ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Handelsblatt για Τσίπρα: «Ενας ανανεωτής της Ελλάδας;»


Handelsblatt για Τσίπρα: «Ενας ανανεωτής της Ελλάδας;»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε, παρά τον σκεπτικισμό του Βερολίνου να βοηθήσει τη χώρα του να ανακάμψει, εκτιμά σε κύριο άρθρο της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Στο άρθρο με τίτλο «Ένας ανανεωτής της Ελλάδας;», ο σχολιαστής επισημαίνει ότι «η γερμανική πολιτική θέλει να αποτρέψει με κάθε μέσο μία εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα».

Σε αυτό το γεγονός αποδίδεται και η «κρυφή απειλή», σχολιάζει ο αρθρογράφος, που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα προς τους έλληνες ψηφοφόρους περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτιζε κυβέρνηση και ακύρωνε τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί το σχόλιο, «μία νίκη του χαρισματικού Τσίπρα ενδέχεται να αποτελέσει πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα.

Είναι οι πολιτικοί των κατεστημένων κομμάτων αυτοί που ευθύνονται για το υπέρογκο κρατικό χρέος, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που δεν καλύπτονταν από την αύξηση της παραγωγικότητας, τον υπερδιογκωμένο κρατικό μηχανισμό, το ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο, τα πολυάριθμα φορολογικά προνόμια, τα λανθασμένα στατιστικά, την τσαπατσουλιά του κτηματολογίου και την έλλειψη μία λειτουργικής οικονομικής διοίκησης. (…) Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην δοθεί μία ευκαιρία στον αριστερό νεοεισελθόντα.

Αλλά θα ήταν λάθος να εκταμιευθούν τα χρήματα στήριξης ακόμη και στην περίπτωση που αυτή η νέα κυβέρνηση δεν τηρήσει τις συμφωνίες που διαπραγματεύθηκαν οι προκάτοχοί της και αντιστρέψει μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Ο Τσίπρας θα πρέπει να μάθει ότι οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις είναι δεσμευτικές», υπογραμμίζει ο σχολιαστής.

Πηγή: DW