ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Σφάζουν συνταξιούχους, αφήνουν στο απυρόβλητο τις συντεχνίες


Σφάζουν συνταξιούχους, αφήνουν στο απυρόβλητο τις συντεχνίες

Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης δίνει βάρος στην προετοιμάσια της κοινωνίας για τις νέες περικοπές και προετοιμάζεται για τις αντιδράσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων επιχειρεί να μην ανοίξει το ευαίσθητο θέμα των συντεχνιών

Ενώ τα Media αναπαράγουν σε καθημερινή βάση τα δυσβάσταχτα νέα μέτρα που κυοφορούνται -αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί- και δίνουν έμφαση στις περικοπές σε μισθωτούν, συνταξιούχους και στο κοινωνικό κράτος, μια πολύ μεγαλύτερη αλήθεια παραμένει στο σκοτάδι. Το πακέτο μέτρων γίνεται όλο και πιο σκληρό για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς η κυβέρνηση αποφεύγει να ακουμπήσει τις συντεχνίες και να βάλει μαχαίρι στην πραγματική σπατάλη του Δημοσίου.
Η τρόικα, βλέποντας ότι το οικονομικό επιτελείο και τα συναρμόδια υπουργεία δεν μπορούν να ποσοτικοποιήσουν τα οφέλη και την προοπτική των διαρθρωτικών αλλαγών από το άνοιγμα των επαγγελμάτων μέχρι και τον έλεγχο της σπατάλης στο Δημόσιο, ζητά περισσότερα μέτρα άμεσης απόδοσης.
Ενώ ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης δίνει βάρος στην προετοιμάσια της κοινωνίας για τις νέες περικοπές και προετοιμάζεται για τις αντιδράσεις των Δημοσίων Υπαλλήλων, επιχειρεί να μην ανοίξει το ευαίσθητο θέμα των συντεχνιών, καθώς τότε το πολιτικό κόστος θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο και δυσβάσταχτο.
Αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί με τους "ταλιμπάν" του ιδιωτικού τομέα όπως οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι γιατροί, η κυβέρνηση επιλέγει να ισοσκελίσει τον κατάλογο των μέτρων με... περικοπές μισθών και συντάξεων.
Αφού δεν κατάφερε να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή των πλουσίων και να αντλήσει έσοδα από τον πακτωλό του μαύρου χρήματος, στρέφεται τώρα στα "εύκολα θύματα"...
Σύμφωνα με τις διαρροές στο πακέτο των
διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται: 

 1. Το πακέτο των μέτρων ύψους 13,6 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια.
2. Περαιτέρω εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων και προσδιορισμός των χρηματικών παροχών πρόνοιας. Την Παρασκευή αναμένεται να υπογραφεί και το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, ενώ σημαντικές είναι και οι αλλαγές στο σύστημα συνταγογράφησης και σε ό, τι αφορά τη χρήση γενόσημων.
3. Η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού με την είσοδο νέων ελεγκτών στο υπ. Οικονομικών και η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του υπουργείου. Πρέπει να τοποθετηθεί και ο μόνιμος γραμματέας φορολογικών θεμάτων.
4. Παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι δημόσιες προμήθειες.
5. Η νομοθετική κατοχύρωση του κατώτατου μισθού.
6. Η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.
7. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων με νέες παρεμβάσεις στις αμοιβές δικηγόρων και στον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει και η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενεργειακού ελέγχου.
8. Η κατάργηση του μη ανταποδοτικού τέλους που καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, του μη ανταποδοτικού τέλους επί της τιμής των καυσίμων.
9. Η διασφάλιση της πρόσβασης τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

 sofokleousin.