ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Οι… τσαχπινιές του Άδωνι

Ένα κάποιο φρένο στην ξέφρενη πορεία προς την κατάρρευση των δημόσιων παροχών υγείας, με εκτελεστή τον Άδωνι Γεωργιάδη, έβαλε προχθές η συγκυβέρνηση, φυσικά… όχι με το αζημίωτο.
Με επείγουσα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αποσύρθηκε το άδικο και αντιλαϊκό μέτρο της είσπραξης των 25 ευρώ για την εισαγωγή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και προτάθηκε το «ισοδύναμο» της αύξησης 5 λεπτών στον φόρο για τα τσιγάρα, ποσό που θα πηγαίνει απευθείας στα ταμεία των νοσοκομείων.
Η κυβέρνηση με το μέτρο αυτό φιλοδοξεί, λέει ο Γεωργιάδης, να ισοφαρίσει τα 40 εκατ. ευρώ, τα οποία προσδοκούσε να εισπράξει από το μέτρο του 25ευρου, κάτι το οποίο είναι να απορεί κανείς γιατί δεν είχε αποφασιστεί από την αρχή, αν και είχε προταθεί.
Την απόφαση πήραν Σαμαράς και Βενιζέλος ύστερα από συνάντησή τους στο Μαξίμου, ενώ είχαν προκληθεί σοβαρές κόντρες, σε σύσκεψη που προηγήθηκε, του Γεωργιάδη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούσαν στο τέλος εισαγωγής στα νοσοκομεία ζητώντας άμεση απόσυρση της τροπολογίας. Τελικά επικράτησε η άποψη του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι επίσης απορίας άξιον γιατί το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε τώρα σε ένα μέτρο που είχε ψηφιστεί χωρίς αντίδραση πρώτη φορά το 2012, με υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Άρον άρον
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας υποστηρίζει ότι το μέτρο του 25ευρου αποσύρθηκε άρον  άρον όταν η κυβέρνηση αντιμετώπισε τον κίνδυνο να συμπαρασυρθεί από τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ:
«Βλέποντας το ΠΑΣΟΚ ότι δημοσκοπικά καταποντίζεται, και με τις τεράστιες αντιδράσεις που υπάρχουν, έπρεπε να φανεί ως φιλολαϊκό κόμμα, ενώ η αγωνία του είναι να διασωθεί διατηρώντας ποσοστό άνω του 3% ώστε να μπει στη Βουλή. Έτσι λοιπόν οι βουλευτές του σήκωσαν υψηλούς τόνους για το 25ευρω, ενώ το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ήταν που είχε ψηφίσει όχι μόνο το 25ευρω, αλλά και όποιο άλλο επαχθές μέτρο υπήρχε στο Μεσοπρόθεσμο και τα Μνημόνια που προηγήθηκαν. Το στραπάτσο που θα υποστεί η συγκυβέρνηση – και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ – είναι δεδομένο. Το διαπιστώνουν όλες οι ελληνικές και ξένες έγκυρες εφημερίδες, το επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις.
Η συσσωρευμένη οργή της κοινωνίας θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε εκλογική πανωλεθρία. Η κοινωνική οργή απορρυθμίζει παντελώς και τον Άδωνι Γεωργιάδη – άλλωστε δεν θέλει και πολύ –, αναγκάζοντάς τον να λέει ανοησίες ή να υπεκφεύγει ασχολούμενος με το σπίτι του Καμμένου. Οι πολίτες ενδιαφέρονται ασφαλώς για το 25ευρω, πρωτίστως όμως ενδιαφέρονται να πάει στα τσακίδια αυτή η καταστροφική συγκυβέρνηση, που απειλεί να εξοντώσει τα τρία τέταρτα του ελληνικού πληθυσμού».
Στη σχετική συνέντευξη Τύπου ο Γεωργιάδης πιέστηκε να τοποθετηθεί για το εάν θα υπάρξει και άρση του μέτρου του ενός ευρώ στη συνταγογράφηση, κάτι που ζητεί επιμόνως το ΚΚΕ, αλλά απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι «αυτό είναι θέμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης επιμένει, ωστόσο, στα εισοδηματικά κριτήρια προσβασιμότητας των ασθενών σε εξετάσεις και θεραπείες, μέσω δημιουργίας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενημέρωσης του Τaxis με την ΗΔΙΚΑ: «Χαιρόμαστε που σήμερα δόθηκε τελικά δίκαιη λύση. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν άλλες τέτοιες αιφνιδιαστικές αποφάσεις, που να αποκλείουν στους μη έχοντες να βρουν την υγεία τους. Πιστεύουμε ότι οι στοιχειώδεις υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται ισότιμα σε όλους τους πολίτες».
Μετά την κατάργηση της τροπολογίας για το 25ευρω, πάντως, αύριο ψηφίζεται στη Βουλή και η… κατάργηση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μετατρέπεται από αγοραστή και πάροχο μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα περίπου 8.000 εργαζομένων και γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).
Το Ποντίκι