ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων σε κλίμα ρήξης με τρόικα


Κάθετη διαφωνία σημειώθηκε προηγουμένως στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του κ. Βρούτση και των δανειστών
Συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων σε κλίμα ρήξης με τρόικα

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή η νέα συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, αν και πριν από λίγο σημειώθηκε νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Η Ελλάδα προσδοκά μια θετική αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αφού ο κ. Σαμαράς δεν θα έχει στις βαλίτσες του την οριστική συμφωνία με την τρόικα.

Πλήρης ρήξη σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του κ. Βρούτση και της τρόικας την Τρίτη το μεσημέρι.

Λίγο πριν τις 16.30 η επεισοδιακή συνάντηση με τον κ. Βρούτση έλαβε τέλος. Είχε διακοπεί για πρώτη φορά και νωρίς το μεσημέρι λόγω των διαφωνιών που προέκυψαν και ξανάρχισε γύρω στις 15.00. Στη συνέχεια τα μέλη της τρόικας θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τους προϊσταμένους τους (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ). Ο υπουργός Εργασίας ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τη ρήξη με την τρόικα στα εργασικά θέματα.

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα συζητήσουν για τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η τρόικα, ειδικά στα εργασιακά, καθώς οι διαπραγματεύσεις σήμερα, Τρίτη, διεκόπησαν δύο φορές εξαιτίας της ασυμφωνίας. «Αγκάθια» της διαπραγμάτευσης θεωρούνται οι τριετίες -η τρόικα ζητεί την κατάργηση τους- και οι αποζημιώσεις στις απολύσεις.

Μάλιστα, στον ίδιο τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση αποδίδεται η φράση ότι ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ είναι άκαμπτος.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που μετέβη νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε στη Βουλή ότι ηΕλλάδα χρειάζεται άμεσα τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, αλλιώς θα πάθει ασφυξία.