ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Συνεδρίασε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κατερίνης Στα 28 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι υποχρεώσεις του Δήμοου


Οφειλές για μισθώσεις από το 2009 που δεν γνώριζε καν η Δημοτική Αρχή...
Στα 16 εκ. ευρώ ανέρχονται οι υποχρεώσεις σε δάνεια του δήμου Κατερίνης, ενώ περίπου 12 εκ. ευρώ είναι οι λοιπές υποχρεώσεις του δήμου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την οικονομική υπηρεσία του δήμου, στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής χθες το μεσημέρι, κατά τη συζήτηση του θέματος της εισηγητικής έκθεσης εσόδων - εξόδων Β' τριμήνου για τον έλεγχο υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2012.

Όπως ανέφερε η εισηγήτρια, το 2ο τρίμηνο τα έσοδα ήταν 10.760.403,39, τα έξοδα 10.827.45,00 ευρώ και πληρώθηκαν 13 εκ περίπου, με πληρωμή ενταλμάτων από το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Οι απαιτήσεις σε φόρους και τέλη ανέρχονται στα 11.731.000 ευρώ τα διαθέσιμα μέχρι 30-06-2012 ήταν 6.944.000 ευρώ.
Για εικόνα μια από τα ίδια έκανε λόγο ο κ. Καραφουλίδης χαρακτηρίζοντας μάλιστα χειρότερο το 2ο τρίμηνο από το πρώτο και πρόσθεσε πως στο πολιτικό κομμάτι είναι αντίθετοι και τη θέση του θα την εκφράσει στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο κ. Γκούνας έκανε λόγο για αστοχίες της δημοτικής αρχής, φράση που προκάλεσε αντιδράσεις από την κα Βικτώρια Παπατολίκα - Σιτζόγλου και από τον κ. Γκουγκουρέλα. Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Νοικιασμένοι χώροι, άγνοια από το δήμο
Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 3 χρόνια για να μάθει ο δήμος Κατερίνης ότι νοίκιαζε χώρους και χρωστούσε τα ενοίκια και αυτό μάλιστα το έμαθε μετά από οχλήσεις των ιδιοκτητών των ακινήτων.
Το θέμα ήλθε στην οικονομική επιτροπή προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων που καταβάλλει ο Δήμος Κατερίνης.
Συγκεκριμένα πρόκειται για δυο περιπτώσεις, η μια αφορά στην αίθουσα σίτισης του μουσικού σχολείου Κατερίνης, ενός χώρου απέναντι από το σχολείο, το οποίο από τη νομαρχία Πιερίας μεταφέρθηκε στο δήμο το 2010 και έκτοτε η καταβολή ενοικίων εκκρεμεί.
Βέβαια η μίσθωση έληξε τέλη του 2011 και ο χώρος νοικιάστηκε αλλού, ωστόσο ο δήμος πρέπει να καταβάλει το ποσό των 7.489,19 ευρώ, δηλαδή 3 μήνες του 2010 και όλο το 2011.
Το αγροτικό ιατρείο Κορινού
Η δεύτερη περίπτωση αφορά το αγροτικό ιατρείο Κορινού σε κτίριο που ανήκει στο σώμα Ελλήνων προσκόπων, όπου η σύμβαση μίσθωσης έληξε τέλη του 2009. Από τότε μέχρι μια σήμερα ωστόσο ο χώρος λειτουργεί κανονικά ως αγροτικό ιατρείο, χωρίς να έχουν καταβληθεί τα ενοίκια για το 2010, 2011 και το 2012 που διανύουμε.
Για τις δυο περιπτώσεις αυτές, η εισηγήτρια της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Κατερίνης, ενημέρωσε τα μέλη της οικονομικής επιτροπής πως ούτε και οι ίδιοι γνώριζαν ότι υπήρχαν αυτά τα μισθώματα και το έμαθαν μετά από τηλεφωνικές οχλήσεις που είχαν, όπου οι ιδιοκτήτες ζητούσαν τα ενοίκια τους.
Και τα δυο θέματα αναβλήθηκαν για να επανέλθουν στην επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου.
Ιδιαίτερα όμως στην δεύτερη περίπτωση έγινε συζήτηση για την αναγκαιότητα άμεσης μεταστέγασης του αγροτικού ιατρείου στο χώρο του πρώην δημαρχείου Κορινού, ώστε να μη χρειάζεται να πληρώνουν ενοίκια.
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της κα Παπατολίκα - Σιτζόγλου η οποία είπε πως όταν γινόταν η απογραφή της ακίνητης περιουσίας του καλλικρατικού δήμου Κατερίνης δεν είχαν πρόσβαση σε στοιχεία από τον δήμο Κορινού.
"Υπήρξαν περιπτώσεις που υπάλληλοι τους δήμου έσπασαν γραφεία για να πάρουν τα στοιχεία για την απογραφή" είπε χαρακτηριστικά η κα Παπατολίκα - Σιτζόγλου.
Στα άλλα θέαμα που συζητήθηκαν λήφθηκαν αποφάσεις για ανατροπή αποφάσεων ανάληψης υποχρέωσης - δέσμευσης πιστώσεων, καθώς και ανάκληση της αριθ.341/2011 απόφασης Ο.Ε. με την οποία έγινε απευθείας ανάθεση του έργου «Τροποποίηση Η.Μ. εγκαταστάσεων δημοτικού κτηρίου λόγω εφαρμογής Καλλικράτη» προϋπολογισμού 12.632,10 ευρώ με ΦΠΑ (62/2011 μελέτη).