ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

12+1 αλήθειες που ο καρδιολόγος δεν αποκαλύπτει

«Τέρμα τα λίπη και το κάπνισμα, ασκηθείτε, ηρεμήστε». Αυτά είναι όσα μας λέει ο καρδιολόγος. Τι γίνεται όμως με όσα δεν θα τον ακούσουμε να ομολογεί ποτέ;
Σύμφωνα με το reader’s digest, όσο ειλικρινής και αν είναι ο καρδιολόγος σας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα, που ενώ τα σκέφτεται, δε θα τον ακούσετε ποτέ να τα αναφέρει.

«Βάρος; Καλύτερα ας μη μιλήσω»

Οι υπέρβαροι άνθρωποι είναι γνωστό, ότι έρχονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και τα καρδιολογικά. Όταν όμως ο ασθενής έχει απλά κάποια παραπανίσια κιλά, είναι πιο δύσκολο για τον καρδιολόγο να το αναφέρει ως πρόβλημα, γιατί όλοι δεχόμαστε, ότι κάποιο επιπλέον βάρος είναι αποδεκτό. Αυτό ωστόσο, δε σημαίνει ότι είναι καλό για την υγεία της καρδιάς.

«Η ζάχαρη είναι πραγματικός εχθρός για την καρδιά, όχι τα λίπη»

Όταν καταναλώνετε ζάχαρη, σε όποια μορφή, μπορεί να δημιουργήσετε μια αντίδραση στην ινσουλίνη, η οποία ενδέχεται να αποβεί τοξική για το επιθήλιο των αιμοφόρων αγγείων. Οι περισσότεροι ασθενείς ωστόσο, φαίνεται πως δίνουν περισσότερη σημασία στη χοληστερόλη, ξεχνώντας τις επιζήμιες συνέπειες της ζάχαρης.

«Τα περισσότερα συμπληρώματα δεν προσφέρουν τίποτα στην υγεία της καρδιάς»

Οι γιατροί, που συνιστούν ορισμένα συμπληρώματα είναι συχνά εκείνοι, οι οποίοι διαθέτουν οι ίδιοι αυτά τα συμπληρώματα στο γραφείο τους. Ωστόσο, η αλήθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι για την πρωτογενή πρόληψη, αν δεν καταναλώνετε ψάρια δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, τότε το ιχθυέλαιο είναι ίσως η καλύτερη ιδέα.

«Εάν δεν κοιμάστε καλά, θέλω να το ξέρω»

Η άπνοια ύπνου είναι μια σημαντική αιτία των καρδιακών συμβάντων, όπως η καρδιακή προσβολή, η καρδιακή ανακοπή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν υποψιάζεστε, ότι έχετε άπνοια ύπνου (το ροχαλητό και το αίσθημα της εξάντλησης, είναι χαρακτηριστικές ενδείξεις), θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

«Το κόκκινο κρασί δεν είναι πανάκεια»

Οι περισσότεροι νομίζουν, ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς. Και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά μέχρι ένα σημείο. Πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μη το παρακάνετε, καθώς μπορεί εύκολα να αυξήσετε τον κίνδυνο σε άλλα θέματα υγείας.

Το ίδιο ισχύει και για τη σκούρα σοκολάτα. Οι άνθρωποι πιστεύουν, ότι μπορούν να φάνε όση θέλουν. Η αλήθεια είναι, ότι η μαύρη σοκολάτα μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει αντιοξειδωτική δράση, αλλά μεγάλη μερίδα ασθενών καταναλώνει περισσότερη από την επιτρεπτή δοσολογία, προκαλώντας αντίθετα αποτελέσματα.

«Τι με κάνει έξαλλο; Το κάπνισμα»

Αν κάποιος είναι καπνιστής, ο καρδιολόγος θέλει να φωνάξει «Πρέπει να σταματήσεις τώρα» και όχι να συμβιβαστεί με μία απλή ευγενική παρατήρηση του τύπου «Καλό θα ήταν να το κόψετε». Εξάλλου, ποτέ δεν είναι αργά, καθώς έρευνες αποκαλύπτουν συνεχώς, ότι τα οφέλη για την υγεία σε οποιαδήποτε ηλικία, όταν κάποιος αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα, είναι ευεργετικά.

Αν οι ασθενείς και ειδικά όσοι έχουν προϊστορία με καρδιολογικά προβλήματα, θέλουν να κάνουν ένα καλό πράγμα για την υγεία τους, θα πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα αμέσως.

«Είναι πιο εύκολο να χορηγήσω φάρμακα παρά να πείσω για αλλαγή στον τρόπο ζωής»

Η συναισθηματική τοξικότητα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι μια σημαντική αιτία των καρδιακών παθήσεων. Η κατάθλιψη, η θλίψη και η ανεξέλεγκτη οργή είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου. Ένας καλός καρδιολόγος μπορεί να δει, ότι ο ασθενής πάσχει από αυτά τα ζητήματα, ωστόσο οι περισσότεροι προχωρούν στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, παρά στη θεραπεία του ασθενούς μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής του.

«Πρέπει να εξετάσω τα δόντια σας»

Εάν έχετε αρκετές φλεγμονές στο στόμα σας, αυτό είναι ένα σημάδι, ότι ολόκληρο το σώμα σας βιώνει μια φλεγμονώδη αντίδραση. Οι ασθενείς με νόσο των ούλων έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.

«Το οικογενειακό ιστορικό δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζετε»

Οι περισσότεροι ασθενείς, όταν πηγαίνουν στον καρδιολόγο αναφέρουν ότι για παράδειγμα, η γιαγιά τους (που ήταν πάνω από 80 ετών) πέθανε από καρδιά. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει καρδιολογικό ιστορικό στην οικογένεια. Ως οικογενειακό ιστορικό, οι καρδιολόγοι ορίζουν ένα καρδιακό επεισόδιο πριν την ηλικία των 60 στις γυναίκες και πριν από τα 50 χρόνια στους άνδρες.

«Πιθανότατα δε χρειάζεται το τεστ κοπώσεως»

Οι ασθενείς ξεκινούν συνήθως τα τεστ κοπώσεως στην ηλικία των 50 και τα επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο. Αλλά ένα τεστ κοπώσεως θα «αντιληφθεί» το 70%, ίσως και λίγο παραπάνω, της απόφραξης στον οργανισμό σας. Με απλά, λόγια, ένα τεστ κοπώσεως είναι δείγμα για τους πάσχοντες και όχι θεραπεία για τους υγιείς, όπως αρκετοί νομίζουν.

Επιπλέον, οι ειδικοί επιμένουν, ότι δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος για να κάνετε ένα τεστ κοπώσεως, εάν δεν έχετε συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή ανωμαλίες στο ηλεκτροκαρδιογράφημά σας.

«Ενδιαφέρομαι περισσότερο για την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι, παρά στο ιατρείο»

Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν υπέρταση, όταν η μέτρηση γίνεται στο ιατρείο, ενώ σε κανονικές συνθήκες στο σπίτι, η αρτηριακή τους πίεση κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο λόγος συχνά είναι το άγχος της «άσπρης μπλούζας».

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου ο ασθενής επιμένει να παρουσιάζει αυξημένη αρτηριακή πίεση, συνήθως ο γιατρός του, τοποθετεί το Holter ρυθμού ή αρτηριακής πιέσεως. Πρόκειται για έναν φορητό ηλεκτροκαρδιογράφο, που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς ενός περιπατητικού ασθενούς για 24 ώρες. Αυτή η εξέταση κρίνεται συνήθως απαραίτητη για τον έλεγχο αρρυθμιών ή της αρτηριακής υπέρτασης.

«Πείτε μου την αλήθεια: Έχετε στυτική δυσλειτουργία;»

Στην περίπτωση των ανδρών, η στυτική δυσλειτουργία είναι επίσης δείκτης της νόσου των αιμοφόρων αγγείων. Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία είναι ένα βαρόμετρο για το τι συμβαίνει στα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία.

«Είχατε δύσκολη εγκυμοσύνη;»

Στην περίπτωση των γυναικών, από την άλλη, η προεκλαμψία είναι ένας κρυφός παράγοντας κινδύνου για την πρόωρη καρδιοπάθεια. Η προεκλαμψία υποθάλπει ένα υποκείμενο πρόβλημα με τα αιμοφόρα αγγεία.

Το ίδιο ισχύει και για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και το λύκο. Τα εμφράγματα είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου σε αυτούς τους ασθενείς και χρειάζονται επιθετική αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου.
clickatlife.gr