ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ… Το γάλα μας νοιάζει. Το γάλα !!!


Γράφει ο Μιχάλης Τζανάκης
 
Δύο Κρητικοί ποιμένες,-βοσκοί επί το Κρητικότερον,- ανταλλάσσουν απόψεις, σχετικά με την βουκολική τέχνη τους και την παραγωγικότητα των κοπαδιών τους.
-          Μωρέ, Μανούσο ίντα δίδεις στα οζά σου και κατεβάζουνε τοσονά γάλα; Εγώ μωρέ, τα ταϊζω συνέχεια τσι καλύτερες ζωοτροφές μα δε μου κάνουνε τοσονά γάλα. Και άμα τα ζορίσω μιαολιά τσινούνε κιόλας κι αγριεύουνε.
-          Ίντα μωρέ Σηφαλιό τροφές τοσέ δίδεις το λοιπόν; Κριθάρι ή ταγή;
-          Τα εφτά καλά Μανούσο, και ταγή και κριθάρι και σανό και χαρούπι και ρόβι και τριφύλλι. Κάθε μέρα, όλη μέρα, τους κουβαλώ όλες τσι τροφές που γρικώ ότι κατεβάζουνε γάλα, μ αυτά τα παντέρμα τα οζά παχαίνουνε μα δεν κατεβάζουνε, παρά 10 οκάδες γάλα κι εσύ απού χεις πιο λίγα ζωντανά κι είναι πιο λιανά κι από ξυλίκια κάνουνε 100 οκάδες γάλα..
-          Μωρέ, Σηφαλιό και θαρρείς πως ετούτες οι τροφές που τοσέ δίνεις τους κάνουνε καλό; Δεν είναι ετσά που θαρρείς τα πράματα. Εγώ τα ταϊζω τα ζωντανά μου πια καλά.
-          Μα ίντα λες μωρέ σύντεκνε, υπάρχει πια καλή τροφή από το σανό και το τριφύλλι; Θες να με τρεζάνεις;
-          Άκου με σύντεκνε, Σήφη, και δε θα το μετανιώσεις. Αυτά μωρέ τα ζωντανά απού χομε θε θένε ετσά πράματα. Τριφύλλια και σανά και ταγή. Τρώνε σαν τα μουσκάρια και γίνονται βούβαλοι και από γάλα πράμα. Μια σταλιά κάθε μέρα. Πώς μωρέ θα πουλήσεις γαλακτερά άμα δεν κάνουνε μπόλικο, μπόλικο γάλα. Άσε δε, που τα θωρρείς τα δικά μου!!! Λιανά είναι, μα σταλιά γάλα δεν τους αφήνω στο βυζί.
-          Ε, θα μου πεις εδά ίντα τροφές τα ταϊζεις μήπως κατεβάσουνε και μένα  μιολιά γάλα να δω χαϊρι και προκοπή ή θα τοσέ δίνω σανό και κριθάρι τζάμπα;
-          Άκου με λοιπόν προσεκτικά Σηφαλιό. Δε θα ξαναβάλεις ζωοτροφές και τα κακομαθαίνεις. Πρωί-πρωί θα τοσέ βάνεις μιαολιά   MEGAκαι SKAI. Αυτά θα τρώνε την πρώτη δόση και μόλις ξαναπεινάσουνε θα βάλεις στις ταϊστρες τους λίγη «ελπίδα» και «ανάπτυξη», που είναι ευκολοχώνευτες. Θα κάμεις το πρώτο άρμεγμα και δε θα προλαβαίνεις να κάνεις ριζόγαλα.
-          Μα ίντα λές μωρέ Μανούσο εκειά; Και μετά;
-          Μόλις τελειώσεις την πρώτη δόση θα φέρεις στο κοπάδι μιαολιά «Ανατροπή», κατέχεις εδά εκεινηνά του Πρετεντέρη. Αυτά, θα την κάμουν κόπανο στο φαϊ, γιατί αυτή ειδικά η «τροφή» γκώνει. Υπολόγισε μια ώρα μετά, για  συμπλήρωμα, δώσε μια δημοσκόπηση από τη Στάη και μια από τον Πολίτη και καπάκι μια «επίταξη», δυο «αποκρατικοποιήσεις» και τρεις «επενδύσεις» σεϊχηδων. Τα γάλατα τρέχουν και δεν προλαβαίνεις να το μαζεύεις.
-          Και πού θα βρώ μωρέ ετούτες τσι τροφές Μανούσο;
-          Τζάμπα είναι Σήφη. Μια τηλεόραση θα βάλεις στο στάβλο και μια στη μέση-μέση του λιβαδιού που βόσκουνε. Εσύ θα την ανοίγεις την τηλεόραση κι αυτά θα «τρώνε» όλη μέρα. Ούτε τροφές, ούτε έξοδα, ούτε πράμα.
-          Καλά μωρέ Μανούσο, κι άμα ψοφήσουνε τα ζωντανά με το να τρώνε μόνο από την τηλεόραση; Πού το βάνεις εκεινονά;
-          Κι ίντα μας νοιάζουν Σήφη τα ζωντανά; Το γάλα μας νοιάζει. Το γάλα !!!