ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Το νέο Μνημόνιο είναι ήδη στη Βουλή...

Την ύστατη ώρα της προεκλογικής μάχης η Κυβέρνηση διατείνεται ότι το Μνημόνιο τελείωσε, 20 εκατομμύρια τουρίστες και επενδυτές είναι εδώ για να φέρουν την ανάπτυξη και η εκλογική ευφορία της εβδομάδας επιτρέπει τη δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας στο Ελντοράντο που έρχεται.. Η εποχή των οριζόντιων μέτρων, των συνεχών μισθολογικών και συνταξιοδοτικών περικοπών, του ασφυκτικού ελέγχου των δαπανών και της υπέρμετρης φορολόγησης αποτελεί ήδη από το...
2014 - παρελθόν.
Είναι όμως πράγματι αληθής ο ισχυρισμός του ίδιου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνηση ότι η Χώρα απαλλάσσεται άμεσα, από τα Μνημόνια και από τα «δεσμά» του ασφυκτικού δημοσιονομικού ελέγχου που επιβλήθηκε μέσω της Τρόικας; Η αλήθεια δυστυχώς είναι διαφορετική...
Ακόμα και αν παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η χώρα έχει ισχυρές δεσμεύσεις οι οποίες πηγάζουν από την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο ως και το 2022 που δεν μπορούν να αγνοηθούν δεδομένου και του χρηματοδοτικού κενού και των υψηλών ελλειμμάτων που συνεχίζει να εμφανίζει, ο νέος Μνημονιακός Μηχανισμός που θα συνοδεύσει τη χώρα ως και το 2040-2050 είναι ήδη εδώ και μάλιστα κατατεθειμένος προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.
Ειδικότερα[1], με το Σ/Ν «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό» περιγράφονται διεξοδικά αν και «συγκεκαλυμμένα» όλες οι διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Χώρα προς τη δημιουργία ενός ασφυκτικού «Εσωτερικού Μνημονίου», με μονοδιάστατο δημοσιονομικό χαρακτήρα, το οποίο υποχρεωτικά θα διαρκέσει μέχρι και την αποπληρωμή του 75% των δανείων προς την ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ, η οποία αναμένεται λάβει χώρα μετά το 2040. Με το παρόν Σ/Ν η κατάργηση του Μνημονίου έχει καθαρά λεκτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι στη θέση του όρου «Μνημόνιο» υφίσταται πλέον ο όρος «Διορθωτικός Μηχανισμός», ενώ στη θέση «Τρόικα» δημιουργείται ο μηχανισμός του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου».
Αν διαβάσει κανείς τα άρθρα μεταξύ 37 και 43 του ΣΝ μπορεί να αποκτήσει μια σαφέστατη εικόνα για την διάδοχη - των Μνημονίων - κατάσταση. Η χώρα έχοντας λόγο Χρέους προς ΑΕΠ πολύ πάνω από το 60% που ορίζει ως ανώτατο όριο το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, είναι υποχρεωμένη σε ετήσια βάση να καταρτίζει και να υιοθετεί επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και ταυτόχρονα να ενεργοποιεί διορθωτικό μηχανισμό προκειμένου να αντιμετωπίζονται τυχόν αποκλίσεις από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της προσαρμογής όπως αυτός εκφράζεται από το. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο «διορθωτικός μηχανισμός» ενεργοποιείται αυτομάτως σε περίπτωση που υπάρχει σχετική σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου» για την αποδοχή ή όχι των Κυβερνητικών δημοσιονομικών προβλέψεων που αποτελεί και τον προθάλαμο της αναγκαιότητας λήψης νέων μέτρων..
Επιπρόσθετα δε, για την ενεργοποίηση του «διορθωτικού μηχανισμού, προβλέπεται ρητά η διαδικασία της υποβολής προς ψήφιση στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών σχετικού «σχεδίου διορθωτικών ενεργειών» μετά και από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου δηλαδή (αντίστοιχη διαδικασία με την υφιστάμενη της έγκρισης των Δανειακών Συμβάσεων..).
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το Σχέδιο αυτό πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει τους «ετήσιους στόχους δημοσιονομικών δεικτών, που πρέπει να επιτευχθούν προκειμένου να διορθωθούν οι αποκλίσεις», καθώς και «την έκταση και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων για τα έσοδα και τις δαπάνες που πρέπει να ληφθούν ώστε να διορθωθούν οι αποκλίσεις»..

Θα περίμενε κανείς σ
υνεπώς, ότι ο Πρωθυπουργός των Ζαππείων θα είχε παραδειγματιστεί από το άδοξο τέλος του λαϊκισμού που ο ίδιος ελεύθερα εξέθρεψε μέχρι και το 2012 και από το πώς αυτός γυρίζει μπούμερανγκ σε αυτούς που τον καλλιεργούν..
Θα περίμενε κανείς ότι μπροστά στο κέρδος της «σταθερότητας» ολίγων μηνών, η κοινωνική ζημιά που θα επέλθει με την συνειδητοποίηση του βάθους του ψεύδους, θα αποτελούσε πυξίδα αλήθειας για τον την Συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου..
Θα περίμενε κανείς ότι 4 χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στην εποχή των Μνημονιακών δεσμεύσεων, η παθογένεια της απόκρυψης της αλήθειας από την κοινωνία θα είχε εξαλειφθεί ως έννοια από το πολιτικό κατεστημένο..
Φευ..
Από  epikairo, μέσω "Το Γρέκι"