ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Δειγματοληψίες σε κεράσια της Πιερίας διενήργησε η Π.Ε.Πιερίας


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη      e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                               ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                           Κατερίνη,  29  Μαΐου 2013




                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ






Σ.Μαυρίδου: Φροντίζουμε να προσφέρουμε  ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα στον  καταναλωτή

Δ.Ρουκάς: Προτιμήστε τα κεράσια Πιερίας




Δειγματοληψία κερασιών διενεργήθηκε από μικτό κλιμάκιο ελεγκτών της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας  και του Εργαστηρίου Υπολειμμάτων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, παρουσία του Επιστημονικού Συνεργάτη της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρη Ρουκά, στο συσκευαστήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς».





Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών σε γεωργικά προϊόντα στον τόπο παραγωγής τους,  με στόχο τη  διασφάλιση πρωτίστως της δημόσιας υγείας αλλά και την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων. Τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας των κερασιών στο συσκευαστήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας,  απέδειξαν το  σύννομο τρόπο χρήσης φυτοπροστατευτικών ουσιών από τους παραγωγούς κατά την καλλιέργεια,  όπως καθορίζονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία με αποτέλεσμα να αποτελούν απόλυτα ασφαλή για τον καταναλωτή.







Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,  κ. Σοφία Μαυρίδου, υπογράμμισε ότι «με
με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, φροντίζουμε από την πλευρά μας να προσφέρουμε  ασφαλή και ποιοτικά αγαθά στον καταναλωτή. Σε μια εποχή που θέλουμε να αναδείξουμε τα ποιοτικά παραγόμενα προϊόντα της Πιερίας- όπως τα κεράσια της Ράχης που διαθέτουν  ισχυρή Πιερική ταυτότητα- εντείνουμε τους ελέγχους μας καθώς  η μη ανίχνευση φυτοφαρμάκων στα  αγαθά της Πιερικής γης, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την άριστη ποιότητα για την οποία δουλεύουν σκληρά οι αγρότες της περιοχής μας».





Κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας επισημάνθηκε στους υπευθύνους του συνεταιρισμού αλλά και σε παρευρισκόμενους κερασοπαραγωγούς, η σημασία της ορθής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων αλλά και η αναγκαιότητα των ελέγχων για την προστασία των καταναλωτών αλλά και της φήμης των κερασιών της περιοχής.





Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Πιερίας,  κ. Δημήτρης Τσιμήτρης και εντεταλμένος σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης επέστησε την προσοχή των αγροτών, τονίζοντας ότι « οι συνάδελφοι  αγρότες να χρησιμοποιούν τα εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα, να τα χρησιμοποιούν με το σύννομο τρόπο ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης, να τηρούν  τα απαραίτητα  μέτρα ασφαλείας διασφαλίζοντας  τη  δημόσια υγεία».




Ο Πρόεδρος τους Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς» , κ. Δημήτρης Ντούρος, επεσήμανε  ότι «ο συνεταιρισμός εφαρμόζει συστήματα ποιότητας, καθώς όλη η ποσότητα των κερασιών παράγεται με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO και για τα διαλογητήρια ακλουθούμε ISO 22000, ενώ έχουμε το πιο  σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλασιµότητας,  δίνοντάς  μας τη δυνατότητα να γνωρίζουμε την προέλευση των κερασιών».



Όπως,  ανέφερε,  ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, «τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας που πραγματοποιήθηκαν  αποδεικνύουν την ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Κατά αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων αλλά και κατ’ επέκταση η προστασία του κερασοπαραγωγού, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος».