ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Γιάννης Βαρουφάκης: Απάτη η επαναγορά ομολόγων


"Βαφτίσαμε το παράλογο και τη μη απόφαση, απόφαση και λογικό και όσον αφορά τα περί βιωσιμότητας του χρέους, είναι γελοιότητες".



















Απόλυτα αντίθετος με την εκταμίευση της δόσης, ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον AΝΤ 1 επανέλαβε ότι τα περί ανάπτυξης είναι αστειότητες, δεδομένου ότι η συρρίκνωση δεν αναχαιτίζεται.
"Δεν έπρεπε να την πάρουμε αυτή την δόση. Είμαι αντίθετος, καθώς δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους. Βαφτίσαμε το κρέας, ψάρι.
Με την πολιτική που ακολουθείται δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη. Έχουμε σημαντική συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και όλα όσα συζητούνται είναι αστειότητες.
Το τραπεζικό μας σύστημα έχει πτωχεύσει και σύμφωνα με την τελευταία βουλευτική απόφαση, όταν η οικονομία μας φτάνει σε αδιέξοδο, θα περνούν νομοσχέδια νύχτα από την Βουλή, χωρίς να τα συζητάμε.
Έχουμε δηλαδή δεσμευτεί ότι για κάθε υστέρηση, θα υπάρχουν νέα μέτρα. Οπότε πρέπει να περιμένουμε και νέα μέτρα το 2013", σημείωσε στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ 1 ο κ. Βαρουφάκης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στους στόχους της τρόικας και στο τί τελικά έχει συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση.
"Στόχος της τρόικας είναι η μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ. Και αυτό θα γίνει με την μείωση του επιτοκίου κατά 1% στα δάνεια που πήραμε τα προηγούμενα χρόνια. Ξέρετε πόσο είναι το ποσό αυτό μέχρι το 2020; Μόλις 2 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στην περίοδο χάριτος της αποπληρωμής των κεφαλαίων του δεύτερου Μνημονίου κατά 15 χρόνια, αλλά και την αναβολή κατά δέκα χρόνια των αποπληρωμών των τόκων, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι πρόκειται για μεγάλη φούσκα. "Αυτό το κάνουν, ώστε το 2020 το χρέος να φαίνεται μικρό, αλλά μετά την πάροδο αυτής της περιόδου, η χώρα μας θα βρεθεί σε δυσχερή θέση".

Είπε μάλιστα ότι η επαναγορά ομολόγων είναι εναλλακτική του κουρέματος και τόνισε ότι "η Λαγκάρντ δεν δέχτηκε τίποτα και θα το δείτε".
"Αυτό που τους είπε στο Eurogroup", συνέχισε "είναι ότι αν τα καταφέρετε μ' αυτόν τον τρόπο έχετε τις ευλογίες μου, ειδάλλως... Το ΔΝΤ κρατάει πισινή για να μπορεί να λακίσει από το πρόγραμμα της Ελλάδας", συμπλήρωσε.
Ακόμη, είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι για να λειτουργήσει η επαναγορά, δεν πρέπει να είναι εθελοντική. "Η εθελοντική αγορά ομολόγων είναι μια μεγάλη απάτη. Πρέπει να πάει ο κ. Στουρνάρας στους τραπεζίτες με το πιστόλι στον κρόταφο...".


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/257478/giannis-varoyfakis-apati-i-epanagora-omologon#ixzz2DgUhwyhE