ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Τραγανή ζύμη τάρτας γεμισμένη πλούσια με γκανάζ σοκολάτας και νότες αρωματικής κανέλας.

Tarta-sokolata-me-kanela




Υλικά

  • για την τάρτα
  • 125γρ. βούτυρο 82%
  • 80γρ. ζάχαρη άχνη
  • 140γρ. αλεύρι μαλακό
  • 35γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 2 αβγά
  • ½ λοβό βανίλια φρέσκια
  • αλάτι, στη μύτη 1 κουτ. γλυκού
  • για τη γκανάζ σοκολάτα-κανέλα
  • 260γρ. κουβερτούρα
  • 170ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 75γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • κανέλα σκόνη στη μύτη ενός μικρού κουταλιού
  • αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα για το σερβίρισμα

Διαδικασία

για την τάρτα

Βήμα 1

Κόβετε το λοβό της βανίλιας στη μέση, παίρνετε το μισό, τον ανοίγετε και “ξύνετε” με κοφτερό μαχαιράκι τα σποράκια του μέσα στο μίγμα της τάρτας που θα φτιάξετε. Βάζετε όλα τα υλικά της τάρτας στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε με το φτερό μέχρι το μίγμα να γίνει ζυμάρι. Αφήνετε το ζυμάρι σκεπασμένο με μια μεμβράνη, περίπου για 2 ώρες, πριν το χρησιμοποιήσετε. Αυτό θα σας διευκολύνει να το δουλέψετε ευκολότερα.

Βήμα 2

Βουτυρώνετε ελαφρά μια φόρμα 25 εκατοστών. Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε στον πάγκο σας το ζυμάρι που φτιάξατε σε πάχος περίπου 2 χιλιοστών. Το μεταφέρετε στη φόρμα και καλύπτετε με αυτό τον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας. Τρυπάτε με ένα πιρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο. Εναλλακτικά χωρίζετε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη και ανοίγετε τα κομμάτια με τον πλάστη για να καλύψετε με αυτά τη βάση και τα πλαϊνά 8 ατομικών φορμών τάρτας.

Βήμα 3

Ψήνετε την τάρτα ή τις τάρτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα.
για τη γκανάζ

Βήμα 1

Σε μπεν μαρί λιώνετε τη σοκολάτα.

Βήμα 2

Σε μία κατσαρόλα βράζετε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύετε μέχρι η κρέμα να πάρει μια βράση.

Βήμα 3

Μόλις η κρέμα γάλακτος βράσει, τη ρίχνετε σιγά σιγά στη σοκολάτα και ανακατεύετε ώσπου τα υλικά να ενσωματωθούν. Προσθέτετε και το βούτυρο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει.

Βήμα 4

Γεμίζετε την ψημένη τάρτα με τη γκανάζ σοκολάτας και την αφήνετε για 2 ώρες περίπου εκτός ψυγείου να κρυώσει πριν την κόψετε. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα ή άλλο ξηρό καρπό της επιλογής σας.
Tips
*Αν βάλετε την τάρτα στο ψυγείο, πριν την κόψετε πρέπει να την αφήσετε τουλάχιστον μία ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
*Καλό είναι όταν ανοίξετε το ζυμάρι της τάρτας, να το αφήσετε 30 λεπτά στο ψυγείο πριν το ψήσετε.