ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Γιατί χτύπησαν τα γραφεία βορείων προαστίων της Χρυσής Αυγής – Ποια στοιχεία μελετά η Αντιτρομοκρατική

Γιατί χτύπησαν τα γραφεία βορείων προαστίων της Χρυσής Αυγής - Ποια στοιχεία μελετά η Αντιτρομοκρατική
Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση του τραγικού βίντεο με την στυγνή δολοφονία των δύο άτυχων νέων και μελών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη, στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις υποψίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Γιατί έγινε στόχος μιας φονικής επίθεσης η τοπική οργάνωση βορείων προαστίων της Χρυσής Αυγής;
Οι απαντήσεις που κρατούν στο συρτάρι τους οι Αρχές κάνουν λόγο για την αποψίλωση των τοπικών οργανώσεων αλλά και την απομάκρυνση ορισμένων στελεχών της Χρυσής Αυγής στις περιοχές καταρχάς του Κερατσινίου και των γύρω περιοχών του Πειραιά – εκεί δηλαδή που έγινε η δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα – και που λογικά θα ήταν ο πρώτος στόχος των δραστών. Έτσι, οι δράστες αναζήτησαν νέο στόχο με σκοπό για ένα μεγάλο δυνατό χτύπημα. Η τοπική οργάνωση των βορείων προαστίων αποτελούσε τον ισχυρότερο πυρήνα της Χ.Α. στην Αττική και χτυπώντας εκεί κατάφεραν ένα μεγάλο πλήγμα σε ολόκληρη την οργάνωση.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η αστυνομικές Αρχές απαντούν ότι η τοπική του Νέου Ηρακλείου είχε από τις αρχές του 2013 στοχοποιηθεί για τη δράση μελών της. Επικαλούνται μάλιστα τη σύλληψη, την 27η Φεβρουαρίου, 20χρονου για ληστείες και αιματηρές επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών μαζί με άλλα οκτώ άτομα που δεν ταυτοποιήθηκαν. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο 20χρονος έμενε στη Μεταμόρφωση και διατηρούσε επαφές με άτομα που συγκροτούν τον πυρήνα της τοπικής των βορείων προαστίων της Χρυσής Αυγής. Το ίδιο πιθανολογείται ότι ίσχυε και για τους άγνωστους συνεργούς του. Μάλιστα, ορισμένες από τις επιθέσεις σημειώθηκαν στη λεωφόρο Ηρακλείου, σε απόσταση μερικών μόλις μέτρων από τα τραγικά γραφεία της τοπικής οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο.
Συμπληρωματικά, αστυνομικοί της ΓΑΔΑ που ενεπλάκησαν στις έρευνες διατυπώνουν την εκτίμηση - ισχυρισμό ότι οι τρομοκράτες δεν πυροβόλησαν τυχαία εναντίον μελών του κόμματος που τη στιγμή της επίθεσης έτυχε να στέκονται στην είσοδο των γραφείων, αλλά στόχευσαν τους συγκεκριμένους νεαρούς που συμμετείχαν στην ομάδα περιφρούρησης των γραφείων και ήταν δραστήρια μέλη του πυρήνα της Χρυσής Αυγής στα Βόρεια Προάστια.
«Τη στιγμή της επίθεσης, στην είσοδο των γραφείων υπήρχαν αρκετά μέλη της Χ.Α. Ο δράστης, ωστόσο, φαίνεται ότι είχε αποφασίσει να εκτελέσει τα συγκεκριμένα τρία άτομα που δέχθηκαν τα πυρά του όπλου του. Εξάλλου, ιδιαίτερα ο 27χρονος Γιώργος Φουντούλης και ο σοβαρά τραυματίας Αλέξανδρος Γέροντας ήταν αναγνωρίσιμα στην περιοχή στελέχη της Χρυσής Αυγής».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, αστυνομικές πηγές, τα θύματα της επίθεσης συμμετείχαν, με την ίδια πάντοτε σύνθεση, στην ομάδα περιφρούρησης εκδηλώσεων αλλά και των γραφείων της Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής. Το στοιχείο αυτό θεωρείται βέβαιο ότι γνώριζαν οι τρομοκράτες - εκτελεστές, που είχαν παρακολουθήσει αρκετά 24ωρα τις κινήσεις των θυμάτων.
Στο μεταξύ, χθες, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. βίντεο από κάμερα ασφαλείας που λειτουργεί στο κτίριο της Χρυσής Αυγής και καταγράφει τις κινήσεις των δραστών κατά μήκος της λεωφόρου Ηρακλείου. Σε αυτό απεικονίζονται δύο άτομα αρχικά τη στιγμή που προσεγγίζουν με μεγάλη ταχύτητα το σημείο επιβαίνοντες στη λευκή Africa Twin. Σταθμεύουν τη μηχανή σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το σημείο της δολοφονίας και προσεγγίζουν πεζή τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο εκτελεστής, που φοράει άσπρο καπέλο, τζιν παντελόνι και λευκά παπούτσια, αρχίζει να πυροβολεί τα θύματά του από απόσταση περίπου 10 μέτρων και στη συνέχεια πλησιάζει και σχεδόν εξ επαφής τους δίνει τη χαριστική βολή. Ακολουθείται από τον συνεργό του, ο οποίος, αν και οπλοφορεί, παραμένει σε απόσταση 1,5 με 2 μ. και δεν κάνει χρήση του πιστολιού του. Μετά την επίθεση, οι δύο δράστες απομακρύνονται τρέχοντας προς το σημείο όπου είχαν σταθμεύσει τη μοτοσικλέτα. Ο εκτελεστής διακρίνεται από το «ιδιαίτερο» βάδισμά του, πιθανόν εξαιτίας του βάρους που είχε το σακίδιο που μεταφέρει στην πλάτη του και εικάζεται ότι περιέχει οπλισμό.
Διαπιστώνεται επίσης ότι η κλεμμένη μοτοσικλέτα είχε αρχικά μπαγκαζιέρα, την οποία αφαίρεσαν πριν εγκαταλείψουν το δίκυκλο στο ρέμα της Χελιδονούς. Από την εξερεύνηση προέκυψε ότι οι δράστες καθάρισαν τη μοτοσικλέτα από δακτυλικά και γενετικά αποτυπώματα. Ενα δεύτερο βίντεο (και αυτό από κάμερα ασφαλείας της Χ.Α.) αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Zougla.gr. Οπως διευκρίνισε η ΕΛ.ΑΣ., το βίντεο δόθηκε στην ιστοσελίδα από τα ίδια τα μέλη της Χ.Α. Σε αυτό αποτυπώνεται όλη η σκηνή της εν ψυχρώ εκτέλεσης και καταγράφονται όλες οι κινήσεις του δράστη τη στιγμή που πυροβολεί εξ επαφής τα θύματά του και τα αποτελειώνει όταν πέφτουν στο έδαφος.
Φωτογραφία: Eurokinissi