ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

"ΧΕΣΜΕΝΟΙ" ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ...



Προβληματισμός στο ΥΠΟΙΚ: Καταβλήθηκαν μόνο 220 από τα 800 εκατ. ευρώ των φόρων
Μια ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας
Κατώτερα των προσδοκιών ήταν τα έσοδα από το πενταπλό φορολογικό μπαράζ του Ιανουαρίου – Ελπίδες να αυξηθεί το ποσό με τις καταβολές της τελευταίας ημέρας της προθεσμίας
Αγωνία επικρατεί στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς περιμένουν να δουν τι… ψάρια έπιασαν με την φοροεισπρακτική καταιγίδα των δύο τελευταίων ημερών του Ιανουαρίου.
Τα πρώτα δείγματα πάντως δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά καθώς μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, είχε καταβληθεί στις τράπεζες συνολικό ποσό περίπου 220 εκατομμυρίων ευρώ ενώ η κρίσιμη ημέρα ήταν η Παρασκευή, στοιχεία για την οποία θα υπάρχουν το απόγευμα της Δευτέρας.
Το συνολικό βεβαιωθέν ποσό από τους πέντε φόρους που έπρεπε να εξοφληθούν έως την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου ανερχόταν περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που έχει ανησυχήσει το ΥΠΟΙΚ.
Πάντως, στο υπουργείο είναι αποφασισμένοι να περιμένουν και τον Φεβρουάριο, όταν και ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος φόρων στα ακίνητα. Από τις εισπρακτικές επιδόσεις θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο με τη σειρά του θα καθορίσει και το εύρος των εισοδηματικών παροχών που θα δοθούν προεκλογικά, σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού για επιστροφή στους πολίτες του 70% της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει προβληματισμός για την διαρκώς αυξανόμενη αποχή των φορολογούμενων από την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία της συνεχούς αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δωδεκάμηνο του 2013 μόνο από τους φόρους ακινήτων το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων αυξήθηκε κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ στο 1 δισ. ευρώ.
Οι φορολογούμενοι έχουν έναν ακόμη τσουχτερό λογαριασμό μπροστά τους, στο τέλος Φεβρουαρίου. Είναι περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από τις τρεις δόσεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 καθώς και την τελευταία δόση του χαρατσιού για το 2013.
Πρώτο Θέμα