ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Στο 75% το αφορολόγητο των βουλευτών: Γιατί «βαφτίστηκε» αποζημίωση ο μισθός τους, ο οποίος σχεδόν δεν «αγγίζεται» από το νέο νομοσχέδιο!

Ούτε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν φορολογούνται για τα πραγματικά εισοδήματά τους από την βουλευτική αποζημίωση οι 300 και συνεχίζουν να προκαλούν «ρίχνοντας» όλη την κοινωνία στο βωμό των νέων φόρων ώστε να σωθεί η χώρα, αλλά οι ίδιοι εξαιρούν τους εαυτούς τους, απλά και «ύπουλα» με το να μην αγγίζουν τις τσέπες τους!
Μέχρι πρότινος και επισήμως γνωρίζαμε ότι το αφορολόγητο των βουλευτών αγγίζει το 25%. Λάθος, το αφορολόγητο στην βουλευτική αποζημίωση των βουλευτών μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 75%. Όπως φαίνεται και από τους πίνακες ο «μισθός» των 300 ή αλλιώς η βουλευτική τους αποζημίωση δεν είναι τίποτα άλλο από ένα άθροισμαεπιδομάτων που απολαμβάνουν μηνιαίως.
Το θέμα θα έπρεπε να το πιάσουμε από το γιατί, ένας μισθός και παχυλός μάλιστα, βαφτίστηκε «αποζημίωση». Για τι ακριβώς αποζημιώνονται οι εθνοπατέρες μας, αφού πλέον δεν ισχύει το ασυμβίβαστο και έχουν την δυνατότητα να ασκούν παράλληλα το επάγγελμά τους. Η «βουλευτική αποζημίωση» ονομάστηκε έτσι γιατί έπρεπε να αποζημιώνονται καθώς η απομάκρυνση από την μόνιμη εργασία από τον κλάδο τους, τους έπληττε οικονομικά. Μετά την άρση του ασυμβίβαστου των βουλευτών το 2008 όπως αποφάσισε η Αναθεωρητική Βουλή, για τι ακριβώς αποζημιώνονται αφού τα εισοδήματα τους είναι διπλά και αφορολόγητα;
Τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ αποκαλύπτουν τα πραγματικά μεγέθη με νούμερα και στοιχεία.
Ας πιάσουμε όμως το θέμα από την αρχή, δηλαδή από 5.880 ευρώ που είναι οι επίσημες αποδοχές των βουλευτών μηνιαίως.Από το 5.880 τα 880 ευρώ αποτελούν το λεγόμενο «επίδομα βιβλιοθήκης» -που το δικαιούνται και οι δικαστικοί και οι γιατροί- το οποίο αν το πολλαπλασιάσουμε επί 12 μήνες, φτάνει 10.560 ετησίως. 10.560 αφορολόγητα κοινώς «μαύρα». Άκουσον-άκουσον, εν μέσω απόλυτης κρίσης και φτώχειας οι βουλευτές δικαιούνται «επίδομα βιβλιοθήκης» με σκοπό τι, να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σε βάρος του ελληνικού λαού;Η αποδοχές τους λοιπόν για το λειτούργημα του βουλευτή ανέρχονται στις 5.880 μηνιαίως που αν πολλαπλασιαστεί επί 12 μήνες μας κάνουν 69.360 ετησίως, εισόδημα μόνο από την Βουλή. Το «μυστικό» κρύβεται στην φοροαπαλλαγή του 25% που γνωρίζουμε ότι έχουν οι βουλευτές και αφού αφορά μόνο τη βουλευτική αποζημίωση και όχι το σύνολο της αμοιβής του βουλευτή. Έχει όμως και συνέχεια…
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ζ΄ Ψηφίσματος της Ε’ Αναθεωρητικής Βουλής (ΦΕΚ23Α) οι βουλευτές δικαιούνται αποζημίωσης η οποία είναι ίση με το σύνολο των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του Ανώτατου Δικαστικού Λειτουργού.Για την σύνταξη τους κατά μέσω όρο ετησίως έχουν κρατήσεις 4.700 ευρώ.
Υπέρ των κομμάτων τους οι κρατήσεις ετησίως είναι κοντά στα 7.000 ευρώ. (κάθε βουλευτής δηλώνει εγγράφως το ποσοστό που επιθυμεί να παρακρατείται και το οποίο πρέπει να συμπίπτει με το ποσοστό που έχει ζητήσει το κόμμα του: η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ορίσει την κράτηση αυτή σε 10%, ενώ το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε 20%.)
Για την υγειονομική περίθαλψη τους κρατάνε τον χρόνο 2.000 ευρώ.Υπέρ του λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, ετησίως πηγαίνουν τα 2.000 ευρώ. Αυτό το ταμείο ιδρύθηκε για να διευκολύνει τους βουλευτές οι οποίοι σε περίπτωση άμεσης καταβολής δάνειου π.χ 10.000 ευρώ, το δικαιούνται εντελώς άτοκο.Υπέρ του ΟΑΕΔ ειδική εισφορά οι κρατήσεις αγγίζουν τα 1.200 ευρώ ενώ για την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης δίνουν περίπου 2.300 ετησίως.
ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΧΑΣΟΥΡΕΣ
Στη αδειανή Βουλή, του 2013 που κανείς δεν νομοθετεί, κανείς δεν αποφασίζει, που δεν παράγεται ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έργο αλλά απλά, επικυρώνει μνημόνια και νομοσχέδια με την μορφή του κατεπειγόντως, υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για να εμφανίζονται οι βουλευτές. Φυσικά για να συμμετέχουν στις επιτροπές. Οι τριακόσιοι της Βουλής, παρά την μείωση που υπέστησαν στην βουλευτική τους αποζημίωση λόγω μνημονίων τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι έχουν βρει τον τρόπο τους να καλύψουν τη χασούρα, με το κόλπο των επιτροπών.
Κάποτε στις καλές εποχές, η συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και στα θερινά τμήματα της Βουλής έφτανε το 350 ευρώ για κάθε μία που λάμβαναν μέρος και φυσικά κανείς δεν απουσίαζε από αυτές. Σταδιακά αυτό το ποσό από το 2011 και μετά μειώθηκε για να φτάσει να μειωθεί ακόμη περισσότερο από τον πρόεδρο της Βουλής Ε. Μειμαράκη στα 75 ευρώ η κάθε συμμετοχή. Έτσι λοιπόν εδώ και καιρό έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση και συχνότητα στις συνεδριάσεις των επιτροπών, μάλιστα το τελευταίο δεκαήμερο ημερησίως μπορεί να συνεδρίασαν μέχρι και 18 ταυτοχρόνως και διαδοχικά. Με έναν σύντομο υπολογισμό αν ένας βουλευτής που ενδεχομένως συμμετέχει μηνιαίως από τις 127 συνεδριάσεις, στις 100 επί 75 ευρώ η μία ,μας κάνουν περίπου 7.500 ευρώ. Ποσό που φαίνεται στο εκκαθαριστικό του, δεν φορολογείται δεν φαίνεται πουθενά και που τον χρόνο μπορεί να αγγίξει τα 82.500 ευρώ.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ: Οι βουλευτές πέρα από την βουλευτική αποζημίωση, λαμβάνουν Επίδομα Οργάνωσης Γραφείου, το οποίο για τους βουλευτές Επικρατείας, Α’ και Β’ Αθηνών, Α’ και Β’ Πειραιώς είναι ίσο με το 20% της αποζημίωσής τους, δηλαδή επιπλέον άλλα 1.000 ευρώ περίπου και για τους βουλευτές της περιφέρειας είναι ίσο με το 25%, δηλαδή άλλα 1.500 ευρώ περίπου. Φυσικά αναφερόμαστε σε ποσά τα οποία επίσης είναι αφορολόγητα.
Το Επίδομα Οικογενειακών Βαρών, αφού δηλώσουν την οικογενειακή κατάστασή τους ισχύει ότι για τους δημόσιους υπαλλήλους δηλαδή 10% για τον έγγαμο και 5% για κάθε παιδί
ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Περνάμε στο επίσης αφορολόγητα Έξοδα Κίνησης των βουλευτών και στην Συγκοινωνιακή Ατέλεια. Οι βουλευτές Επικρατείας, Α’ και Β’ Αθηνών, Α’ και Β’ Πειραιώς, αλλά και σε όσους οι περιφέρειες διαθέτουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα καταβάλλεται μηνιαίως το ποσό των 360 ευρώ, στους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα καταβάλλονται 600 ευρώ και σε όσους οι περιφέρειες βρίσκονται μακριά καταβάλλονται 750 ευρώ, ενώ στους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καταβάλλεται το ποσό των 1.000 ευρώ.
Για τις μετακινήσεις τους με τον σιδηρόδρομο, τα υπεραστικά λεωφορεία ή τα πλοία των εσωτερικών γραμμών υπάρχει ατέλεια ενώ για τους βουλευτές της περιφέρειας διατίθενται ετησίως 52 εντολές μετακίνησής τους αεροπορικώς μετ επιστροφή.
ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: Οι βουλευτές δικαιούνται να κυκλοφορούν με ολοκαίνουργια αυτοκίνητα που τους παρέχονται μέσω σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης με εταιρεία Leasing έτσι ώστε αν επιθυμούν τα αλλάζουν συνεχώς και να κυκλοφορούν πάντα με νέα μοντέλα. Η Βουλή τους πληρώνει φυσικά και τα τέλη κυκλοφορίας για να βολτάρουν οι 300 αλλά καλύπτει και οποιαδήποτε ζημιά η βλάβη προκύψει στην πορεία.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ: Στην εποχή τους internet του facebook και των sms, Βουλή κρατάει τις παραδόσεις, για αυτό και καταβάλλει στους βουλευτές κάθε μήνα το καταπληκτικό ποσό των 1.156 ευρώ ώστε να αποστέλλουν επιστολές στους ψηφοφόρους τους και να κρατάνε επαφή με τους πολίτες που τόσο έχουν ανάγκη να λάβουν ένα γράμμα από τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους. Φυσικά το ποσό διπλασιάζεται τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ: Οι βουλευτές Επικρατείας, Α’ και Β’ Αθηνών, Α’ και Β’ Πειραιώς έχουν δικαίωμα για επτά τηλεφωνικές γραμμές οι υπόλοιποι, οκτώ τηλεφωνικές συνδέσεις.
Η ατέλεια βαρύνει βεβαίως τη Βουλή μέχρι του συνολικού ποσού των 12.500 ευρώ ετησίως για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων, ενώ καλύπτει και την γραμμή Internet.
ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: Σε κάθε ένα παρέχεται μία γραμμή σύνδεσης με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της επιλογής του και η Βουλή τού καλύπτει μηνιαίως ως 250 ευρώ πλέον των παγίων τελών ενώ δικαιούται και συσκευή δωρεάν. Παράλληλα τους δίδεται η δυνατότητα να προμηθευτούν με χρήματα της Βουλής τηλεπικοινωνιακό υλικό και εξοπλισμό πληροφορικής.

ΣΤΕΓΑΣΗ: Οι βουλευτές της επαρχίας παλαιότερα δικαιούνταν να μένουν σε ξενοδοχείο ή να μισθώνουν οικία στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και να λαμβάνουν μηνιαίως άλλα 1.200 ευρώ. Τώρα με τις νέες μειώσεις τα ξενοδοχεία κόπηκαν και τους καταβάλλεται το πόσο των 1.000 μηνιαίως. Στην εφορία φυσικά μπορούν να δηλώνουν ότι πληρώνουν οι ίδιοι ενοίκιο ενώ τους τα δίνει η Βουλή!
Μηνιάτικο που φτάνει τα 12.000€
Α. Η μηνιαία Βουλευτική αποζημίωση, είναι 6.500 ευρώ.
Β. Τα επιδόματα των βουλευτών για οργάνωση του γραφείου, έξοδα κίνησης, και ταχυδρομικά τέλη ανέρχονται μηνιαίως στις 3.000 ευρώ.
Γ. Αποζημίωση για συμμετοχή στις Επιτροπές της Βουλής, μπορεί να φτάσει τα 2.500 ευρω το μήνα καθαρά.Συνολικές απολαβές Μηνιαίων Αφορολόγητων Αποζημιώσεων (Α+Β+Γ) = 12.000€ x 12 Μισθούς το χρόνο = 144.000 €Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα, πως τα μηνιαία βασικά έσοδα ενός βουλευτή κυμαίνονται από 10.500 έως 12.000 ευρώ κατά μέσο όρο (καθαρές απολαβές), αναλόγως των συμμετοχών του στις επιτροπές, των χρημάτων που παρακρατούνται υπέρ του κόμματος, κ.ο.κ. Δηλαδή μόνο οι βασικές απολαβές ενός βουλευτή ετησίως κυμαίνονται μεταξύ 95.000 – 120.000 ευρώ ασχέτως, τι αποκαλύπτει το εκκαθαριστικό του…
Πηγή: εφημερίδα “Παραπολιτικά”
cretablog