά τα δανείστηκε το ελληνικό κράτος και έπρεπε να τα επιστρέψει. Μιλάμε φυσικά για το 125% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 και όχι για τα μετέπειτα "λάθη" της τρόϊκας που έφτασαν το χρέος σήμερα στο 180% του ΑΕΠ. Όμως όσοι Έλληνες αισθάνονται ότι είναι λαμόγια, ότι δηλαδή έφαγαν από τα δάνεια της χώρας μας, χωρίς τα χρήματα αυτά να τα αποκτήσουν με την εργασία τους, αυτοί μόνο «δικαιούνται» να διαφωνήσουν με το πιο πάνω αίτημα. Όσοι όμως ό,τι απέκτησαν ήταν νόμιμη αμοιβή τους, αυτοί έχουν καθαρή τη συνείδηση για να στηρίξουν το πιο πάνω αίτημα.
Το μόνο για το οποίο ευθυνόμαστε όλοι μας και για το οποίο έχουν δίκιο εδώ οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι ότι ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε ανίκανοι να πετάξουμε από πάνω μας ένα κλεπτοκρατικό σύστημα, το οποίο ακόμα και σήμερα συνεχίζει να κερδίζει σε βάρος της ζωής μας.
ΥΓ2. Τα δάνεια που μας έδωσαν, όπως και κάθε δάνειο, είναι αέρας κοπανιστός. Είναι μια φούσκα η οποία με το δάνειο αποκτά υλική διάσταση και μπαίνει στην αγορά. Όλοι, Έλληνες και λοιποί Ευρωπαίοι είμαστε πάνω σ΄ αυτή τη φούσκα, την οποία αν τη σκάσουμε θα σκάσουν όλοι μαζί. Φρόντισαν βέβαια, με τη συνεργασία των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, να την περιορίσουν τις συνέπειες του σκασίματος μόνο σε μας, αλλά όλα είναι ανοικτά και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Έτσι και μεταδοθεί το πρόβλημα και σκάσει στη συνέχεια και μια δεύτερη φούσκα, όλα θα καταρρεύσουν.
Από hassapis-peter, μέσω "Το Γρέκι"

Ο Άδωνις άρχισε σκληρή αντιπολίτευση

Ο νεοφασίστα υπουργός της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έστω και έτσι βρήκε την αγαπημένη του θέση, το πρωτοσέλιδο!

OΆδωνις και η Ευγενία πήγαν για σπα σε ριζόρτ τουΠαρνασσού και κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί από πέντε τμήματα της Φωκίδας για να τους προστατεύσουν! 
Η καταγγελία έγινε από τη ένωση των αστυνομικών που σε έγγραφό της αναφέρει ότι με την κινητοποίηση μειώθηκαν τα καθημερινά μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών αφού οι αστυνομικοί υποχρεώθηκαν να εκτελούν υπηρεσίες στην περιοχή γύρω από το ριζόρτ όπου κατέλυσε ο Γεωργιάδης και η Μανωλίδου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. με δήλωσή του στο «Πρώτο Θέμα» διαψεύδει και απειλεί τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας με...αγωγή αν δεν ανακαλέσουν!
Παραδέχεται ότι «ως έχω υποχρέωση κατόπιν οδηγιών της αντιτρομοκρατικής, ενημέρωσα εγγράφως το τοπικό αστυνομικό τμήμα για την εκεί παρουσία μου»και στους ισχυρισμούς του αναφέρει μεταξύ άλλων με αφέλεια ότι «δεν συνάντησα κανέναν αστυνομικό του τοπικού αστυνομικού τμήματος», λες και οι αστυνομικοί που επιστρατεύτηκαν θα έκαναν βάρδια έξω από την κρεβατοκάμαρά του. 
Από Harddog, μέσω "Το Γρέκι"

Απόψε οι συγκλονιστικές αποφάσεις του Ποταμιού!

Σκληρή στάση από Ντάισελμπλουμ

Ντάισελμπλουμ: Εντός προγράμματος, αντικατάσταση μέτρων...με άλλα μέτραΝτάισελμπλουμ: Εντός προγράμματος, αντικατάσταση μέτρων…με άλλα μέτρα

Κορυφώνεται η αγωνία με το Βερολίνο να διατηρεί σκληρή στάση
Τις πάγιες θέσεις των Ευρωπαϊων εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος……….
……….επεσήμανε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές μπορεί να προκύψουν θα είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπάρχουσε συμφωνίες της Ελλάδας. Όπερ σημαίνει ότι είναι εφικτό να υπάρξουν αλλαγές σε διάφορα μέτρα αν υπάρξουν άλλα μέτρα που θα τα αντικαθιστούν. Σημείωσε ακόμη πως οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας, που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Η θέση λοιπόν του επικεφαλής του Eurogroup θυμίζει την γνωστή τακτική των ισόποσων μέτρων, ώστε να «πέφτουν οι τόνοι» εσωτερικά, που εφαρμόζονταν τα τελευταία χρόνια.
Όλα αυτά λίγες ώρες πριν τη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, με το κλίμα να είναι ήδη φορτισμένο από τις εκατέρωθεν δηλώσεις των τελευταίων ημερών με την Άγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό Υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στήνουν σκηνικό ρήξης με σκοπό την εσωτερική κατανάλων…

Ήθελε ο ποταμο-μαλάκας …τσιπούρα, αλλά δεν ήξερε …να την καθαρίσει….

…και για να μην γίνει ρόμπα, ζήτησε από το γκαρσόνι να του την ξεκοκκαλίσει, και έγινε …ξεκούμπωτη. Πρόκειται για τον Χάρη Θεοχάρη, που φοβήθηκε τα πόδια του, και χάρισε εκατομμύρια στους διαπλεκόμενους.
Αν είναι δυνατόν, δεν ξέρει από θαλασσινά ψάρια; Μόνο από ποταμίσια;
Έκπληξη λοιπόν προκάλεσε στους υπαλλήλους του εστιατορίου της Βουλής η απαίτηση του νεοεκλεγέντα βουλευτή από το «Το Ποτάμι» που ζήτησε να του καθαρίσουν την τσιπούρα που είχε παραγγείλει, γιατί χωρίς ..
….τσιπούρα δεν ..ζει. Για αυτό περίμενε να μπει στην βουλή. Για να την απολαύσει .
Είναι ελάχιστα πανελλαδικώς τα νούμερα που ζητούν  κάτι τέτοιο από τα γκαρσόνια του εστιατορίου.
Συγκεκριμένα, στο περιθώριο συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο κ. Θεοχάρης ανέβηκε στο εστιατόριο της Βουλής να γευματίσει.
Επέλεξε την τσιπούρα που υπήρχε στο μενού, αλλά όταν είδε ολόκληρο το ψάρι στο πιάτο ζήτησε να του το καθαρίσουν, κάτι που αντί να του το κοπανίσουν στο κεφάλι τελικά και έγινε.

«Δημοτικότητα ρεκόρ για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

Wall Street Journal: Δημοτικότητα ρεκόρ για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑΣτην «ευρεία αποδοχή που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση στο εκλογικό σώμα, δύο εβδομάδες μετά τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών» αναφέρεται δημοσίευμα στη Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι «η αποδοχή αυτή αποτελεί ένα χαρτί που προτίθεται να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της».
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ………
……..«η επιθετική στάση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης κατά της λιτότητας, έχει αναπτερώσει τις ελπίδες πολλών Αθηναίων, ακόμη και εκείνων που δεν ψήφισαν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, εκτοξεύοντας τη δημοτικότητά του στο 70% περίπου, πρωτόγνωρο ρεκόρ για ελληνική κυβέρνηση».
Στη συνέχεια τονίζεται ότι «ορισμένοι, ωστόσο, Έλληνες ανησυχούν, θεωρώντας ότι η ευρεία στήριξη των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του στις διαπραγματεύσεις. Η Ευρώπη έχει χάσει την υπομονή της με την Ελλάδα, προειδοποιούν, και δεν είναι διατεθειμένη να παράσχει στον ΣΥΡΙΖΑ τις παραχωρήσεις που ζητάει. Με την πτώση των μισθών ωστόσο, τον αποπληθωρισμό και την ανεργία να ξεπερνάει το 25%, οι περισσότεροι Έλληνες είναι πεπεισμένοι ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα».

​Δήλωση Ζήση Ζάννα, βουλευτη ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση


"Η αντιμνημονιακή κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή, κυρίως όμως απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Μπροστά μας έχουμε μία σκληρή αλλά δίκαια μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού μας, για την ανατροπή της λιτότητας και μια νέα πορεία δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Η στήριξη του λαού μας στη νέα κυβέρνηση και η αγωνιστική κινητοποίηση του είναι η εγγύηση για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη. Δεν κάνουμε βήμα πίσω, το μνημόνιο και η τρόικα τελείωσαν, η ελπίδα γεννήθηκε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη."

Δελτίο Τύπου της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για την απεργία των μεταλλεργατών στην Τουρκία

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Δελτίο Τύπου

Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ : Καταδικάζει την απαγόρευση της απεργίας των μεταλλεργατών στην Τουρκία
Η απαγόρευση της απεργίας των μεταλλεργατών στην Τουρκία και η κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων από την τουρκική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αξιολογούνται στο διάλογο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς οι ίδιες πρακτικές εφαρμόζονται και από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών και συμβαδίζουν με την πολιτική της ΕΕ, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό, επισημαίνοντας τα παρακάτω :
" Πρόσφατα με αφορμή απεργία σε εργοστάσια μετάλλου για  ουσιαστική αύξηση μισθών, η Τουρκική κυβέρνηση, κατ' απαίτηση των εργοδοτών, απαγόρευσε την απεργία αυτή απειλώντας  με απολύσεις και άλλες συνέπειες (συλλήψεις, δίκες κ.λ.π.).
Η ΕΕ, στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας, που μόνο δεινά επιφυλάσσει στο Τούρκικο λαό, υποκριτικά μιλά για αξιολόγηση της κατάστασης των δημοκρατικών – συνδικαλιστικών ελευθεριών στη χώρα.
Ωστόσο, αποσιωπά τη βάρβαρη παραβίαση των δικαιωμάτων των Τούρκων εργαζόμενων, τις άθλιες συνθήκες εργασίας που πρόσφατα προκάλεσαν τη δολοφονία εκατοντάδων εργατών σε Τούρκικα ορυχεία, τους άθλιους μισθούς τους, τον περιορισμό κάθε συνδικαλιστικής ελευθερίας. 
Η στάση της εντάσσεται στις μεθοδεύσεις ενάντια στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες με στόχο την ενίσχυση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων για την κερδοφορία των εργοδοτών. Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο ΕΕ για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και την άρση απαγόρευσης του εργοδοτικού Λοκ Άουτ, όπως προτάθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση πριν λίγους μήνες με βάση κατευθύνσεις ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ. 
Ερωτάται η Επιτροπή :
Πώς τοποθετείται 
στην απαγόρευση της απεργίας των μεταλλεργατών, την προστασία των δημοκρατικών - συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζόμενων και του λαού της Τουρκίας;
στον περιορισμό στο δικαίωμα της απεργίας  που προωθούν κυβερνήσεις στα κράτη μέλη της;
στο αίτημα για κατάργηση του εργοδοτικού Λοκ Άουτ;".
10-02-2015                                                          ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ 

Αν πέσουμε, θα τους πάρουμε όλους μαζί μας! Ορίστε τί θα συμβεί αν η Ελλάδα φύγει από το Ευρώ! -

Αν πέσουμε, θα τους πάρουμε όλους μαζί μας! Ορίστε τί θα συμβεί αν η Ελλάδα φύγει από το Ευρώ!


Ούτε το 2012 όταν η κρίση ήταν στο απόγειό της στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν ήταν τόσο κοντά στην έξοδο από το ευρώ, γράφει η καναδική Financial Post.
Υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα στο οποίο έχει μπει η χώρα μας λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και αν δεν καταφέρει η Ελλάδα με τους πιστωτές και εταίρους της να βρεί μια λύση τότε οι συνέπειες της εξόδου από το ευρώ θα είναι καταστροφικές τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Η εφημερίδα παραθέτει τα τρία καυτά ερωτήματα και τις τρείς απαντήσεις αν συμβεί το απευκτέο Grexit.

1) Τι θα συμβεί στο ευρώ;
Το γαλλικό φράγκο, η ιταλική λίρα, το γερμανικό μάρκο θα επιστρέψουν για τα καλά.
Ο πρώην επικεφαλής της FED, Άλαν Γκρίνσπαν πιστεύει ακράδαντα ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρλω θα σημάνει και το τέλος του ενιαίου νομίσματος.
Ακόμα και χωρίς την ολοκληρωτική κατάρρευση του ευρώ, η ελληνική έξοδος θα θα αφήσει την ΕΚΤ με ένα τεράστιο ελληνικό χρέος δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το ευρώ θα υποτιμηθεί και οι χώρες της ευρωζώνης θα είναι ευάλωτες. Οι επενδυτές θα αρχίσουν να ψάχνουν ασφαλέστερα καταφύγια.
Πάντως παρότι ο Γκρίνσπαν θεωρεί ότι η έξοδος είναι αναπόφευκτη υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι δεν είναι τόσο απαισιόδοξοι για την ευρωζώνη. Αναλυτές τονίζουν ότι η ευρωζώνη όχι μόνο είναι ανθεκτική και αντέχει μια ελληνική έξοδο αλλά θα είναι και καλύτερα χωρίς την Ελλάδα που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να την βυθίζει στα χρέη.

2) Τι θα σημάνει για την υπόλοιπη Ευρώπη;
Όσο περισσότερο καθυστερεί μια συμφωνία, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι φόβοι ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα στείλει τους ευρωπαίους πανικόβλητους στα γκισέ των τραπεζών και στα ΑΤΜ για να σηκώσουν τις οικονομίες τους.
Η εύθραυστη ευρωζώνη, ήδη είναι αντιμέτωπη με τους χαμηλούς δείκτες κατανάλωσης και τα νέα μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγήσει τους επενδυτές από όλο τον κόσμο να ρευστοποιήσουν μαζικά ότι έχουν και δεν έχουν στην Ευρώπη. Το σενάριο αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.
Επίσης, αν η Ελλάδα βγεί από την ευρωζώνη οι επενδυτές θα θεωρήσουν τις υπόλοιπες χώρες με αδύναμους οικονομικούς δείκτες, όπως την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία ως τίποτε άλλο παρά απαγορευτικές για επενδύσεις. Οι συγκεκριμένες χώρες θα αναγκαστουν να πληρώσουν για να δανειστούν και τα ομόλογά τους θα θεωρηθούν τοξικά.

3) Πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία;
Η ΕΕ εξυπηρετεί το ένα πέμπτο του παγκόμσιου εμπορίου. Όταν η Ελλάδα θα βγεί από την ευρωζώνη η κρίση δεν θα περιοριστεί αλλά θα εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και θα πλήξει τις παγκόσμιες εξαγωγές.

ΠΗΓΗ: Financial Post
- See more at: http://www.redder.gr/redder-web/34094/an-pesoume-tha-tous-paroume-olous-mazi-mas-oriste-ti-tha-symvei-an-i-ellada-fygei-apo-to-evro#sthash.LkXAUzJU.dpuf

ΒΟΜΒΑ από τον Γιάνη Βαρουφάκη: Με απείλησαν για το παιδί μου για να σταματήσω! -

ΒΟΜΒΑ από τον Γιάνη Βαρουφάκη: Με απείλησαν για το παιδί μου για να σταματήσω!

Την Άγκελα Μέρκελ, θεωρεί την πιο έξυπνη πολιτικό στην Ευρώπη ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stern.
Μιλώντας για τους Γερμανούς λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup, δήλωσε πως «είναι καλύτεροι Ευρωπαίοι, καλύτεροι από τους Γάλλους, καλύτεροι και από εμάς τους Έλληνες». Αναφερόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έκανε λόγο για «την πιο έξυπνη πολιτικό στην Ευρώπη» συμπληρώνοντας «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Σε ότι αφορά το Γερμανό ομόλογό του, κ. Βόλφγανγκ Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Είναι πιθανώς ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός με πνευματική υπόσταση».
Σε ότι αφορά την έντονη κριτική που δέχεται από τη Γερμανία το ελληνικό αίτημα για το κούρεμα του χρέους, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε «Εάν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, τότε αυτό οδηγεί σε κούρεμα».
Διευκρίνισε πως για αυτό «μπορούμε να εφεύρουμε πολλές ονομασίες» τονίζοντας πως η ελληνική αλλά και η γερμανική γλώσσα «είναι ιδιαίτερα δημιουργικές».
«Είμαστε μια άπειρη κυβέρνηση και δεν πήραμε λίγο χρόνο για να συνηθίσουμε τη δουλειά των υπουργείων μας. Μιλώντας με αυστηρούς όρους, χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες για να διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι η κάνη ενός όπλου. Πηγαίνοντας από συνάντηση σε συνάντηση και μετά από άγρυπνες νύχτες, αποδεικνύεται πως η κρίση έχει δοκιμάζει την ακεραιότητα και τη ψυχή της Ευρώπης», είπε.
Σε ερώτηση για το τι περιμένει από την Μέρκελ και τον Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης έπλεξε το εγκώμιο και των δύο: «Η κ. Μέρκελ είναι η πιο έξυπνη πολιτικός της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό. Ο κ. Σόιμπλε είναι ίσως ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός με πνευματική ουσία.Είναι γνήσια δεσμευμένος στην Ευρώπη. Το βασικό ζήτημα είναι το πώς θέλουμε εμείς οι ίδιοι να βγούμε από την κρίση. Αντιμετωπίζουμε ένα πολιτικό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε περισσότερη διαβούλευση και συντονισμό. Πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη είναι πολύ φοβισμένοι για να βγουν από το κοπάδι».
Παράλληλα σημειώνει και ο ίδιος χτυπήθηκε από την κρίση με αποτέλεσμα να φύγει από την Ελλάδα και να διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ενώ το 2011 δέχθηκε απειλές όταν βοηθούσε κάποιους δημοσιογράφους να αποκαλύψουν συγκεκριμένα τραπεζικά σκάνδαλα.
«Με είχαν απειλήσει τηλεφωνικά με το παιδί μου και ότι θα έπρεπε να σταματήσω την έρευνα. Δε φοβήθηκα ποτέ και δεν έμαθα ποιοι ήταν πίσω από αυτές τις απειλές», σημείωσε.
Πηγή: Newsbeast.gr
- See more at: http://www.redder.gr/redder-web/34124/vomva-apo-ton-giani-varoufaki-me-apeilisan-gia-to-paidi-mou-gia-na-stamatiso#sthash.LoUZobFC.dpuf

Αποκάλυψη βόμβα με αποδείξεις που τινάζει τα πάντα στον αέρα σε Ελλάδα και Γερμανία!

Αποκάλυψη βόμβα με αποδείξεις που τινάζει τα πάντα στον αέρα σε Ελλάδα και Γερμανία! (PHOTO)

Την ώρα που... τα λαμόγια και τα κάθε λογής φερέφωνα διέδιδαν ότι το ποσόν των Ελληνικών απαιτήσεων από τη Γερμανία ανέρχεται σε 11 δις...
Η κυριακάτικη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» αποκαλύπτει πως ή νόμιμη διακδίκηση της Ελλάδας ανέρχεται στο ποσόν των 311 δις.
Μετά από αυτή την εξέλιξη τα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:...
Το ποσόν πρέπει να εγγραφεί άμεσα στον κρατικό προϋπολογισμό και έτσι να μηδενιστεί και λογιστικά η συνολική οφειλή της Ελλάδας έναντι παντός τρίτου...
Οι κυβερνήσεις των «εταίρων και δανειστών» οφείλουν να προστρέξουν στην μανδάμ Μέρκελ γι ανα πάρου τα ρέστα.
Το ίδιο το δημόσιο χρέος της χώρας ως προϊόν συμμοριακών και μαφιόζικων συναλλαγών πρωτίστως με τις γερμανικές εταιρείες αμφισβητείται μονομερώς από τη χώρα μας.
Η απαίτηση των 311 δις ωστόσο παραμένει ισχυρή λόγω και του χαρακτήρα των αιτιών που τη διαμόρφωσαν.
Οι πρωταγωνιστές του προδοτικού PSI συλλαμβάνονται και οδηγούνται σε δίκη παραδειγματική.
Την ίδια στιγμή η μαφιόζικου τύπου συμφωνία με την οποία διεσώθησαν οι Γερμανικές τράπεζες και φορτώθηκαν οι λαοί της Ευρώπης με χρέη έναντι αλλήλων αποκαλύπτεται,
καταγγέλεται και ταυτόχρονα οργανώνεται διεθνής εκστρατεία που αποκαλύπτει το μέγεθος και το χαρακτήρα αυτής της πρωτοφανούς διακρατικής απάτης...
Και φυσικά η συνέχεια... στα πεζοδρόμια για την υπεράσπιση της πατρίδας, της αξιοπρέπειάς μας,
και την καθολική αποδόμηση του κατοχικού κεκτημένου, με την κοινωνια εγγυητή και καταλύτη των εξελίξεων.
ΠΗΓΗ:thesecretrealtruth.blogspot.com
- See more at: http://www.redder.gr/redder-web/34112/apokalypsi-vomva-me-apodeikseis-pou-tinazei-ta-panta-ston-aera-se-ellada-kai-germania-photo#sthash.mlMXfNTO.dpuf

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Δείτε τι τρώμε και θα πάθετε Σοκ.. Το καρκινογόνο Ακρυλαμίδιο στα επεξεργασμένα τρόφιμα Το διαβάσαμε από το: Δείτε τι τρώμε και θα πάθετε Σοκ.. Το καρκινογόνο Ακρυλαμίδιο στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Η ανακάλυψη της τοξικής καρκινογόνας ακρυλαμίδης στην επεξεργασμένη τροφή του σύγχρονου ανθρώπου: Από πολλές δεκαετίες ήταν γνωστό ότι κατά το ψήσιμο πολλών τροφίμων (ιδιαίτερα κατά το τηγάνισμα, το κάπνισμα, το ψήσιμο στη σούβλα ή στα κάρβουνα, κ.λπ.), σχηματίζονται διάφορες καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.

Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες είναι αποτέλεσμα της διάσπασης, συμπύκνωσης ή/και πολυμερισμού πρωτεϊνών, αμύλου, λιπών, σακχάρων, βιταμινών, πολυφαινολών και άλλων ουσιών που βρίσκονται στα τρόφιμα. Επίσης, κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται λόγω της πυρόλυσης πισσώδεις ουσίες, το γνωστό «καρβουνιασμένο» τμήμα των τροφίμων με σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα.


Τρώμε Βαρέα Μέταλλα

Έχει υπολογιστεί ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλίσκει καθημερινά 1-1,5 γραμμάριο «καρβουνιασμένης» ύλης με τη διατροφή του, ιδιαίτερα σε ψημένο ή καπνιστό κρέας, τηγανισμένα φαγητά κ.λπ. Χρωματογραφική ανάλυση έδειξε ότι η ύλη αυτή περιέχει μεγάλα ποσοστά καρκινογόνων ή μεταλλαξιγόνων ουσιών, όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), ετεροκυκλικές αμίνες, Ν-νιτρωδοαμίνες, απανθρακωμένη οργανική ύλη, κ.λπ.
Τι είναι η τοξική καρκινογόνα ουσία ακρυλαμίδιο; Αρχικά, το ακρυλαμίδιο ήταν γνωστό μόνο για τη χρήση του στις βιομηχανικές διεργασίες, όπως στην παραγωγή πλαστικού, κόλλας, χαρτιού και καλλυντικών. Τυχαία έκθεση των εργατών σε υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου οδήγησαν στην αναγνώριση της ουσίας αυτής ως νευροτοξικής. Αυτό σημαίνει ότι το ακρυλαμίδιο, σε υψηλές δόσεις, προκαλεί βλάβες στο νευρικό ιστό. Στα ζώα είναι γνωστό ότι υψηλές δόσεις προκαλούν καρκίνο και επηρεάζουν την αναπαραγωγή.


Όπως και η Ασπαρτάμη ήταν ένα αποτυχημένο εντομοκτόνο (Η ασπαρτάμη (Nutra Sweet, Equal, Spoonful) είναι αποτυχημένο εντομοκτόνο τερμιτών.) και το φθόριο για τον έλεγχο των μαζών,(Φθόριο, Ένα Ποντικοφάρμακο Στα Δόντια Σου!) έτσι συνεχίζουν να ταϊζουν τον άνθρωπο της πόλης δηλητήρια για τον οργανισμό του, (… και Το Νερό Της Φύσης Υπό Έλεγχο) με αποτέλεσμα τις σωματικές και ψυχικές ασθένειες και θησαύρισμα των φαρμακοβιομηχανιών !!! Ω τι πρωτότυπο !!!!


Το ακρυλαμίδιο είναι ένα ενδιάμεσο μονομερές χρησιμοποιούμενο στη σύνθεση των πολύ-ακρυλαμιδίων τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στον καθαρισμό του προς πόση ύδατος καθώς και στη βιομηχανική παραγωγή χάρτου. Το ακρυλαμίδιο ευρίσκεται υπό μορφή λευκής άοσμης κρυσταλλικής σκόνης και είναι διαλυτό στο νερό, την αιθανόλη, τη μεθανόλη τον αιθέρα και την ακετόνη ενώ είναι αδιάλυτο στο επτάνιο και το βενζόλιο.


Η κύρια μέθοδος παραγωγής του ακρυλαμιδίου είναι χημική και συνίσταται στην υδάτωση του ακρυλονιτριλίου από θειικό οξύ με παρουσία ανηγμένου χαλκού ως καταλύτη ενώ έχει αναφερθεί και βιοτεχνολογική παραγωγή ακρυλαμιδίου με τη χρήση στελεχών διαφόρων βακτηρίων (γένη Rhodococcus sp., Pseudomonas spp.) (Food Standards Agency Report, 2002; Food Safety Authority of Ireland Report, 2002; Kim and Hyun 2002).

Η χρήση του ακρυλαμιδίου στη χημική βιομηχανία ως κροκκιδωτικός παράγοντας, εμποτιστική ουσία κλπ θεωρείται ιδιαιτέρως ευρεία. Ετησίως, με τη χρήση χημικών και βιοτεχνολογικών μεθόδων, σε επίπεδο Ε.Ε. υπολογίζεται η παραγωγή του ακρυλαμιδίου σε ένα ποσό της τάξης των 80000-100000 tn (Food Safety Authority of Ireland Report, 2002).

Το 2002, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στην Σουηδία, ανακάλυψαν με έκπληξη τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Από τότε το ακρυλαμίδιο έχει βρεθεί σε μεγάλο εύρος τροφίμων, επεξεργασμένων σε υψηλές θερμοκρασίες. Το ακρυλαμίδιο μπορεί να σχηματιστεί στα τρόφιμα κατά τη θερμική παρασκευή τους σε θερμοκρασίες που φτάνουν ή ξεπερνούν τους 120 βαθμούς Κελσίου, όπως για παράδειγμα στο τηγάνισμα και το ψήσιμο.

Οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, τα μπισκότα, τα κράκερ, τα κριτσίνια, τα δημητριακά πρωινού, οι ψητές πατάτες, τα αρτοσκευάσματα, οι συσκευασμένες παιδικές τροφές και ο καφές βρέθηκαν αρχικά ότι περιέχουν ακρυλαμίδιο. Περαιτέρω μελέτες έχουν εντοπίσει το ακρυλαμίδιο σε αποξηραμένα φρούτα, σε καρβουνιασμένα ψητά λαχανικά, στις μαύρες ελιές και σε κάποιους ψημένους ξηρούς καρπούς.

Πώς σχηματίζεται η ακρυλαμίδη στα τρόφιμα; Ο σχηματισμός του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα προκαλείται ως αποτέλεσμα μιας αντίδρασης γνωστής ως αντίδραση Maillard, η οποία είναι μια χημική αντίδραση μεταξύ ενός αμινοξέος (δομικό συστατικών των πρωτεϊνών) και ενός σακχάρου, όπως είναι η γλυκόζη, η φρουκτόζη ή η λακτόζη.

Απαιτείται θερμότητα για να ξεκινήσει η αντίδραση του μαγειρέματος που προκαλεί ένα χείμαρρο χημικών αλλαγών, οι οποίες τελικά οδηγούν στην «αμαύρωση» (δηλαδή την καστανή χροιά) του τροφίμου και τη δημιουργία μιας ποικιλίας συστατικών οσμής και γεύσης. Όλα αυτά τα συστατικά μαζί δίνουν τη χαρακτηριστική εμφάνιση και γεύση του μαγειρεμένου τροφίμου. Ένα από τα πιο κοινά και θανατηφόρα παραδείγματα της αντίδρασης Maillard είναι το ψήσιμο του άσπρου ψωμιού για να δώσει το «καστανό» τοστ.

Ο σχηματισμός ακρυλαμιδίου είναι μόνο εν μέρει κατανοητός, καθώς η αντίδραση Maillard είναι από τις πιο περίπλοκες χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στα τρόφιμα. Παρ’ όλα αυτά, ο σχηματισμός και η συγκέντρωση του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα φαίνεται να εξαρτάται από το είδος του τροφίμου, τη θερμοκρασία και τη διάρκεια για την οποία θερμαίνεται το τρόφιμο. Γενικά, τα αμυλώδη τρόφιμα (π.χ. ψωμί, πατάτα) που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους περιέχουν αυξημένα επίπεδα ακρυλαμιδίου.

Πέρα από τον χρόνο μαγειρέματος και τη θερμοκρασία, η έρευνα έχει δείξει ότι και τα επίπεδα ενός αμινοξέος γνωστού ως ασπαραγινικό οξύ σχετίζονται με τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου. Το συγκεκριμένο αμινοξύ έχει παρόμοια χημική δομή με το ακρυλαμίδιο, που υποδηλώνει ότι υπάρχει η πιθανότητα κατά την αντίδραση Maillard το ασπαραγινικό οξύ να μετατραπεί σε ακρυλαμίδιο.

Ποια είναι τα επίπεδα ακρυλαμίδης που βρίσκονται στα τρόφιμα; Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι τα τρόφιμα που περιέχουν τις υψηλότερες ποσότητες ακρυλαμιδίου είναι τα τηγανητά, τα βαθιά τηγανητά και τα ψητά στο φούρνο, όπως κέικ, ψωμί, τηγανητές πατάτες. Η Συντονιστική Ειδική Επιτροπή για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (Joint Expert Committee on Food Additives, JECFA) αναφέρει ότι τα τρόφιμα εκείνα που συνεισφέρουν περισσότερο στη συνολική πρόσληψη ακρυλαμιδίου στις περισσότερες χώρες είναι τα πατατάκια (16-30%) και τα συναφή σνακ (69-46%), ο καφές (13-39%), τα γλυκίσματα και τα μπισκότα (10-20%), και τα αρτοσκευάσματα (10-30%).

Τ’ άλλα τρόφιμα συνεισφέρουν λιγότερο από 10% της συνολικής πρόσληψης ακρυλαμιδίου, η οποία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται από 0,3-1,4 μg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Η ακριβής συνεισφορά των διαφορετικών τύπων τροφίμων ποικίλλει στις δίαιτες των επιμέρους χωρών.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ανιχνευθεί ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα που έχουν βραστεί, ποσαριστεί ή μαγειρευτεί στον ατμό. Αυτό ίσως να εξηγείται από τη μέγιστη θερμοκρασία αυτών των τεχνικών μαγειρέματος, η οποία δεν ξεπερνά τους 100οC, καθώς και από την απουσία της αντίδρασης αμαύρωσης.

Είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο η ακρυλαμίδη στα τρόφιμα; Η πρώην Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (Scientific Committee on Food, SCF) ανακοίνωσε την άποψή της για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες του ακρυλαμιδίου των τροφίμων στην υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization, WHO) αναφέρει ότι:

«το ακρυλαμίδιο ανήκει σε μια κατηγορία χημικών ουσιών, οι οποίες θεωρούνται ότι δεν έχουν αναγνωρισμένο κατώφλι πρόσληψης για την πρόκληση επιδράσεων στην υγεία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και πολύ μικρές συγκεντρώσεις επισύρουν πολύ μικρό κίνδυνο, αλλά όχι μηδενικό».


Το 2005 η επιτροπή για τους μολυντές της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA), υιοθέτησε τα συμπεράσματα της JECFA σχετικά με το ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να μειωθεί η έκθεση στη συγκεκριμένη ουσία.

Με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του κινδύνου που επιφέρει το μαγείρεμα των τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα χρηματοδότησε το πρόγραμμα HEATOX (Heat-Generated Food Toxicants), το οποίο αποσκοπεί στην αναγνώριση, ταυτοποίηση και ελαχιστοποίηση του κινδύνου από τις τοξικές ουσίες που σχηματίζονται μέσω θερμικής επεξεργασίας κατά το μαγείρεμα. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εστίαζε στο ακρυλαμίδιο και εντός του 2007 δημοσιοποίησε 4 κύρια ευρήματα από τα εργαστηριακά του πειράματα:

1) το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο,
2) τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα είναι δυνατό να μειωθούν, αλλά όχι να μηδενιστούν,
3) υπάρχουν διαθέσιμες αναλυτικές μέθοδοι για την ανίχνευση του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα,
4) το μαγείρεμα των τροφίμων μπορεί να παράγει και άλλες ουσίες που σχετίζονται με την υγεία του ανθρώπου.


Γίνονται προσπάθειες για τη μείωση των επιπέδων της ακρυλαμίδης στα τρόφιμα; Οι εταιρείες τροφίμων έχουν λάβει μέτρα για να ελαττώσουν τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου σε τρόφιμα, όπως κριτσίνια, μπισκότα, άλλα ξεροψημένα αρτοσκευάσματα και πατατάκια, μέσω επαναπροσδιορισμού της ποιότητας ελέγχου, αλλαγής των συνταγών, καθώς και των μεθόδων παρασκευής. Βέβαια, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να λάβουν υπόψη τους την εποχικότητα, η οποία έχει σημαντική επίδραση στο περιεχόμενο των γεωργικών πρώτων υλών σε πρόδρομες ενώσεις του ακρυλαμιδίου.

Με σκοπό να συνοψιστεί όλη η επιστημονική γνώση που παρήχθηκε από τη βιομηχανία τροφίμων, ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Τροφίμων και Ποτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Confederation of the Food and Drink Industries of the European Union, CIAA), δημοσίευσε το «Εγχειρίδιο για το Ακρυλαμίδιο», το οποίο ξεκαθαρίζει τα βήματα που μπορούν να ακολουθηθούν από τους παραγωγούς τροφίμων και από τους καταναλωτές στο σπίτι, προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Τα ευρήματα της έρευνας του προγράμματος HEATOX ελήφθησαν υπόψη και ενσωματώθηκαν, όπου αυτό ήταν δυνατό, στο «Εγχειρίδιο για το Ακρυλαμίδιο».
Οι ερευνητές σήμερα εξετάζουν την πιθανότητα μείωσης των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα μέσω αναστολής της αντίδρασης αμαύρωσης κατά το μαγείρεμα, χρησιμοποιώντας τεχνικές σύγχρονης γεωργίας και βιοτεχνολογίας. Για παράδειγμα, έχει δειχθεί ότι αυξάνοντας τα επίπεδα θειικών και μειώνοντας τα επίπεδα νιτρικών αλάτων στο χώμα, μειώνονται τα επίπεδα ακρυλαμιδίου σε ορισμένους καρπούς.

Επιπλέον, με τη χρήση γενετικής τροποποίησης οι ερευνητές κατάφεραν να παράγουν μια εντελώς νέα ποικιλία πατάτας, η οποία περιέχει χαμηλότερα επίπεδα σακχάρων από τις συμβατικές πατάτες. Η μείωση του επιπέδου των αναγωγικών σακχάρων (π.χ. της γλυκόζης) στις πατάτες είναι πιθανό να οδηγεί σε μείωση του ακρυλαμιδίου, καθώς αυτός ο τύπος σακχάρου είναι το κυριότερο συστατικό της αντίδρασης Maillard, μέσω της οποίας σχηματίζεται η ανεπιθύμητη ουσία.

Κατά τον ίδιο τρόπο, τα γονίδια φυτών που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση των επιπέδων της παραγωγής ασπαραγινικού οξέος αποτελούν παρόμοιο στόχο τροποποίησης. Καθώς το ασπαραγινικό οξύ είναι ακόμα ένα συστατικό-κλειδί για τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου, η μείωση των επιπέδων του στα φυτά είναι πιθανόν να έχει σημαντική επίδραση στον σχηματισμό ακρυλαμιδίου κατά την αντίδραση Maillard.

Τα οφέλη του μαγειρέματος: Σε γενικές γραμμές υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη που σχετίζονται με το μαγείρεμα των τροφίμων, τα οποία δεν πρέπει να λησμονούνται. Εκτός από τη βελτίωση της γευστικότητας και των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων, το σωστό μαγείρεμα μειώνει επίσης τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων. Επιπλέον, η διαδικασία του μαγειρέματος καθιστά μια σειρά από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά πιο άμεσα διαθέσιμα, έτσι ώστε το ανθρώπινο σώμα να μπορεί να τα χρησιμοποιεί πιο εύκολα.

Τι να κάνουμε; Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου μετρήθηκαν σε τηγανητά πατατάκια (τσιπς) και τηγανητές πατάτες. Το ακρυλαμίδιο δεν έχει μετρηθεί σε βραστές πατάτες γιατί η θερμοκρασία κατά την διάρκεια του βρασμού δεν είναι αρκετά υψηλή ώστε να προκαλέσει το σχηματισμό του. Αυτό δίνει την απάντηση στο τι να κάνεις σχετικά !

Επίσης, ακρυλαμίδιο έχει βρεθεί σε δημητριακά πρωινού, μπισκότα, ψωμί και στον καφέ αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που μετρούνται στις τηγανητές πατάτες και στα πατατάκια. Καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν να αναγνωρίζουν τρόπους για να μειώσουν τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου κατά τη θερμική επεξεργασία ορισμένων τροφίμων, οι καταναλωτές από την πλευρά τους πρέπει να αποφεύγουν το υπερβολικό μαγείρεμα (εκτεταμένη αμαύρωση) αυτών των τροφίμων.

Η Καλύτερη Επιλογή Τροφών
και Ενας Οδηγός Καθημερινής Διατροφής Δύναμης
και Μαγικός χυμός, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα!

Η τήρηση των οδηγιών μαγειρέματος στις συσκευασίες τροφίμων και η χρήση κατάλληλου μαγειρικού εξοπλισμού μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Επιπλέον, οι καταναλωτές πρέπει να χρησιμοποιούν ποικιλία τεχνικών μαγειρέματος, μαγειρεύοντας περισσότερο με βρασμό, στον ατμό ή με παρόμοιες μεθόδους, ώστε να ελαχιστοποιούν τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου.

Βάσει λοιπόν αυτών των δεδομένων δε χρειάζεται ούτε πανικός αλλά ούτε και εφησυχασμός. Οι πρακτικές και οι συνήθειες του παρελθόντος δεν είναι πάντα αλάνθαστες απλά και μόνο επειδή εφαρμόζονταν για χρόνια. Αρκετές από αυτές εγκαταλείφθηκαν όταν αποδείχθηκαν λανθασμένες βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων. Ως παράδειγμα αναφέρω την πρακτική της δεκαετίας του ’60 να ψεκάζονται οι αποθηκευμένες πατάτες στα σπίτια με το απαγορευμένο εντομοκτόνο DDT για να μην ξεφυτρώσουν.


Σε αυτή την κατεύθυνση της αναθεώρησης των πρακτικών, ο ΕΦΕΤ δίνει οδηγίες που μπορεί να ακολουθεί κάποιος στο μαγείρεμα για να μειώσει την ποσότητα ακρυλαμιδίου: Έτσι συνιστάται:

- Να αποφεύγεται η αποθήκευση πατατών στο ψυγείο καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της συγκέντρωσης των συστατικών (π.χ. γλυκόζη) που συνεισφέρουν στο σχηματισμό του ακρυλαμιδίου. Είναι προτιμότερο η αποθήκευση πατατών να γίνεται σε περιβάλλον δροσερό και ξηρό αλλά όχι σε ψυγείο.

- Το ζεμάτισμα των λωρίδων πατάτας σε νερό ή η εμβάπτιση τους σε κρύο νερό για 30 λεπτά – 2 ώρες πριν από το τηγάνισμα, μειώνει τα επίπεδα σακχάρων και κατά συνέπεια τα επίπεδα ακρυλαμιδίου.

- Το τηγάνισμα της πατάτας (σε λωρίδες ή φέτες) να γίνεται σε θερμοκρασίες που δεν θα ξεπερνούν τους 175 oC και μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Να αποφεύγεται η κατανάλωση προϊόντων που έχουν σκούρο χρώμα μετά το τηγάνισμα.

- Να ελέγχεται η αξιοπιστία των θερμομέτρων που χρησιμοποιούνται στις φριτέζες.

- Το ψήσιμο στο φούρνο να γίνεται σε θερμοκρασίες που δεν θα ξεπερνούν τους 200oC (180 oC για ψήσιμο με ζεστό αέρα).

- Να συμβουλεύονται τις οδηγίες χρήσης στις συσκευασίες των προϊόντων.

- Οι ωμές τροφές δεν περιέχουν καθόλου ακρυλαμίδιο.

-Το νερό βράζει ή μετατρέπεται σε ατμό στους 100ο C. Αυτό κάνει το μαγείρεμα στον ατμό την προτιμώμενη μέθοδο μαγειρέματος για πατάτες, όπως και για κάθε τροφή που περιέχει ασπαραγίνη (π.χ. σπαράγγια, σιτάρι, γλυκοπατάτες κ.λπ.)

-Το σημείο καπνού για όλα τα μαγειρικά έλαια είναι πολύ υψηλότερο από τους 120ο C, που σημαίνει ότι είναι σκόπιμο να αποφεύγετε όλα τα τηγανισμένα τρόφιμα που περιέχουν ασπαραγίνη.

- Αποφεύγετε τα πατατάκια, τις τηγανητές πατάτες, καθώς και το ψωμί και τα δημητριακά που είναι ψημένα πάνω από τους 120ο C.

- Να αποφεύγεται το υπερβολικό ψήσιμο του ψωμιού, της πίτσας, των μπισκότων.

-Τήρηση των γενικών κανόνων της υγιεινής διατροφής και του «μέτρου» και της «μεσότητας», δηλαδή τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί τηγάνισμα ή ψήσιμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, την προτίμηση νωπών φρούτων και λαχανικών, το βρασμό ως τρόπο μαγειρέματος ορισμένων τροφίμων και την εν γένει «Μεσογειακή δίαιτα» ως τρόπο διατροφής.



Τι συμπεράσματα εξάγονται αναφορικά με την παρουσία της τοξικής ουσίας του ακρυλαμιδίου στα διάφορα είδη των τροφίμων; Το θέμα του ακρυλαμιδίου θεωρείται μεγάλης σοβαρότητας τόσο σε επίπεδο ακαδημαϊκό όσο και σε επίπεδο βιομηχανικό, και Δημόσιας Υγείας, χρήζει δε ιδιαίτερης ερευνητικής μελέτης και σημασίας. Ήδη πληροφορίες παρέχονται στους ενδιαφερομένους φορείς αναφορικά με το ακρυλαμίδιο μέσω του διαδικτύου (στο site www.acrylamide-food.org) ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί σκόπιμη τη δημιουργία βάσης δεδομένων για την καταγραφή των σχετικών δραστηριοτήτων των Κρατών-Μελών αναφορικά με αυτό το θέμα.

Ήδη οι φορείς ελέγχου τροφίμων του εξωτερικού ασχολούνται με τις διάφορες μεθόδους ποσοτικού προσδιορισμού του ακρυλαμιδίου, τη μελέτη των σταδίων που περιορίζουν την ταχύτητα σύνθεσης του προϊόντος αυτού (rate-limiting steps) στα διάφορα ήδη τροφίμων τα οποία εμπλέκονται με την παρουσία ακρυλαμιδίου, καθώς επίσης και σε μελέτες Επιδημιολογίας και Έκθεσης στο προϊόν αυτό.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., σε συνεργασία με το Γ.Χ.Κ., υλοποιεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης της συγκέντρωσης του ακρυλαμιδίου στα διάφορα είδη των τροφίμων. Ο συνολικός αριθμός των δειγμάτων στα οποία θα μελετηθεί η παρουσία του ακρυλαμιδίου είναι 55 και περιλαμβάνει ποικίλων τύπων προϊόντα όπως πατατάκια (chips), τηγανιτές πατάτες (από εστιατόρια, fast-foods κλπ), διαφόρων ειδών ψημένα δημητριακά (breakfast cereals), ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, καφέ, καθώς και διάφορα είδη snacks. “Διαταραχή του να τρως Υγιεινά”

Τα αποτελέσματα του ελέγχου θα καταχωρηθούν στην ήδη υπάρχουσα Τράπεζα Δεδομένων της Ε.Ε. σχετιζόμενη με το επίπεδο του ακρυλαμιδίου στα διάφορα είδη των τροφίμων, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν αυτά για τον υπολογισμό των επιπέδων ημερήσιας πρόσληψης, η οποία θα είναι απαραίτητη για τη θεσμοθέτηση ορίων. Τα αποτελέσματα του ελέγχου που διεξάγεται από τον Ε.Φ.Ε.Τ. και το Γ.Χ.Κ. θα ανακοινωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Βάλτε την υγεία στην ζωή σας.
ΠΗΓΗ


Το διαβάσαμε από το: Δείτε τι τρώμε και θα πάθετε Σοκ.. Το καρκινογόνο Ακρυλαμίδιο στα επεξεργασμένα τρόφιμα http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2015/02/blog-post_697.html#ixzz3RNNQgbEc