ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Εξετάσεις και με επιστράτευση


 Εξετάσεις και με επιστράτευση
Ρεπορτάζ: Σ. Σταθόπουλος – Α. Τριανταφύλλου
Αποφασισμένος ακόμα και να επιστρατεύσει τους εκπαιδευτικούς είναι ο πρωθυπουργός στην περίπτωση που αποφασίσουν να απεργήσουν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Στο Μαξίμου τονίζουν κατηγορηματικά πως «οι εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε» αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει την κοινή γνώμη με το μέρος της. «Κανείς δεν μπορεί να κρατά υπό ομηρεία χιλιάδες υποψηφίους και να παίζουν με τα όνειρα και τις αγωνίες τους» σημείωναν χαρακτηριστικά.
Στο Μαξίμου θα αναμένουν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΔΣ της ΟΛΜΕ και την εισήγηση που θα κάνουν προς τις τοπικές ΕΛΜΕ και στην συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Παιδείας και ενημερώνεται διαρκώς για όλες τις εξελίξεις. «Την ώρα που αρχίζει να σταθεροποιείται η οικονομική κατάσταση της χώρας, και φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ, οι καθηγητές επέλεξαν να τραβήξουν το σχοινί» έλεγε στο Real.grκυβερνητικό στέλεχος.
Ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντηση με τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να «βάλουν πλάτη» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Άκαρπη συνάντηση
«Εκρηκτικό» ήταν το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή δίωρη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με το προεδρείο της ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές στιγμές της  επικράτησε ένταση και οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα.
Οι εκπρόσωποι των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης τήρησαν ανυποχώρητη στάση έναντι των αιτημάτων της κυβέρνησης, να αποδεχθούν την αύξηση του ωραρίου απασχόλησης των εκπαιδευτικών κατά δυο ώρες ημερησίως, την απελευθέρωση των μεταθέσεων, αλλά και την απόλυση περίπου 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που θα είναι άμεση συνέπεια της αύξησης του ωραρίου.
«Αν η κυβέρνηση μας ντύσει στο χακί, εμείς θα επιστρέψουμε στα σχολεία με ψηλά το κεφάλι» δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος μετά τη συνάντηση.
Τι πρότεινε το υπουργείο Παιδείας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δεν έκανε πίσω για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις των εκπαιδευτικών, παρά μόνο υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να γίνουν όσο το δυνατόν λιγότερες μετακινήσεις.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανακοίνωσε ότι θα διευρύνει τις αναθέσεις για να αξιοποιηθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ σε ό,τι αφορά τις ερευνητικές εργασίες υποστήριξε ότι αυτές θα κάνουν μόνο οι εκπαιδευτικοί που περισσεύουν.
Για τις προσλήψεις ο υπουργός Παιδείας φέρεται να ανακοίνωσε ότι το επόμενο σχολικό έτος θα προσληφθούν συνολικά 8.500 αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κυρίως μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ενώ για την πρόσληψη μονίμων εκπαιδευτικών θα εφαρμοστεί η αναλογία 1:10.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Κων. Αβρανιτόπουλος φέρεται να ανακοίνωσε την καθιέρωση της αναλογίας 25 μαθητές ανά τμήμα +10%, δεδομένου ότι μέχρι τώρα ήταν στον «αέρα» καθώς αυτό προβλέπονταν με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο.
Το προεδρείο της ΟΛΜΕ αποχώρησε από το υπουργείο Παιδείας φανερά ενοχλημένο λίγο μετά τις 8 το βράδυ. «Δεν λάβαμε σαφείς απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα που θέσαμε στο υπουργείο Παιδείας, αντιθέτως για δυο ώρες ακούγαμε γενικολογίες» δήλωσε στο Real.gr μέλος του ΔΣ της ομοσπονδίας λειτουργών μέσης εκπαίδευσης.
Κρίσιμη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ
Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΟΛΜΕ, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί στις 11:00, προκειμένου να εξετάσει τη στάση των καθηγητών.
Ωστόσο δεν αναμένεται σήμερα η τελική απόφαση για την πραγματοποίηση ή όχι της απεργίας. Το προεδρείο της ομοσπονδίας σήμερα θα προτείνει τη μορφή της απεργιακής κινητοποίησης η οποία θα τεθεί στην κρίση των τοπικών ΕΛΜΕ οι οποίες θα συνεδριάσουν στις 15 του μήνα και οι οποίες θα εγκρίνουν ή όχι την πρόταση του προεδρείου για την μορφή των κινητοποιήσεων.
Η συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων που συγκροτούν το προεδρείο τάσσονται υπέρ της απεργίας, αρχής γενομένης από τις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των πανελλαδικών. Μόνο το ΠΑΜΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή του προκρίνοντας 48ωρη απεργία δυο ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν διάλογο και ψυχραιμία
Αναφαίρετο δικαίωμα των εκπαιδευτικών χαρακτήρισε την ενδεχόμενη απεργία των εκπαιδευτικών το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, έθεσε προ των ευθυνών τους, τους εκπαιδευτικούς. «Η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων. Όμως τα προβλήματα και οι αδυναμίες του Υπουργείου στην προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς σε μια απεργία που θα θίγει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, τους μαθητές.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη επισημάνει τα προβλήματα στην στελέχωση των σχολείων για την επόμενη χρονιά και έχει ζητήσει από τον Υπουργό να ανακαλέσει το σχέδιο Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις το οποίο επιδεινώνει και δεν λύνει το πρόβλημα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο τομέας Παιδείας του κόμματος.
Επιζήμια χαρακτήρισε την πρόταση για απεργία μέσα στις πανελλαδικές η ΔΗΜΑΡ. Σε ανακοίνωσή της η Αγίου Κωνσταντίνου υποστηρίζει ότι η πρόταση για απεργία των εκπαιδευτικών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και καταστροφική για το κίνημα των εκπαιδευτικών. Κάλεσε το υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο διαλόγου.
Στον «αέρα» οι πανελλαδικές – «Ναυάγιο» στην συνάντηση
To ΠΑΣΟΚ για την απεργία της ΟΛΜΕ
ΔΗΜΑΡ: Επιζήμια η απεργία μέσα στις Πανελλαδικές