ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αποκομιδή απορριμμάτων και καθαριότητα στον Δήμο Κατερίνης από ιδιώτες

Το δρόμο της ανάθεσης σε ιδιώτες μέρος της αποκομιδής των απορριμμάτων και της καθαριότητας παίρνει οριστικά ο Δήμος Κατερίνης για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες ενόψει της θερινής περιόδου, αλλά και της έλλειψης προσωπικού που κάνει αδύνατη για τη δημοτική αρχή, μία από τις βασικές αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η μη ύπαρξη ορκισμένης κυβέρνησης για διάστημα ενός μήνα και έως τις 17 Ιουνίου που θα προκύψει νέο κυβερνητικό σχήμα και σύμφωνα με τους περιορισμούς που υπάρχουν στο Σύνταγμα που δεν επιτρέπουν την πρόσληψη προσωπικού από τους ΟΤΑ, ο Δήμος δεν δύναται να προχωρήσει στη διαδικασία της πρόσληψης εργατών καθαριότητας, μια διαδικασία την οποία έχει έτοιμη από τον Μάρτιο και έως σήμερα δεν έλαβε την τελική έγκριση από την κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Κατερίνης λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας στην καθαριότητα, με μόλις 7 απορριμματοφόρα να κάνουν την αποκομιδή, όταν απαιτούνται 18 απορριμματοφόρα την ημέρα για να μαζέψουν όλα τα σκουπίδια του Δήμου. Παράλληλα, προβλήματα υπάρχουν με τη συντήρηση των δημοσίων χώρων και του πρασίνου, γεγονός που έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις και τα παράπονα δημοτών αλλά και συλλογικών φορέων.
Την απόφαση για την προσφυγή σε ιδιώτη εργολάβο είχε ήδη πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης στην τελευταία του συνεδρίαση, ενώ από την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται η ιδιωτική εταιρία να ξεκινήσει να εργάζεται στην καθαριότητα, υπό την επίβλεψη της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Κατερίνης.
Η ανάθεση στον ιδιώτη - εργολάβο θα κοστίσει περίπου 200.000 ευρώ, χρήματα που θα δοθούν από τα ανταποδοτικά τέλη και το κόστος είναι αντίστοιχο με το ποσό που θα είχε διαθέσει ο Δήμος για την πληρωμή του προσωπικού και της κίνησης των οχημάτων. Όσον αφορά στο πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για να γνωρίζουν οι δημότες το πότε θα μπορούν να βγάζουν τα σκουπίδια τους.

Την ανακοίνωση της τελικής απόφασης ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτες έκανε σήμερα το μεσημέρι ο ίδιος ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους που τελικώς η δημοτική αρχή οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι παραμένει αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση βασικών αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος ήταν παρόντες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Βαϊνάς, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Κατερίνης Βαλάντης Θεοδώρου και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας καθαριότητας Μιχάλης Χατζηεπίδης.
"Στόχος μας είναι να μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το δίμηνο, ευελπιστώντας ότι στις αρχές Ιουλίου θα υπάρχει κυβέρνηση και θα προσλάβουμε το προσωπικό", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή έκανε έγκαιρα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να έχει το προσωπικό που θα χρειαζόταν, όμως χωρίς αυτό να υλοποιηθεί με ευθύνη του κεντρικού κράτους.
"Η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει κάποιες βασικές αρμοδιότητες να περάσουν στους ιδιώτες και πρώτα το θέμα της διαχείρισης των υδάτων και η αποκομιδή των απορριμμάτων. Για αυτά που φταίει το κράτος δεν πρέπει να πληρώνουν οι δημότες", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έκανε η Δημοτική Αρχή.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Κατερίνης έστειλε από τον Ιανουάριο του 2012 αίτημα με τις θέσεις που χρειάζονται για την αποκομιδή και τη συντήρηση του πρασίνου και οι θέσεις εγκρίθηκαν αρχές Φεβρουαρίου από την Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση. Τα χρήματα που απαιτούνται για το προσωπικό είναι στη διάθεση του Δήμου, σύμφωνα με τη βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, καθώς προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη, που πληρώνουν οι δημότες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επίσης, υπάρχει και απόφαση του Υπουργείου για την πρόσληψη των ατόμων, όμως η διαδικασία δεν προχώρησε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της ανυπαρξίας κυβέρνησης υπάρχει πρόβλημα και με την πρόσληψη υδρονομέων και ναυαγοσωστών με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και αυτό μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για το Δήμο Κατερίνης, όπου όσον αφορά στη φύλαξη των ακτών θα προχωρήσει επίσης σε ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία.

Θέμης Κωτούλας