ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


                
Ημέρα μνήμης και περισυλλογής για τον απανταχού Ελληνισμό αλλά και για την ανθρωπότητα. Η   Γενοκτονία  του Ποντιακού Ελληνισμού, θα μας συγκινεί πάντα και θα μας θυμίζει τον πόνο και τα δεινά που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου.Όσα χρόνια και αν περάσουν δε σβήνει από τη μνήμη μας η «μαύρη» αυτή σελίδα της  παγκόσμιας ιστορίας.


Έχουμε χρέος να καταθέσουμε το σεβασμό μας στην ιερή μνήμη των χιλιάδων αθώων ψυχών,  που σφαγιάστηκαν στο όνομα της τουρκικής εθνοκάθαρσης, ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους  και ταπεινώθηκαν επειδή  γεννήθηκαν Έλληνες και Χριστιανοί και παρέμειναν Έλληνες και Χριστιανοί  ως το τέλος.


Ο Ελληνισμός του Πόντου βασανίστηκε, περιπλανήθηκε, ταλαιπωρήθηκε αλλά επέζησε και είναι δίπλα μας. Ο Ελληνισμός του Πόντου κατάφερε με ψυχή, δύναμη, υπομονή, επιμονή, σκληρή δουλειά, αγώνα και πίστη να διατηρήσει  ζωντανή την παράδοση, τα ήθη και έθιμα,  τη γλώσσα,  την ιστορία  και να σταθεί  όρθιος  και υπερήφανος.


Οφείλουμε να αποδώσουμε σήμερα τον ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας, στους γενναίους αυτούς ανθρώπους, που με εθνική συνείδηση και αλληλεγγύη,  πάλεψαν και αντιστάθηκαν ως το τέλος, γυμνοί και άοπλοι, απέναντι στον οργανωμένο και  πάνοπλο τουρκικό στρατό. Να κρατήσουμε βαθιά μέσα μας, ως προσωπικό βίωμα, τη Γενοκτονία των Ποντίων και να παλέψουμε,  ώστε να μην ξαναζήσει ο Ελληνισμός εγκλήματα κατά της εθνικής αξιοπρέπειας και της ίδιας της ζωής.



Εύχομαι τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας να διδαχτούμε από την ιστορία  και  να μην επιτρέψουμε  να επαναληφθούν τέτοια τραγικά γεγονότα. Οι Έλληνες, σήμερα, αυτή την κρίσιμη συγκυρία,  οφείλουμε στους προγόνους και στους απογόνους μας,   να προχωρήσουμε μπροστά και να βγούμε από το αδιέξοδο της κρίσης. Έχουμε χρέος,  να παραδώσουμε  στις επόμενες γενιές μας τα μηνύματα  της αναγέννησης, της αισιοδοξίας  και  της ελπίδας ,  που πηγάζουν από τη «διαδρομή επιβίωσης»  των Ελλήνων του Πόντου.



Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Σοφία Μαυρίδου