ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Ζαφειρένια Μάτια


Στα ιστορικά μονοπάτια του ποντιακού ελληνισμού
μια οικογένεια δοκιμάζεται από ένα κρυμμένο μυστικό…

Το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη) σας προσκαλεί στην παρουσίαση του μυθιστορήματος της Σοφίας Ηλιάδου "Ζαφειρένια Μάτια" (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012, στις 7 μ.μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν
- ο Γιώργος Καλιεντζίδης, ποιητής-δημοσιογράφος,
- ο Ευστάθιος Πελαγίδης, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,
- ο Κώστας Φωτιάδης, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,
και η συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τραπεζούντα, Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Βενετία: μια οικογένεια Ποντίων ταξιδεύει στον χρόνο και δοκιμάζεται στα σταυροδρόμια της Ιστορίας. Η διαδρομή τους από τον 19ο ως την αυγή του 21ου αιώνα ξετυλίγεται παράλληλα με την πορεία του ποντιακού Ελληνισμού, από τον βίαιο ξεριζωμό ως τη μετεγκατάσταση και τη ζωή στις νέες πατρίδες. Με αφορμή ένα μυστικό βγαλμένο από τη βυζαντινή παράδοση του Πόντου, του οποίου θεματοφύλακες είναι οι γυναίκες της οικογένειας, οι ζωές τεσσάρων γενιών θα συνταραχτούν. Πρωταγωνιστές αλλά και θύματα της Ιστορίας, ο Ευγένιος και η Καλλιρρόη, ο Μανουήλ και η Ερατώ, ο Ανδρόνικος και η Λάουρα θα βιώσουν θυελλώδεις έρωτες, τραγικές καταστάσεις, δραματικές ανατροπές και εκπλήξεις προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.

Στον καμβά της αφήγησης πλέκονται παραδόσεις, θρύλοι, ιστορικές προσωπικότητες, περιγραφές τόπων και μνημείων συνθέτοντας ένα πανοραμικό μυθιστόρημα.

Διαβάστε ΕΔΩ ένα απόσπασμα από το βιβλίο.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Σοφία Ηλιάδου (Φλώρινα, 1960) κατάγεται εκ πατρός από τον Πόντο, είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και της Επιστημονικής Επιτροπής της Γραμματείας Ισότητας, Πρόεδρος της Εφορείας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Φλώρινας. Έχει συγγράψει και εκδώσει σε εκδοτικούς οίκους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας έξι ιστορικές μονογραφίες με θέμα την Ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης στη Μακεδονία, στην Πελαγονία (περιοχή Μοναστηρίου), στον Πόντο και στη Ρωσία, έχει δημοσιεύσει 150 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλιοκρισία στο Athens Review και αλλού. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει πάρει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει 150 ετεροαναφορές στο έργο της. Το 2010 πήρε Βραβείο από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Βιβλίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Με το μυθιστόρημα αυτό δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις της στη λογοτεχνία.

Χορηγός επικοινωνίας: e-Pontos