ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Γι αυτό έκλεισαν τη Βουλή: Παραγράφονται ποινικές ευθύνες Βενιζέλου – Παπακωνσταντίνου για τα υποβρύχια

Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου για τα ναυπηγεία έχουν παραγραφεί – Πότε διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία
Στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης των Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εντόπισαν οι εισαγγελείς, διαβιβάζοντας τη σχετική δικογραφία στη Βουλή.
Ο φάκελος σχηματίστηκε κατόπιν υποβολής (20.12.2013), εκ μέρους της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της από 18.12.2013 συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητήθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Ωστόσο, η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 4 Ιουνίου 2014, ημέρα κατά την οποία η Ολομέλεια έκλεισε με απόφαση της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσει σε θερινά τμήματα.
Αυτό, σημαίνει ότι όλες οι πιθανές ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου - άρα και των ενδεχόμενων ευθυνών που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη δικογραφία - έχουν παραγραφεί.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως η δικογραφία, όπως αποτυπώνεται και από το διαβιβαστικό που έφτασε στη Βουλή, εστάλη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να τη διαβιβάσει στο Κοινοβούλιο, από τις 5 Απριλίου.
Το γεγονός αυτό προκαλεί ποικίλες συζητήσεις στο περιστύλιο της Βουλής και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ίσως υπήρξε μεθόδευση έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στον κυβερνητικό εταίρο, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στη Βουλή διαβιβάστηκε και δεύτερη δικογραφία κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου που αφορά την υπόθεση της τράπεζας Proton Bank που σχηματίστηκε μετά από αναφορά του δημοσιογράφου Δημήτρη Γεωργακόπουλου.
Ποινικές δικογραφίες επίσης στάλθηκαν στη Βουλή και αφορούν:
-Τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση και Γιώργο Κουτρουμάνη, μετά από μήνυση πολίτη, καθώς και τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, κατόπιν ανώνυμων καταγγελιών.
Το διαβιβαστικό της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών
Σε κάθε περίπτωση, το διαβιβαστικό της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, που υπογράφεται από την αντιεισαγγελέα Ελένη Ράικου προς την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου -η οποία και διέταξε την έρευνα- αναφέρει ότι «σας ενημερώνουμε ότι από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψαν στοιχεία περι ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών-μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεώργιου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17-10-2010 κ.ε. Επομένως, πρέπει να υποβληθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρ. 86 Συντ., 1 και 4 Ν. 3126/2003 και 83 παρ.1 του ΚτΒ, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».
Με τη σειρά της, η κυρία Παπανδρέου διαβιβάζει στις 18.3.2014 το φάκελο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επαναλαμβάνοντας τη σημείωση ότι «από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης» των κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου και από εκεί περνά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τελικό σταθμό τη Βουλή.
Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ
Για «δήθεν φάκελο δικογραφίας» που διαβίβασε η Εισαγγελία στη Βουλή για τα υποβρύχια του ΠΝ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα, εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «αντισυνταγματική και παράνομη μεθόδευση για τη δημιουργία φευγαλέων εντυπώσεων προς κομματική χρήση».
Και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αποδέχθηκε τη λύση του 2010 με τη στάση του στον πρόσφατο σχετικό νόμο 4258/2014. Το ίδιο είχε κάνει προηγουμένως και με ανάλογη ρύθμιση για τις πυραυλακάτους και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Αφού αυτό έχει κάνει επί της ουσίας, γιατί δεν το παραδέχεται με πολιτικό θάρρος; Αρκετά συνεπώς με τις χυδαιότητες και τις κραυγαλέες αντιφάσεις».
Για πειθαρχικές ευθύνες της εισαγγελέως Παπανδρέου κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ
Πολιτικό ζήτημα εγείρει, σύμφωνα με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα, ο χειρισμός εκ μέρους της εισαγγελέως Κατά της Διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου, να διαβιβάσει δικογραφία στο παραπεμπτικό της οποίας αναφέρεται ότι «από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης» των κ.κ. Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Ο κ. Ρήγας, μιλώντας απόψε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, την αναζήτηση ενδεχόμενων πειθαρχικών ευθυνών της κας Παπανδρέου.
Όπως ανέφερε, ειδικότερα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπανδρέου δεν είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση και να κάνει οποιαδήποτε αξιολόγηση. Πολύ περισσότερο που – όπως ο κ. Ρήγας εκτίμησε – η κ. Παπανδρέου περιορίστηκε στα πρακτικά της σχετικής συζήτησης στη Βουλή. «Σκεφτόμαστε να ζητήσουμε πειθαρχική έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η ενέργεια της κας Παπανδρέου είναι απαράδεκτη νομικά και εγείρει πολιτικό ζήτημα» υπογράμμισε.
ΣΥΡΙΖΑ: Αποδείχθηκε ότι Σαμαράς-Βενιζέλος είναι συνέταιροι
Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι προέκυψαν στοιχεία προς διερεύνηση, περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση των υποβρυχίων και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κι εκείνοι έκλεισαν τη Βουλή, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο αποδείχθηκε ότι Σαμαράς-Βενιζέλος, Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, είναι συνέταιροι όχι μόνον στην καταστροφή του ελληνικού λαού και της χώρας, αλλά και στην διάπραξη ή τη συγκάλυψη των πιο σοβαρών εγκλημάτων κατά του δημοσίου».
Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι:
«Όταν καταθέσαμε πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, κάποιοι μας είπαν ότι «εξυπηρετούμε συμφέροντα» και μας καλούσαν σε… μονομαχία.
Αφού ψήφισαν κατά της διερεύνησης- κάνοντας για άλλη μια φορά το σωματοφύλακα των ποινικώς υπολόγων πολιτικών τους εταίρων και των εαυτών τους, μας καλούσαν «να πάμε στον Εισαγγελέα». Το κάναμε. Θέσαμε υπ' όψιν της Εισαγγελίας Διαφθοράς όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, όπως προέκυψαν από τη συζήτηση στη Βουλή. Και με τα δεδομένα αυτά, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι προέκυψαν στοιχεία προς διερεύνηση, περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου. Κι εκείνοι έκλεισαν τη Βουλή!».
Βούλτεψη: Συνεχίζει τη φαρσοκωμωδία ο ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει τη φαρσοκωμωδία σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καλύψει τα κείμενα αμφισβήτησης της ηγεσίας του που πλέον πέφτουν σαν βροχή.
«Εν μέσω άλλης μιας συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας και καθώς κορυφώνεται η αγωνία για τη συνεδρίαση της Κ.Ε. (εκτός και αν αναβληθεί ξανά), η αξιωματική αντιπολίτευση σκιαμαχεί παριστάνοντας ότι... ναυμαχεί!», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Σημείωσε, επίσης, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά χρησιμοποιεί τα ίδια τα πρακτικά της συνεδρίασης της Βουλής του Δεκεμβρίου 2013 για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, για τα οποία προφανώς το Κοινοβούλιο όχι μόνο έχει λάβει γνώση, αλλά έχει αποφανθεί αμετάκλητα μέσω ονομαστικής ψηφοφορίας».
«Βαφτίζοντας τα πρακτικά της Βουλής "δικογραφία", προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, προκαλώντας θόρυβο γύρω από ένα ανύπαρκτο θέμα και μιλώντας για "εγκλήματα" με τα οποία ουδόλως ασχολήθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2013. Ο,τι και να κάνουν, δεν πρόκειται να αποφύγουν τη σκληρή κριτική των συνιστωσών τους για την καθήλωση τους στις πρόσφατες εκλογές», πρόσθεσε η κα Βούλτεψη.