ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Καταγγελίες για απόπειρες αρπαγής παιδιών στη Λέσβο - Ι.Χ. «εφιάλτης»


“Βροχή” πέφτουν οι καταγγελίες σε καθημερινή βάση στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφορικά με ύποπτα περιστατικά...
έξω από σχολεία με άγνωστους δράστες που επιχειρούν να πλησιάσουν μικρούς μαθητές. Μετά από το περιστατικό που συνέβη στα μέσα Ιανουαρίου έξω από Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης (για το οποίο υποβλήθηκαν μηνύσεις από δύο μητέρες στην Αστυνομία), ανάλογες ύποπτες κινήσεις έχουν αναστατώσει σε μεγάλο βαθμό πολλά χωριά του νησιού. Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Τσολερίδου η ίδια έχει ενημερωθεί για ανάλογα συμβάντα στην Αγιάσο, την Ερεσό, το Σκαλοχώρι, ενώ χθες κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι και στην Άντισσα εντοπίστηκε από γονείς ύποπτο ΙΧ, χωρίς πινακίδες, με επιβαίνοντες δύο άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια, σε κοντινή απόσταση από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Από την πρώτη στιγμή που συνέβη το περιστατικό έξω από το 6ο Νηπιαγωγείο της Μυτιλήνης, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σήμανε συναγερμό. Με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της προς όλα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία του νησιού εφιστούσε την προσοχή των εκπαιδευτικών, των γονέων αλλά και των ίδιων των παιδιών κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους από τα σχολεία. Λίγες μέρες αργότερα υπήρξε ανεπίσημη καταγγελία από μητέρες άλλου Νηπιαγωγείου της πόλης, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγγέλλονται συνεχώς ύποπτα περιστατικά από γονείς σε χωριά του νησιού.

Αναστάτωση στα χωριά

Για το περιστατικό που σύμφωνα με πληροφορίες συνέβη στην Άντισσα δεν υπήρξε επίσημη καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ούτε και στην Διεύθυνση του σχολείου. Ωστόσο, στη μικρή κοινωνία της Άντισσας συζητήθηκε έντονα ότι άγνωστοι πλησίασαν με αυτοκίνητο μία μαθήτρια όταν αποχωρούσε το μεσημέρι από το Δημοτικό Σχολείο, αλλά αυτή τους προσπέρασε χωρίς να την ακολουθήσουν. Μάλιστα ειπώθηκε ότι επρόκειτο να στηθεί μπλόκο στον δρόμο από την Αστυνομία ή τους ίδιους τους γονείς για να εντοπίσουν τους δράστες, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.


Άγνωστοι με ξυρισμένα κεφάλια, γυαλιά και σκουφιά

Όλες οι καταγγελίες (από την Αγιάσο, το Σκαλοχώρι, την Ερεσό και την Άντισσα) αφορούν τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τις περιγραφές και το ίδιο αυτοκίνητο, χρώματος κόκκινου, που συνήθιζε να σταθμεύει έξω από τα σχολεία, ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες αποχώρησης των μαθητών. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι άγνωστοι πλησιάζουν τα παιδιά και τα ρωτάνε πού είναι οι γονείς τους ή πού πάνε, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όταν διαπιστώνουν ότι συνοδεύονται βάζουν μπροστά το αυτοκίνητο και εξαφανίζονται.

Αν και οι μικροί μαθητές προσπαθούν να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά των αγνώστων για να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία στην Αστυνομία, ωστόσο αυτό αποδεικνύεται δύσκολο, γιατί οι επιβάτες του Ι.Χ. φορούν γυαλιά ηλίου και σκούφους, προφανώς για να μην μπορούν να αναγνωριστούν. Παρ’ όλα αυτά η Αστυνομία έχει στην διάθεσή της κάποια στοιχεία από τις έρευνες που διεξήγαγε στις περιοχές απ’ όπου υπήρξαν οι καταγγελίες.

Οι γονείς πάντως στις καταγγελίες που διατυπώνουν στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μιλούν για απόπειρες αρπαγής των παιδιών τους (είτε είναι ασυνόδευτα αλλά ακόμη κι όταν οι ίδιοι βρίσκονται λίγα μέτρα πιο πίσω). Γι’ αυτό ζητούν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να προχωρήσει η Αστυνομία στην σύλληψη των αγνώστων που παραφυλούν τα παιδιά έξω από τα σχολεία τους για να τα αρπάξουν.

«Να προσέχουν οι γονείς»

Μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” για τα απανωτά αυτά περιστατικά που έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα και δη στους γονείς, η Προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Τσολερίδου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Καλά κάνουν οι γονείς και προσέχουν τα ξένα αυτοκίνητα και τους άγνωστους που επιβαίνουν σ’ αυτά μετά από τα ύποπτα περιστατικά που έχουν καταγραφεί. Αλλά αυτό που πρέπει να προσέχουν περισσότερο είναι να μην αφήνουν τα παιδιά τους ασυνόδευτα. Δεν πρέπει να κυκλοφορούν μόνα τους πουθενά και πολύ περισσότερο στα χωριά που δεν υπάρχει κίνηση, ειδικά τώρα τον χειμώνα. Έχουμε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή όλα τα σχολεία, γιατί ακόμη και μία πιθανότητα να υπάρχει για απόπειρα αρπαγής παιδιού πρέπει να μηδενιστεί».