ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Το 2013 το φυσικό αέριο στην Κατερίνη

Έως το 2013 αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή του φυσικού αερίου στην Κατερίνη στο υπάρχον δίκτυο των 30 χιλιομέτρων αγωγών που έχουν κατασκευαστεί στην πόλη από το 2006, ενώ έως το 2015 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα 110 χιλ. που προβλέπονται στον σχεδιασμό για την Κατερίνη.

Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πιερίας ο Διευθυντής Δραστηριοτήτων Διανομής Αερίου της ΔΕΠ Θεόδωρος Τερζόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει τις τέσσερις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας που θα καλύπτονται από την ίδια εταιρία παροχής.
Το φυσικό αέριο αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο φθηνή - οικολογική και ανταγωνιστική ενέργεια και θα έπρεπε να είχε δοθεί στην Κατερίνη από το 2006, που είχε ολοκληρωθεί το βασικό δίκτυο και οι σταθμοί, τουλάχιστον για τα μεγάλα δημόσια κτίρια. Δυστυχώς, ο προγραμματισμός πήγε πίσω με ανυπολόγιστη ζημιά για τις επιχειρήσεις και το εισόδημα των πολιτών της πόλης.
Η διανομή του αερίου στην πόλη της Κατερίνης αποτελεί το υποσύνολο της διανομής αερίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι τέσσερις πόλεις Σέρρες - Κιλκίς - Κατερίνη και Βέροια πρόκειται να λάβουν μαζί αέριο από μια εταιρία που λέγεται Εταιρία Παροχής Αερίου κατά τα πρότυπα των άλλων εταιριών, στην οποία θα συμμετέχει η ΔΕΠΑ, ενώ στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει τη διοίκηση της εταιρίας.
"Ο στρατηγικός επενδυτής πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές που να έχουν σχέση με την εμπειρία και την οικονομική επιφάνεια του συγκεκριμένου φορέα και είναι απαραίτητος, καθώς το ύψος των επενδύσεων είναι μεγάλο και αδυνατούμε να τις υλοποιήσουμε τόσο εμείς όσο και το κράτος με ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τερζόπουλος. Επίσης, ανακοινώνει ότι ο διαγωνισμός για τον στρατηγικό επενδυτή έχει ήδη ολοκληρωθεί από τα τέλη Απριλίου και προετοιμάζονται τα τεύχη οικονομικής προσφοράς.
Μάλιστα, έως τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ιδρυθεί η ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας που θα ξεκινήσει άμεσα να λειτουργεί το υπάρχον δίκτυο και στη συνέχεια να κατασκευάσει τις επεκτάσεις. Μέχρι σήμερα στην Κατερίνη έχουν κατασκευαστεί 30 χιλιόμετρα ενώ στην πλήρη ανάπτυξη θα έχουν κατασκευαστεί 110 χιλιόμετρα δικτύου σωλήνων διανομής φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ολοκλήρωση του δικτύου της πόλης θα γίνει έως το 2015, ενώ από τις αρχές του 2013 οι πρώτες επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια στο 
υφιστάμενο δίκτυο θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο.

 Θέμης Κωτούλας