ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Die Welt Η κρίση του Ευρώ αρρωσταίνει τους Έλληνες

"Περισσότερες HIV λοιμώξεις, περισσότερα κρούσματα φυματίωσης και περισσότεροι θνησιγενείς. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση της υγείας των Ελλήνων", γράφει η γερμανική Welt.








Η κρίση του Ευρώ αρρωσταίνει τους Έλληνες
"Η σοβαρή οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει, επίσης, δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αλέξανδρος Κεντικελένης. Έτσι, ο αριθμός των μολύνσεων από τον HIV, τη φυματίωση, τις ψυχικές ασθένειες, ακόμη κι η θνησιγένεια, όλα έχουν αυξηθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επικράτηση της κατάθλιψης. Μόνο μεταξύ του 2008 και του 2011, τα κρούσματα κατάθλιψης υπερδιπλασιάστηκαν λόγω της σοβαρής οικονομικής κατάστασης, ανέφερε.
Ακόμα και παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 45% στην Ελλάδα μεταξύ του 2007 και του 2011.
Το πρόβλημα θα ήταν «ίσως μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Κεντικελένης, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ο ερευνητής κι η ομάδα του ανακάλυψαν, επίσης, ότι ο αριθμός των θνησιγενών αυξήθηκε κατά 21%.
Πολλές έγκυες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη πια κι ως εκ τούτου αντιμετώπισαν περισσότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Για την περίοδο 2008-2010, οι ερευνητές παρουσίασαν, επίσης, σημαντική αύξηση των θανάτων παιδιών", καταλήγει η Welt.