ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Πώς και γιατί η Ελλάδα πεθαίνει – 9.000 οι γεννήσεις και 12.000 οι συνταξιούχοι κάθε μήνα

genniseis-syntaxiouxoi-ellada-570
Πλήρη εικόνα για τον αριθμό των καινούργιων συνταξιούχων που προστίθενται κάθε μήνα αποκτά το υπουργείο Εργασίας μέσα από το σύστημα «Ήλιος».
Έτσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας, μόνο μέσα στο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, ο αριθμός των νέων συνταξιούχων έφτασε στους 34.952 (για το μήνα Ιούνιο 9.707 άτομα, για το μήνα Ιούλιο 12.696 άτομα και για το μήνα Αύγουστο 12.549 άτομα, συνολικά 34.952 άτομα).
Πλέον ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται στα 2,656 εκατομμύρια άτομα. Αυτοί εισπράττουν 4,486 εκατομμύρια συντάξεις ενώ η συνολική μηνιαία δαπάνη ανέρχεται στα 2,314 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:
Η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο οκτάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 18.450.323.134,84 ευρώ, κινούμενη εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα καθώς από προϋπολογισθείσα καταβολή 66,67% που αντιστοιχεί σε 7,32 δισ. ευρώ της συνολικής κρατικής επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 66,13% που αντιστοιχεί σε 7,26 δισ. ευρώ.
Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 945,73 ευρώ.
Λιγότερες οι γεννήσεις
Την ίδια ώρα, οι γεννήσεις φτάσουν τις 9.000 σε μηνιαία βάση, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα γίνεται χώρα γερόντων, ενώ τα προβλήματα των ταμείων, περνούν από γενιά σε γενιά, κάτι που οι κυβερνήσεις το γνωρίζουν αλλά δεν αγγίζουν το πρόβλημα, καθώς αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση με ψηφοθηρικά κριτήρια.
Από την άλλη, τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης ως προς τις παροχές προνοιακών επιδομάτων είναι τα εξής:
Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 163.823
Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 172.667
Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα τον Αύγουστο ανέρχεται σε 54.957.200 εκ ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο οκτάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 437.667.366 εκ ευρώ.
Κρίσιμης σημασίας πληροφόρηση, κυρίως για την εξέλιξη των χρηματοδοτικών αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων, αποτελεί η μηνιαία εισροή των νέων συνταξιούχων ανά ταμείο κύριας ασφάλισης και κατηγορία σύνταξης.
Βρούτσης: Η καταβολή των συντάξεων είναι εγγυημένη
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η ομαλή καταβολή των συντάξεων είναι εγγυημένη και διασφαλισμένη για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους.
Όπως είπε, η ταμειακή ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος έχει ενισχυθεί σημαντικά, τόσο με μια σειρά παραμετρικών αλλαγών που έχουμε δρομολογήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2012, όσο και με την οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ακόμη πως δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αλλαγής ηλικιακών ορίων για όλους όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις.
«Παρότι, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, οι κάθε είδους συνταξιοδοτήσεις εκτός των γενικών ορίων ηλικίας αποτελούσαν δομικές στρεβλώσεις - κατ’ουσίαν μια "πολυτέλεια" για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας – που συντηρούσαν ανισότητες υπονομευτικές για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία αλλαγή ανατρέποντας οικογενειακούς προγραμματισμούς» σημείωσε.
Πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 3863/2010 έχει ήδη προβλεφθεί η σταδιακή και σε βάθος χρόνου εξάλειψη αυτών των ειδικών ηλικιακών ορίων.