ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Η χημεία των παθιασμένων φιλιών


Εάν πιστεύατε ανέκαθεν ότι με το αγαπημένο σας πρόσωπο σας συνδέει μια ιδιαίτερη χημεία, μάλλον έχετε δίκιο. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα παθιασμένο φιλί απελευθερώνει μια περίπλοκη χημική αντίδραση στον εγκέφαλο, η οποία προκαλεί στον ερωτευμένο άνθρωπο την αίσθηση της διέγερσης, της χαράς ή της χαλάρωσης.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο η έκκριση μιας ορμόνης, της οξυτοκίνης, να προκαλείται απευθείας από την ανάμειξη των φερομονών με το σάλιο.

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι το φιλί είναι μια πολύ πιο πολύπλοκη διαδικασία απ΄ ό,τι πιστεύουμε και προκαλεί ορμονικές αλλαγές που δεν γνωρίζαμε», παρατηρεί η δρ Ουέντι Χιλ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Κολέγιο Λαφαγιέτ της Πενσιλβάνιας.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου, η επιστήμονας θέλησε να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και προκαλείται μια τόσο έντονη συναισθηματική αντίδραση από ένα απλό φιλί. Έτσι, κατέγραψε τα επίπεδα δύο ορμονών, της οξυτοκίνης και της κορτιζόλης, σε 15 ζευγάρια: πριν και αφότου πιαστούν χέρι- χέρι, αλλά και πριν και αφότου φιληθούν.

Η οξυτοκίνη σχετίζεται με την κοινωνική επαφή και οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι θα αυξηθεί, ενώ για την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, πίστευαν ότι θα μειωθεί.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης πράγματι έπεσαν και στα δύο φύλα, όμως η οξυτοκίνη αυξήθηκε στους άνδρες αλλά μειώθηκε στις γυναίκες.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι συντελούν και καθαρά ψυχολογικοί παράγοντες στη διαδικασία του φιλιού, ωστόσο δεν αποκλείεται το ίδιο το σάλιο να περιέχει φερομόνες, χημικούς διαβιβαστές ιδιαίτερα σημαντικούς για τα θηλαστικά. Με τόση έκρηξη ορμονών και αντιδράσεων, δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ένα απλό φιλί μπορεί να προκαλέσει τόσο έντονες χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο, λένε.
tanea.gr