ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Αλήθειες και μύθοι για τους υδατάνθρακες: Τελικά παχαίνουν;


Οι υδατάνθρακες σε εποχές δίαιτας, όπως είναι οι ανοιξιάτικοι και οι καλοκαιρινοί μήνες θεωρούνται απαγορευμένη λέξη αλλά πολύ περισσότερο απαγορευμένη γεύση! Ας δούμε λοιπόν κατά πόσο έχουν δικαίως αυτή τη θέση στη διατροφή μας αλλά και στην καρδιά μας...

Οι υδατάνθρακες παχαίνουν.

Μύθος. Αυτό που οδηγεί σε αύξηση του βάρους δεν είναι ποτέ ένα συγκεκριμένο συστατικό της τροφής. Δεν παχαίνουν λοιπόν οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες ή το λίπος αλλά ούτε και μας αδυνατίζουν. Σημασία για την απώλεια βάρους έχει η ποσότητα της τροφής που καταναλώνει κανείς όπως και το θερμιδικό φορτίο που φέρει το κάθε γεύμα.

Το ψωμί έχει υδατάνθρακα ενώ το μπρόκολο δεν έχει.

Μύθος. Όλα τα λαχανικά περιέχουν υδατάνθρακες όπως και τα δημητριακά απλά σε μικρότερη ποσότητα. Συνεπώς όταν κάποιος δεν καταναλώνει ψωμί, ρύζι ή πατάτες αλλά καταναλώνει σαλάτες δεν σημαίνει ότι απέχει από την κατανάλωση υδατανθράκων αλλά ότι την περιορίζει σημαντικά.

Οι υδατάνθρακες βελτιώνουν τη διάθεση.

Αλήθεια. Η κατανάλωση υδατανθράκων θεωρείται ότι ηρεμεί τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη διάθεση. Πραγματικά, η πρόσληψη υδατανθράκων ενεργοποιεί την παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι μία χημική ουσία η έκκριση της οποίας φέρνει ηρεμία, βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει τα επίπεδα όρεξης μειώνει τον φόβο και το άγχος. Άλλωστε η γλυκόζη, που μπαίνει στον οργανισμό με τη μορφή υδατάνθρακα είναι το καύσιμο που προτιμά ο εγκέφαλος ως πηγή ενέργειας. Είναι σα να λέμε... το αγαπημένο φαγητό του εγκεφάλου. Φυσικό είναι λοιπόν ο εγκέφαλος να προτιμά τη γλυκόζη και να είναι ευχαριστημένος όταν την έχει σε επάρκεια.

Οι υδατάνθρακες ενός γλυκού είναι διαφορετικοί από αυτούς ενός φρούτου.

Αλήθεια. Το φρούτο περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες ενώ το γλυκό απλούς. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι όταν καταναλώνουμε φρούτο η ενέργεια απορροφάται πιο αργά και πιο ομαλά από όταν καταναλώνουμε γλυκό. Επιπλέον το φρούτο περιέχει και φυτικές ίνες, μία μορφή υδατάνθρακα που βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και βελτιώνει τη συνολική υγεία του οργανισμού με πολλές διαφορετικές δράσεις.

Τα γλυκά παχαίνουν γιατί έχουν υδατάνθρακες.

Μύθος. Η κατανάλωση γλυκών αυξάνει το σωματικό βάρος γιατί τα γλυκά περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων αλλά ταυτόχρονα πολλά από αυτά (τα πιο θερμιδογόνα) περιέχουν υπερβολικές ποσότητες σε βούτυρο που είναι ζωικό λίπος.
queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.